ΔΕΗ : Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τη διάσωση και τον εκσυγχρονισμό της

Υπερψηφίστηκε την Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής το ενεργειακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, στο οποίο περιλαμβάνονται μέτρα για τη διάσωση και τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ.

Επι της αρχής στήριξαν τις προωθούμενες ρυθμίσεις 153 βουλευτές έναντι 131, σε σύνολο 284 παρόντων.

Εν συνεχεία, υπερψηφίστηκαν και συγκεκριμένα άρθρα (3, 4, 9, 16, 17, 24, 42, 44) του νομοσχεδίου, για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Έτσι πλέον νόμος του κράτους αποτελεί η απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και η στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Επίθεση Δημήτρη Τζανακόπουλου στον Κωστή Χατζηδάκη

«Ο κ. Χατζηδάκης επιμένει να επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια για να διασώσει ό,τι έχει απομείνει από την αξιοπιστία του – αν έχει απομείνει κάτι μετά το χθεσινό φιάσκο του στη Βουλή», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος σε δήλωση-απάντηση του προς τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, για τον κανονισμό εργασίας της ΔΕΗ.

Ειδικότερα, τονίζει ότι «ο κανονισμός εργασίας που παρουσιάζει δεν συμφωνήθηκε, ούτε ίσχυσε ποτέ». Επίσης, ότι «η μονιμότητα έχει καταργηθεί με νόμο ήδη από το 2012».

Ακόμη αναφέρει πως ο κ. Χατζηδάκης «ισχυρίστηκε χθες, αν και σήμερα τα αλλάζει, ότι με τον κανονισμό εργασίας –  που ουδέποτε ίσχυσε – διαχωρίζονταν ως προς τις αμοιβές τους οι εργαζόμενοι σε παλιούς και νέους».

Σημειώνει ότι «κανένα θέμα δεν τέθηκε εξάλλου στην ένσταση αντισυνταγματικότητας για τη μονιμότητα, αλλά για την άνιση αμοιβή για ίση εργασία που θέσπισε με το νόμο του, τροποποιώντας μονομερώς και αντισυνταγματικά τη σύμβαση εργασίας της ΔΕΗ».

Κατόπιν αυτών, ο κ. Τζανακόπουλος τονίζει ότι επομένως δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: «είτε ο υπουργός αντιμετωπίζει προβλήματα κατανόησης οπότε συγχωρείται, είτε λέει επίτηδες ψέματα πράγμα που μας κάνει απλώς να τον λυπόμαστε».

Σε έντονους τόνους η συζήτηση στη Βουλή

Η συζήτηση για το ενεργειακό σχέδιο στη Βουλή διεηξήχθη το βράδυ της Τετάρτης σε τεταμένο κλίμα.

Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη μετά την κατάθεση ένστασης αντισυνταγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις και την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ο υπουργός  Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης αποκάλυψε έγγραφο του Κανονισμού της ΔΕΗ – ΑΠΕ που θεσπίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το οποίοι οι συνθήκες εργασίες είναι παρόμοιες με αυτές που εισηγείται η κυβέρνηση.

«Ντροπή, ντροπή, ντροπή» φώναξε κάτω από θερμά χειροκροτήματα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για να προσθέσει: «Αυτά που είπατε να πάτε να τα πείτε στην ίδια την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να σας πει αν είναι αλήθεια ή όχι. Εμένα συνδικαλιστές μου τα είπανε, αυτό που καταγγέλλετε το κάνατε πράξη!».