Δεν είμαστε πια το προβληματικό παιδί της Ευρώπης… (του Γιώργου Κράλογλου)

  • Δεν είμαστε πια το προβληματικό παιδί της Ευρώπης…
  • Του Γιώργου Κράλογλου

Ο τίτλος “κλεμμένος” από κυβερνητικές αναλύσεις στο φόρουμ των Δελφών, μιας και μας έκανε να αναρωτηθούμε από πού κι ως πού προκύπτει η διαπίστωση. Δεν είμαστε πια το προβληματικό παιδί της Ευρώπης (λέει). Και τι είμαστε, λέμε εμείς; Η χώρα παράδεισος του επενδυτή και του κεφαλαιούχου; Από πού βγαίνει αυτό;

  • Ήταν νιος και γέρασε ο Έλληνας επιχειρηματίας όταν ζήτησε το απλούστατο. Αναπτυξιακή φορολογική πολιτική. Να μη χαρίζει κάστανα. Αλλά να δικαιώνει και την επένδυση από τα κέρδη. Να αμείβει τον συνεπή φορολογούμενο. Να τον παρακινεί. Να μην κυνηγάει το κέρδος. Και πάνω απ’ όλα να ορίζει φορολογική πολιτική με διάρκεια. Το λιγότερο μια 10ετία, αν όχι 15ετία επειδή πρόκειται για την Ελλάδα.

Άλλαξε τίποτε σ αυτό; Τίποτε απολύτως. Και ό,τι άλλαξε από τη σημερινή κυβέρνηση, (επειδή έπεσε και πάνω στην πανδημία) το αποδέχονται όλες οι Εφορίες και όλοι οι ελεγκτές; Και πόσο θα κρατήσουν οι αλλαγές; Μετά το 2023 (που έχουμε εκλογές) η νέα κυβέρνηση θα ψηφίσει ή όχι δικό της φορολογικό νόμο; Έτσι συμπεριφέρονται τα μη προβληματικά παιδιά της άλλης Ευρώπης; (χωρίς να ξεχνάμε και τα άλλα Βαλκάνια).

  • Ήταν νιος και γέρασε ο Έλληνας επιχειρηματίας όταν συνάντησε την απαράδεκτη γραφειοκρατία. Ακόμη και στην άδεια για την οικοδομή του εργοστασίου ή του ξενοδοχείου ή της αποθήκης τέλος πάντων. Τον διαβεβαίωσαν, πάνω από 20 κυβερνήσεις, ότι θα τον απαλλάξουν. Ότι θα αφανίσουν ριζικά τις πολύπλοκες και αχρείαστες διαδικασίες.

Και τώρα που συζητάμε ξανά το θέμα, μετά από 45 χρόνια, μετά από 100 ομάδες εργασίας που συστηθήκαν για τη μελέτη του και 50 εθνικές επιτροπές για τη λύση του…, ο “κόμπος” είναι εκεί. Άλυτος και με περίπλοκα προβλήματα. Οι δε νόμοι που παρουσιάστηκαν για τη λύση του (το 2021, την προηγούμενη εβδομάδα στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών) θέλουν του κόσμου τις κοινές υπουργικές αποφάσεις. Διατάγματα και πράξεις για να εφαρμοστούν. Έτσι συμπεριφέρονται τα μη προβληματικά παιδιά της Ευρώπης και ιδιαίτερα αυτά της γειτονιάς μας, όπως η Βουλγαρία, που παραλαμβάνεις την άδεια σε 48 ώρες από την υποβολή της αίτησης;

  • Ήταν νιος και γέρασε ο Έλληνας επιχειρηματίας όταν υπουργεία και υπηρεσίες τον διαβεβαίωναν πως η άδεια λειτουργίας της μονάδας του είναι επίσημη και οριστική. Επίσημη ναι, αλλά στην πράξη δεν είχε απολύτως καμιά αξία για τους καφενόβιους-οικολόγους. Αυτούς που ξεσηκώνονται από όποιον το ζητήσει (συνήθως από τον ανταγωνισμό) ενάντια στην οποιαδήποτε επένδυση, στη μονάδα ή και στον φούρνο αν δεν είναι στη μεριά που τους αρέσει…

Τι έχει αλλάξει μέχρι και το 2021, που ανακαλύψαμε… ότι δεν είμαστε πια το προβληματικό παιδί της Ευρώπης… Αντίθετα ακριβώς μια εβδομάδα πριν (όπως διαβάσαμε σε ανακοίνωση ενδιαφερόμενου επενδυτή από την Πορτογαλία) ξεσηκώθηκαν ομάδες στο Αμύνταιο να διώξουν μια ενεργειακή επένδυση επειδή, κατά τη γνώμη τους, χαλάει την θέα. Έτσι συμπεριφέρονται τα μη προβληματικά παιδιά της άλλης Ευρώπης; (χωρίς να ξεχνάμε και τα άλλα Βαλκάνια).

  • Ήταν νιος και γέρασε ο Έλληνας επιχειρηματίας όταν τον διαβεβαίωνε η ελληνική Πολιτεία πως θα προστατεύει το κέρδος του. Δεν θα τον καταδιώκει με απίθανου ύψους πρόστιμα, σε κάθε μορφής δράση, επειδή το κρατικό όργανο διαπίστωνε παράβαση κατά την κρίση του, η οποία στη συνέχεια εκδικάζεται στα δικαστήρια και απορρίπτεται. Αλλά το πρόστιμο επιστρέφεται μετά από χρόνια χωρίς τόκο ή άλλη αποζημίωση…

Μια ματιά στις χιλιάδες δικαστικές εκκρεμότητες και στις τρέχουσες υποθέσεις ΣτΕ βεβαιώνουν, με τον καλύτερο τρόπο, πως ούτε και εδώ σταματήσαμε να είμαστε το πιο προβληματικό παιδί στην Ευρώπη (χωρίς να ξεχνάμε και τα άλλα Βαλκάνια).

Ήταν νιος και γέρασε ο Έλληνας επιχειρηματίας όταν όλες οι κυβερνήσεις, τον διαβεβαιώνουν ότι η οικονομική πολιτική θα είναι φιλοεπενδυτική, θα ενισχύουν την παραγωγή με χαμηλό κόστος ενέργειας, παραγωγής, εργασίας και έγκαιρη καταβολή κρατικών οφειλομένων σε φόρους, ΦΠΑ, εξαγωγές, προμήθειες.

  • Αλλά το 2021 έχει να λαμβάνει 2 δισ. κρατικά φέσια, από 15 δισ. μετά το 2010. Το 2021 έχει να πληρώνει σχεδόν τα διπλά σε ηλεκτρικό ρεύμα, για την όποια παραγωγή του. Έτσι συμπεριφέρονται τα μη προβληματικά παιδιά της άλλης Ευρώπης; (χωρίς να ξεχνάμε και τα άλλα Βαλκάνια).

[email protected]

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΑΛΟΓΛΟΥ