ΔΕΔΔΗΕ: 700 έλεγχοι σε επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας αποκάλυψαν ρευματοκλοπή 1,2 εκατ. ευρώ

Τις συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες για την πάταξη του φαινομένου των ρευματοκλοπών συνεχίζει ο ΔΕΔΔΗΕ , διενεργώντας το τελευταίο χρονικό διάστημα περισσότερους από 700 ελέγχους σε επιχειρήσεις του κλάδου HORECA (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες), έχοντας ήδη εντοπίσει περιπτώσεις ρευματοκλοπών το κόστος των οποίων ξεπερνά τα 1,2 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, από τους 700 και πλέον ελέγχους που έκαναν τα εξειδικευμένα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ στον κλάδο της εστίασης και της φιλοξενίας σε ολόκληρη την Ελλάδα από τον Νοέμβριο του 2024 έως και τον Φεβρουάριο του 2025 και με την ολοκλήρωση των σχετικών εργαστηριακών ελέγχων των μετρητών, έχουν ήδη διαπιστωθεί 131 περιπτώσεις ρευματοκλοπής, ενώ η μη καταγραφείσα ενέργεια υπερβαίνει τα 4,8 GWh και οι απαιτήσεις ξεπερνούν τα 1,2 εκατ. ευρώ. Άλλες 153 περιπτώσεις βρίσκονται σε διαδικασία να βεβαιωθεί η ρευματοκλοπή μέσω εργαστηριακών ελέγχων, κάτι που αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τον τελικό αριθμό διαπιστωμένων ρευματοκλοπών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις γνωστών αλυσίδων καταστημάτων, το ποσοστό διαπιστωμένων ρευματοκλοπών ξεπέρασε το 50% επί του αριθμού των παροχών που ελέγχθηκαν, κάτι που καταδεικνύει τον δυνάμει συστηματικό χαρακτήρα του φαινομένου σε τέτοιες περιπτώσεις.

Κατά τους ελέγχους, ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε στην αντικατάσταση όλων των μετρητών με έξυπνους, που επιτρέπουν την άμεση ανίχνευση παραβάσεων. Επιπλέον, εφαρμόστηκαν αυστηρά πρωτόκολλα φύλαξης και αποθήκευσης των μετρητών. Η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν καθοριστική για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των ελέγχων, παρέχοντας την απαραίτητη υποστήριξη στα συνεργεία όπου κρίθηκε αναγκαίο, ενώ αντίστοιχη συνεργασία και απαραίτητη υποστήριξη θα υπάρξει και στη συνέχεια, στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των ενεργειών του ΔΕΔΔΗΕ για την αντιμετώπιση και την πάταξη του φαινομένου της ρευματοκλοπής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΔΕΔΔΗΕ υλοποιεί ένα συντονισμένο πλάνο δράσεων και ενεργειών έχοντας προχωρήσει σε ρυθμιστικές παρεμβάσεις με στόχο την αυστηροποίηση του πλαισίου ελέγχων και ποινών, έχει υπερδιπλασιάσει τους τεχνικούς ελέγχους (από 20.500 κατά μέσο όρο την τριετία 2019-2022 σε 41.600 μόνο το 2024) ενώ έχει υπερτετραπλασιάσει τους εργαστηριακούς ελέγχους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενισχύοντας την ικανότητα ανίχνευσης και δίωξης των παραβάσεων (από 5.300 κατά μέσο όρο την τριετία 2019-2022 σε 22.200 το 2024). Η αξία των βεβαιωμένων ρευματοκλοπών επίσης υπερδιπλασιάστηκε, από 30 εκατ. ευρώ το 2023 σε 62 εκατ. ευρώ το 2024, ενώ η αξία των εισπράξεων από τις βεβαιωμένες ρευματοκλοπές ανήλθε σε 27,1 εκατ. ευρώ το 2024 από περίπου 16,4 εκατ ευρώ κατά μέσο όρο την τριετία 2019-2022.

Το σχέδιο αντιμετώπισης περιλαμβάνει επίσης αυτοματοποιημένη ανάλυση δεδομένων, ενίσχυση προσωπικού με εξειδικευμένα συνεργεία ρευματοκλοπών και βελτιστοποίηση των διαδικασιών ελέγχου. Παράλληλα, αξιοποιούνται προηγμένα συστήματα και τεχνολογίες για την έγκαιρη ανίχνευση και αποτροπή τέτοιων φαινομένων.