Δεν είναι απλά Ανεύθυνοι… Είναι κάτι πολύ χειρότερο… Είναι βλάκες! (του Παύλου Στράνα)

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ…

του Παύλου Στράνα

… Eίναι κάτι πολύ χειρότερο, είναι βλάκες. Τον ανεύθυνο μπορείς να τον αντιμετωπίσεις με επιχειρήματα και μπορεί να καταφέρεις να τον πείσεις, να καταλάβει την ευθύνη που έχουν οι πράξεις του, τον βλάκα δεν μπορείς.

  • Για παράδειγμα τον Κυριάκο, είναι πιθανόν με επιχειρήματα, να τον πείσεις ότι δεν υπάρχει πιο ανεύθυνη πολιτική πράξη από το να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον Σεπτέμβρη, μέσα σε ένα τοξικότατο Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον, με το Ουκρανικό ανοιχτό, με τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στον Ερντογάν, μη κατασταλαγμένη ακόμα, με ανθέλληνα γραμματέα στο ΝΑΤΟ, με αποδυναμωμένο τον βασικό σύμμαχο Μακρόν, με τη χώρα σε κρίσιμο οικονομικό σταυροδρόμι, και τον λαϊκισμό στο ταβάνι.

Είναι πιθανόν έστω και την τελευταία στιγμή, να τον κάνεις να αντιληφθεί ότι για τη χώρα, είναι προτιμότερο να κινδυνεύσει η ΝΔ, να χάσει τις εκλογές την άνοιξη του 2023, από το να αποφασίσει τον Σεπτέμβριο εκλογές που είναι πιθανόν να προκαλέσουν τρομερά δεινά, ακόμα και απώλεια εθνικής κυριαρχίας.

  • Μπορεί την ύστατη στιγμή ο Κυριάκος να συνειδητοποιήσει ότι εκλογές τον Σεπτέμβρη, είναι βούτυρο στο ψωμί του Ερντογάν, ο οποίος έχει στήσει εδώ και χρόνια το σκηνικό για μία μικρή θερμή εμπλοκή, που θα οδηγήσει την ακυβέρνητη τον Οκτώβριο Ελλάδα, σε οδυνηρούς συμβιβασμούς, χειρότερους από το γκριζάρισμα των Ιμίων.

Ανεύθυνη, εθνικά, πράξη η προκήρυξη εκλογών τον Σεπτέμβριο, αλλά υπάρχει χρόνος να το αντιληφθεί ο Κυριάκος, και να μην το επιχειρήσει.
Αν όμως ο Κυριάκος ήταν βλάκας, τότε δεν υπήρχε καμία ελπίδα να καταλάβει το κακό που κάνει επειδή έτυχε και βρέθηκε στη θέση του αρχηγού ενός κόμματος.

  • Αν ήταν βλάκας, θα ζητούσε να αντικατασταθεί ο Υπουργός των Εσωτερικών, καταγγέλλοντας ουσιαστικά ότι αν χάσει τα εκλογές αυτό θα συμβεί γιατί θα έχει γίνει νοθεία, κάποιος άλλος κομματικός βλάκας το έχει πει και πιο καθαρά, και δεν θα αντιλαμβανόταν ότι με υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών καλοκαιριάτικα, η χώρα θα ήταν απροστάτευτη και ευάλωτη σε κάθε επιβουλή, από τις φωτιές μέχρι της είσοδο χιλιάδων μεταναστών, ή ακόμα και μιας μικρής … αποβασούλας σε βραχονησίδα.

Αν ήταν βλάκας, δεν θα νοιαζόταν για το μπάχαλο της οικονομίας, που με εκλογές τον Σεπτέμβριο θα πάει πίσω δέκα χρόνια, έγινε το 2015, αρκεί να γινόταν αυτός πρωθυπουργός, ακόμα και ο κίνδυνος απώλειας εθνικού εδάφους, στο μυαλό του βλάκα θα ήταν ασήμαντος, μπροστά στην εκλογική του νίκη.

  • Αν ήταν βλάκας, θα δημιουργούσε ελαφρά τη καρδία κοινωνικό διχασμό, και δεν θα δίσταζε να συμμαχήσει με οποιονδήποτε, και με οποιοδήποτε εθνικό κόστος, αρκεί να έμπαινε στο Μαξίμου.

Και τότε με ποιο τρόπο θα μπορούσες να τον πείσεις, ότι η βλακεία του είναι επικίνδυνη για τον τόπο, η τοξικότητα που απλόχερα απλώνει σε ολόκληρη την κοινωνία, καταστρέφει κοινωνικούς δεσμούς, και δημιουργεί κοινωνικές αντιπαραθέσεις και μίση, που κάποια στιγμή θα ξεσπάσουν και πάνω του;

  • Δυστυχώς, δεν θα μπορούσες.

Γιατί ο βλάκας, έχει το ακαταλόγιστο, δεν μπορεί να προβλέψει ούτε ένα εκατοστό πέρα από τη μύτη του, τι θα προκαλέσει μία πράξη ή μία δήλωση του.

Ευτυχώς που ο Κυριάκος, δεξιός μεν, στοιχεία ανευθυνότητας έχει δείξει μερικά, όπως την έγκριση του στους χειρισμούς των τραπεζικών αυξήσεων κεφαλαίου εις βάρος των μικρομετόχων και του Δημοσίου, αλλά στοιχεία βλακείας δεν έχει δείξει, αυτό είναι βέβαιο.
Εξ ου, και υπάρχει ελπίδα, να καταλάβει πόσο ανεύθυνο είναι να σύρει τη χώρα σε εκλογές τον Σεπτέμβριο, και την οικονομία σε πισωγύρισμα.

Όπως ανεύθυνο είναι να θεωρεί βέβαιες τις δεύτερες εκλογές.

  • Αγαπητέ Πρωθυπουργέ,

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα γίνουν δεύτερες εκλογές. Αφήστε τι λένε οι δημοσκοπήσεις, δεν έχετε κάνει αριστερός, και δεν γνωρίζετε οι γιαλαντζί αριστεροί που μπορούν να φτάσουν για να πετύχουν τον σκοπό τους.

Είδατε το 2015, με ποιους συμμάχησαν για να γίνουν κυβέρνηση; Αν στις πρώτες εκλογές υπάρξουν κόμματα που θα συγκεντρώνουν αθροιστικά το 151, να είστε σίγουρος, ότι μέχρι και τον Βαρουφάκη θα αποδεχθούν για πρωθυπουργό, προκειμένου να μπούνε στο Μαξίμου.

Μακάρι να μη το θυμηθείτε αυτό , φεύγοντας τον Οκτώβριο από το Μαξίμου, με την Ελλάδα στα πρόθυρα της καταστροφής.

κ. Πρωθυπουργέ,

Η ανευθυνότητα έχει και τα όρια της, η βλακεία όχι.
Μην επιβραβεύεις την ισχύ της βλακείας, με εκλογές τον Σεπτέμβρη.
Αποδυνάμωσε την, με εκλογές την Άνοιξη του 2023.

Παύλος Στράνας