Δεν αναλαμβάνει κομβική θέση στην Κομισιόν κορυφαία Αμερικανίδα οικονομολόγος κατόπιν αντιδράσεων

Η καθηγήτρια Φιόνα Σκοτ Μόρτον

Την απόφαση της Αμερικανίδας οικονομολόγου Φιόνα Σκοτ Μόρτον να μην αναλάβει τη θέση του επικεφαλής οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη η επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ, προσθέτοντας σε ανάρτησή της στο Twitter: «Δέχομαι αυτή την απόφαση με λύπη».

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε τον διορισμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Αμερικανίδας πρώην συμβούλου σε κολοσσούς της Silicon Valley, συμπεριλαμβανομένων των Apple, Microsoft και Amazon, ως επικεφαλής οικονομολόγο για θέματα ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, ο Μακρόν είπε ότι η καθηγήτρια του Γέιλ «θα πρέπει να μείνει πίσω» από μια σειρά βασικών ερευνών ανταγωνισμού λόγω των προηγούμενων ρόλων της στις μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου ηγετών της ΕΕ, είπε ότι θα ήταν «ανοιχτός» σε μια τέτοια πρόσληψη εάν Ευρωπαίοι είχαν παρόμοιες θέσεις εργασίας «στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων στον Λευκό Οίκο» ή στην Κίνα και πρόσθεσε ότι θα ήταν «εξαιρετικά ανησυχητικό» αν αποκαλυφθεί ότι δεν υπάρχουν Ευρωπαίοι οικονομολόγοι που θα ήταν κατάλληλοι για τη συγκεκριμένη θέση αντί για τους Αμερικανούς.