ΔΕΔΔΗΕ: “Δεν είμαστε παίκτες της αγοράς για να αναλαμβάνουμε ρίσκο”

Ο ΔΕΔΔΗΕ χαρακτηρίζει ως αβάσιμους και υπερβολικούς τους υπολογισμούς των προμηθευτών σχετικά με τις ζημιές που αποδίδονται στις απώλειες του ηλεκτρικού συστήματος. Παράλληλα, ανακοινώνει ότι από το δεύτερο τρίμηνο του 2025 θα ξεκινήσει τον υπολογισμό των απωλειών σε επίπεδο κυλιόμενου 12μήνου, μια κίνηση που αναμένεται να προσφέρει χρήσιμα στοιχεία στους προμηθευτές για τη διαμόρφωση της εμπορικής τους πολιτικής.

Οι απώλειες δικτύου αντιπροσωπεύουν την ηλεκτρική ενέργεια που είτε χάνεται λόγω τεχνικών περιορισμών είτε καταναλώνεται χωρίς να τιμολογείται εξαιτίας ρευματοκλοπών. Οι προμηθευτές έχουν προτείνει στη ΡΑΑΕΥ την καθιέρωση ενός αποδεκτού ορίου για τις απώλειες, πέραν του οποίου το κόστος θα πρέπει να επιμερίζεται και στον ΔΕΔΔΗΕ. Μάλιστα, εκτιμούν τις απώλειες δικτύου στο 18% για το 2022, ένα ποσοστό που χαρακτηρίζουν μη αποδεκτό.

Ωστόσο, ο ΔΕΔΔΗΕ απορρίπτει αυτούς τους υπολογισμούς, επισημαίνοντας ότι το πραγματικό ποσοστό απωλειών για το 2022 ανήλθε στο 11,2%, μόλις μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο από το παρελθόν. Η αναφορά του ΕΣΠΕΝ στο 18% δεν αφορά στον συντελεστή απωλειών, αλλά στον συντελεστή προσαύξησης στη Χαμηλή Τάση, κάτι που, σύμφωνα με τον Διαχειριστή, παραπλανά και δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις.

Οι Θέσεις του ΔΕΔΔΗΕ

Ο ΔΕΔΔΗΕ υπογραμμίζει ότι:

  • Ο συντελεστής κανονικοποίησης παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του 24ώρου και μεταξύ των μηνών, κάτι που καθιστά λανθασμένη την προσέγγιση των προμηθευτών που υπολογίζουν μία σταθερή τιμή προσαύξησης.
  • Οι απώλειες των πρώτων εξαμήνων είναι πάντα υψηλότερες από αυτές των δεύτερων, και το 2022 αναμενόταν μείωση του συντελεστή κανονικοποίησης κατά το Β’ εξάμηνο.
  • Η αγορά προμήθειας είχε πλήρη γνώση της ύπαρξης της ενέργειας κανονικοποίησης και διέθετε τα απαραίτητα δεδομένα ώστε να συνυπολογίσει το ρίσκο στη στρατηγική της.
  • Ο ΔΕΔΔΗΕ παρέχει σήματα στην αγορά, αλλά δεν συμμετέχει ως οικονομικός παίκτης που αναλαμβάνει ρίσκο.
  • Οι ενέργειες του Διαχειριστή επηρεάζουν το ύψος της ενέργειας κανονικοποίησης, όχι όμως την τιμή εκκαθάρισής της, και επομένως δεν μπορεί να αναλάβει το σχετικό ρίσκο.

Επιπλέον, ο ΔΕΔΔΗΕ σημειώνει ότι η ενέργεια κανονικοποίησης πρέπει να εξετάζεται συνολικά, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν το ισοζύγιο εισροών-εκροών της αγοράς. Αναφέρει, επίσης, ότι ένα μέρος της ενέργειας κανονικοποίησης αντιλογίζεται στον ΑΔΜΗΕ, ενώ ένα άλλο έχει ήδη τιμολογηθεί από τους προμηθευτές.

Νομικές Προσφυγές και Οικονομικές Επιπτώσεις

Προμηθευτής έχει ήδη προσφύγει στο Πολυμελές Πρωτοδικείο ζητώντας αποζημίωση από τον ΔΕΔΔΗΕ για το κόστος της ενέργειας κανονικοποίησης. Ωστόσο, η προσφυγή απορρίφθηκε, καθώς κρίθηκε νομικά αβάσιμη, αφού δεν τεκμηριώθηκε αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των ενεργειών του Διαχειριστή και της ζημίας που επικαλείται η ενάγουσα εταιρεία.

Οι χρεοπιστώσεις μεταξύ διορθωτικής και οριστικής εκκαθάρισης θεωρούνται αναπόφευκτες και θα προέκυπταν ανεξαρτήτως απόκλισης μεταξύ εγκεκριμένων και απολογιστικών συντελεστών. Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, οι χρεοπιστώσεις επηρεάζουν τις ταμειακές ροές αλλά όχι το συνολικό κόστος της αγοράς προμήθειας, αφού η ενέργεια έχει ήδη πληρωθεί κατά τη διορθωτική εκκαθάριση.

Ο ΔΕΔΔΗΕ απορρίπτει τους ισχυρισμούς του ΕΣΠΕΝ, τονίζοντας ότι τα μέλη του είχαν γνώση της ύπαρξης και των επιπτώσεων του Συντελεστή Κανονικοποίησης από το 2018. Οι προμηθευτές, κατά τις συζητήσεις, είτε υποστήριζαν ότι αγνοούσαν την ύπαρξή του, είτε ότι τα αποτελέσματα ήταν δυσανάλογα υψηλά, γεγονός που, κατά τον Διαχειριστή, δεν ευσταθεί.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, επαναλαμβάνοντας τη θέση του στη ΡΑΑΕΥ, επισημαίνει την ανάγκη αλλαγών στη μεθοδολογία εκκαθάρισης, τόσο στο σκέλος της διορθωτικής όσο και της οριστικής εκκαθάρισης, ώστε να μειωθούν οι διαφορές και να βελτιωθεί η ρευστότητα της αγοράς. Ωστόσο, η ενέργεια κανονικοποίησης θεωρείται αναπόφευκτη, τουλάχιστον μέχρι την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος τηλεμέτρησης.

Τέλος, από το δεύτερο τρίμηνο του 2025, ο ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει στον υπολογισμό των απωλειών σε κυλιόμενο 12μηνο, παρέχοντας πιο ακριβή δεδομένα στην αγορά, με στόχο τη βελτίωση του σχεδιασμού και της στρατηγικής των προμηθευτών.

* Tα παραπάνω σχόλια μπορείτε να τα διαβάσετε πρώτοι στο viber του mikrometoxos.gr

ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣ ΕΔΩ

 

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το mikrometoxos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις