Δεν φαίνεται να σταματάει το Χρηματιστήριο Αθηνών

Με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας, δεν υπάρχει κάποιος σημαντικός παράγοντας που θα μπορούσε να αντιστρέψει το θετικό κλίμα. Και οποιαδήποτε προσπάθεια για ρευστοποιήσεις, δίνει ευκαιρίες (επαν)εισόδου

Το πρώτο εξάμηνο ήταν μαγικό για το Χρηματιστήριο, ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών.

Και αυτό, όχι μόνο για τις εντυπωσιακές αποδόσεις που έδωσε,( https://www.mikrometoxos.gr/pagkosmios-protathlitis-apodoseon-to-a-examino-2023-to/) αλλά κυρίως για τον τρόπο με τον οποίον τις έδωσε.

Η ανθεκτικότητα στα (λίγα) πτωτικά κομμάτια και τα κρίσιμα αντανακλαστικά της μετοχικής βάσης των περισσοτέρων εισηγμένων ήταν και είναι προφανής.

Με άλλα λόγια, οι μεσο-μακροπρόθεσμοι δεν έδειξαν σε κανένα σημείο το τελευταίο 9μηνο ότι βιάζονται να βγουν, ενώ παράλληλα η επανατοποθέτηση λειτουργούσε κατευναστικά στην προσφορά που δημιουργείτο κατά διαστήματα.

Επίσης, η αξιόλογη αύξηση της μεσοσταθμικής συναλλακτικής δραστηριότητας κατά περίπου 60% σε ένα τόσο μακροσκελές ανοδικό ράλι, προσθέτει πόντους για τη συνέχεια, καθώς φαίνεται ότι εισήλθαν σημαντικά κεφάλαια.

Σε ένα σημείο, μάλιστα, που τα πάντα λειτούργησαν προεξοφλητικά, τουλάχιστον έως τώρα. Και αυτό διότι η αγορά πόνταρε στο «θετικό» για αυτήν εκλογικό αποτέλεσμα, με μια κυβέρνηση οπου αφενός θα έπαιρνε (και πήρε) την καθαρή διακυβέρνηση, αφετέρου έχει υιοθετήσει ήδη φιλοεπενδυτικές πολιτικές.

Άλλο είναι το ζήτημα της εκπληκτικής, άνευ ετέρου, συμπεριφοράς επιμέρους τίτλων. Ανούσιο να αναφερθούμε σε κάθε μια περίπτωση ξεχωριστά, ωστόσο τα ιστορικά ή/και πολυετή υψηλά που επετεύχθησαν από περίπου 40 εισηγμένες, πολλές εκ των οποίων στη μεγάλη κεφ/ση, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Ο μοχλός στο ταμπλό παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος μετά από πολλά έτη καταφέρνει να πείσει για την υγεία του. Οι πολύ μεγάλες αποδόσεις που ήδη έδωσε και που αναμένεται να δώσει στο μεσοπρόθεσμο στέκουν και σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, καθώς ως εταιρείες εμφανίζονται τρίμηνο με το τρίμηνο όλο και πιο στιβαρές.

Ο  επόμενος στόχος για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 1330 μονάδες. Να υπενθυμίσουμε ότι βρισκόμαστε σε υψηλά 9ετίας, έχοντας «πάρει πίσω» ένα μεγάλο μέρος της καταρράκωσης εξαιτίας των γεγονότων που πίκραναν τη συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών.

Τέλος, βρισκόμαστε καμια 100αριά μονάδες (του ΓΔ) μακριά από τα υψηλά του 2014, όπου και οι τράπεζες, ως βαρίδι στάθμισης), είχαν πολλές φορές μεγαλύτερη αξία στο ταμπλό.

Ενδεικτικά, τον Μαρ2014, με τον ΓΔ στις 1370 μονάδες, η ΕΥΡΩΒ έβλεπε τα 40 ευρώ, η ΑΛΦΑ τα 35, η ΕΤΕ τα 500. Κι όσο για την ΠΕΙΡ…… κάπου στις 65.000 ευρώ.

Κείμενο: Συμεών Μαυρουδής, LLM, MSc, Mutual Fund/Portfolio Manager

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Αυτό το υλικό παρέχεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελεί ανεξάρτητη επενδυτική έρευνα. Τίποτα σε αυτό το περιεχόμενο δεν περιέχει ή δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι περιέχει επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική σύσταση ή πρόσκληση με σκοπό την αγορά ή την πώληση οποιουδήποτε χρηματοοικονομικού μέσου. Όλες οι παρεχόμενες πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές και κάθε πληροφορία που περιέχει ένδειξη προηγούμενων επιδόσεων δεν αποτελεί εγγύηση ή αξιόπιστο δείκτη μελλοντικής απόδοσης. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για οποιαδήποτε ζημία προκύψει από οποιαδήποτε επένδυση που έγινε με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται στην παρούσα ανακοίνωση. Αυτή η επικοινωνία δεν πρέπει να αναπαραχθεί ή να διανεμηθεί περαιτέρω χωρίς την προηγούμενη γραπτή μας άδεια.