Δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού στα σούπερ μάρκετ – “Τα κρύβουν” καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι¨

Δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού έχουν σημειωθεί στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Παρά τα μέτρα που τηρούνται στα σούπερ μάρκετ υπάρχει συγχρωτισμός ενώ οι πελάτες έρχονται διαδοχικά σε επαφή ο ένας μετά τον άλλο με τα ίδια αντικείμενα – από καρότσια μέχρι προϊόντα – που ακουμπάνε.

Ο Σύλλογος ανέφερε πως έχουν καταγραφεί πάνω από 80 κρούσματα τις τελευταίες ημέρες σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, κάνοντας αναφορά σε εκατοντάδες κρούσματα σε όλη την Ελλάδα από τον Αύγουστο κι έπειτα και κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια των εργαζόμενων που απασχολούνται στα καταστήματα και των χιλιάδων πελατών που εξυπηρετούνται καθημερινά.

Υπάρχουν καταγγελίες για απόκρυψη κρουσμάτων από τους υπεύθυνους των καταστημάτων. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου καταγγέλθηκε ακόμη ότι «υπάρχουν εργαζόμενοι από όλες τις επιχειρήσεις που αναφέρθηκαν αλλά και από επιχειρήσεις που δεν αναφέρθηκαν που έκαναν το τεστ ατομικά, με δικά τους έξοδα και βγήκε θετικό. Αυτός ο κόσμος που δεν είναι 1-2 μας ζήτησε να ειπωθεί το συγκεκριμένο ως γεγονός αλλά να μην καταγράφει το κατάστημα γιατί φοβούνται ότι θα φωτογραφηθούν από τις επιχειρήσεις.»

Τα επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα μόνο στην Αττικής, τις τελευταίες μέρες είναι τα εξής:

ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Άλιμος 11 κρούσματα, Μαρούσι – Avenue 5, Γαλάτσι (Ελευθερίου Βενιζέλου) 6, Καισαριανής 3, Ν. Σμύρνη 3., Χαλκηδόνα 7, Σεβαστουπόλεως 7, Κεντρικά (μόνο σε ένα τμήμα) 2.

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: στο Μαρούσι 3, Σταμάτα 4, Λαμπρινή 3, Βριλήσσια, Μελίσσια 1, Πατήσια 11, Παγκράτι 1(Σπύρου Μερκούρη), και σε άλλα καταστήματα με την εργοδοσία να μην διαψεύδει άλλα και μην επιβεβαιώνει την ύπαρξη κρουσμάτων!
Mασούτης Αγ. Παρασκευής, τουλάχιστον 4 κρούσματα

My Market: Ν. Σμύρνη 1, Αγ. Παρασκευή 1

Γαλαξίας: Μενίδι 2 κρούσματα, με εργαζόμενους να καταγγέλλουν ότι κρούσματα υπάρχουν και σε άλλα καταστήματα.

ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ – αποθήκες 7 κρούσματα.

LIDL Περιστέρι (Τζον Κένεντι), Περιστέρι (Κηφισού), Αμπελόκηποι, Ελαιώνας, Ελληνικό, Πατήσια 1 κρούσμα

Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, ζητούν:

 • Άμεση ενημέρωση σε περίπτωση κρούσματος. Τα αποτελέσματα των τεστ covid -19 που πραγματοποιούνται από διάφορα διαγνωστικά εργαστήρια να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους τους εργαζόμενους.
 • Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών.
 • Την άμεση χορήγηση άδειας στους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.
 • Άμεση μετακίνηση των εργαζομένων που το επιθυμούν σε κατάστημα πλησίον της κατοικίας τους για την αποφυγή χρήσης των ΜΜΜ.
 • Γιατρός εργασίας σε κάθε κατάστημα.
 • Αυστηρή τήρηση του αριθμού πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο ταν καταστημάτων
 • Ανακοίνωση όλων των κρουσμάτων και λήψη αυστηρών μέτρων προστασίας όσων έρχονται σε επαφή με κρούσμα.
 • Αυστηρή τήρηση των ωραρίων εργασίας, των πόστων και των ρεπό.
 • Σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα. Καμία απώλεια εισοδήματος. Καμία απόλυση.
 • Μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης.
 • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορωνοϊό δωρεάν σε όλους τους εργαζόμενους.
 • Πολλαπλασιασμός των δρομολογίων στα ΜΜΜ, για να μειωθεί και η πληρότητα ανά δρομολόγιο.