Δεν μετανοεί για τίποτα ο σύμβουλος του Τζόνσον

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και πρώην ενορχηστρωτής της καμπάνιας του Brexit που έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα επειδή φέρεται να παραβίασε τα μέτρα καραντίνας, υποστήριξε σήμερα ότι ενήργησε «νόμιμα και λογικά». «Δεν μετανιώνω για αυτό που έκανα», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον κήπο της πρωθυπουργικής κατοικίας, δίνοντας εξηγήσεις για αυτήν την υπόθεση που έχει ξεσηκώσει πολιτική θύελλα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Έκανα αυτό που πίστευα ότι ήταν το σωστό. Νομίζω ότι (…) ενήργησα λογικά», είπε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι δεν προσφέρθηκε να υποβάλει την παραίτησή του και δεν είχε ρωτήσει τον Τζόνσον όταν έλαβε την απόφαση να ταξιδέψει.

Ο Τζόνσον υπερασπίστηκε χθες τον στενότερο συνεργάτη του, λέγοντας ότι έδρασε «νόμιμα και με υπευθυνότητα και με ακεραιότητα» όταν ο 48χρονος ταξίδεψε σε απόσταση μεγαλύτερη των 400 χιλιομέτρων, στα τέλη Μαρτίου, από το Λονδίνο στο Ντέραμ της βόρειας Αγγλίας, μαζί με τον μικρό γιο του και τη σύζυγό του. Η τελευταία είχε εμφανίσει συμπτώματα της Covid-19. Ο Κάμινγκς, που ασθένησε και ο ίδιος μετά το ταξίδι, εξήγησε ότι ήθελε να διασφαλίσει ότι το παιδί του θα λάμβανε την κατάλληλη φροντίδα αν αρρώσταινε.

Εκείνη την περίοδο είχαν επιβληθεί αυστηρά μέτρα καραντίνας στη χώρα.

«Δεν μετανιώνω για αυτό που έκανα. Οι λογικοί άνθρωποι μπορεί να διαφωνήσουν με αυτό που σκέφτηκα να κάνω υπό εκείνες τις συνθήκες. Αλλά νομίζω ότι αυτό που έκανα ήταν στην πραγματικότητα λογικό υπό τις συνθήκες αυτές», είπε, υποστηρίζοντας ότι οι κανόνες που είχαν τεθεί κάλυπταν έκτακτες περιστάσεις, όταν για παράδειγμα το θέμα αφορούσε τη φροντίδα μικρών παιδιών. Πρόσθεσε ότι οδήγησε για πάνω από 400 χιλιόμετρα, μέχρι την απομονωμένη αγροικία που βρίσκεται στο αγρόκτημα του πατέρα του στο Ντέραμ, επειδή δεν είχε κάποια εναλλακτική λύση για το ποιος θα φρόντιζε τον γιο του στην περίπτωση που αρρώσταιναν τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του.

Παρά τις εξηγήσεις που έδωσε σήμερα, κατόπιν προτροπής του πρωθυπουργού, ο Κάμινγκς μπορεί να δεχτεί και νέες πιέσεις να παραιτηθεί και μια ενδεχόμενη αποχώρησή του θα ήταν μεγάλη απώλεια για τον Τζόνσον.

ΑΠΕ-ΜΠΕ