Δεν αποκλείει αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ ο Μπαχτσελί λόγω Σουηδίας και Φινλανδίας

Ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο αποχώρησης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ άφησε ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αρχηγός των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αναφερόμενος στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία.

«Χωρίς το “ναι” της Τουρκίας είναι αδύνατη η ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Εν όψει της πίεσης και της επιβολής προς την Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή τα κριτήρια της Άγκυρας. Η Τουρκία δεν είναι χωρίς λύσεις. Ακόμη και η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ θα πρέπει να τεθεί ως εναλλακτική επιλογή, εάν οι περιστάσεις γίνουν αδιέξοδες. Δεν γεννηθήκαμε με το ΝΑΤΟ, δεν θα χαθούμε χωρίς το ΝΑΤΟ» δήλωσε μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του οποίου ηγείται. Ο Μπαχτσελί υποστήριξε ακόμη ότι είναι δυνατή η συγκρότηση ενός νέου οργανισμού ασφαλείας από τις ισλαμικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.

«Οι δίκαιες επιφυλάξεις της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν έχουν ακόμη ληφθεί υπ’ όψιν από τους συνομιλητές της. Υπάρχει πολλή φλυαρία και αποτέλεσμα δεν υπάρχει» είπε ο Μπαχτσελί.

Τέλος, ενισχύοντας την ανάλογη ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί ισχυρίστηκε ότι η Σουηδία είναι μεταξύ των κορυφαίων προμηθευτών όπλων της κουρδικής οργάνωσης PKK. «Οι τρομοκράτες του PKK έστρεψαν όπλα σουηδικής προέλευσης στην Τουρκία. Πώς μπορούμε να δείξουμε κατανόηση σε αυτά τα κράτη που εξακολουθούν να έχουν τους τρομοκράτες να περιφέρονται στους δρόμους τους;» ανέφερε.

«Η Κύπρος είναι τουρκική και θα παραμείνει τουρκική»
Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί εμφανίστηκε άκρως επιθετικός αναφερόμενος στην Κύπρο. «Η Κύπρος είναι τουρκική και θα παραμείνει τουρκική. Όσο κι αν αντιτίθεται ο Μητσοτάκης, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη λύση δύο κυρίαρχων και ισότιμων κρατών στην Κύπρο. Αυτή είναι η βούληση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Είτε θα το αποδεχτούν αυτό με το καλό είτε ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με κάθε μέσο. Η μοίρα της Κύπρου δεν είναι ο ελληνισμός αλλά το τουρκικό έθνος» είπε επί λέξει.

Ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων έστρεψε τα βέλη του και κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και, σχολιάζοντας την ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο είπε: «Κατά τη γνώμη μας, είναι αρκετά προβληματικό το γεγονός ότι η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο καταχειροκροτήθηκε 37 φορές. Δεν ξέρουμε τι βρήκαν οι βουλευτές στην ομιλία του Μητσοτάκη. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι βρήκαν κοινό έδαφος κατά της Τουρκίας».