Δανία: Αντί να εκθέσει πίνακες από χαρτονομίσματα… πήρε τα χρήματα και εξαφανίστηκε

Το Μουσείο Kunsten

Επρόκειτο να εκθέσει έργο τέχνης αποτελούμενο από χαρτονομίσματα που αντιστοιχούσαν σε ποσό μεγαλύτερο των 70.000 ευρώ, τα οποία θα ήταν κολλημένα σε καμβά: αντ’ αυτού, ο Δανός καλλιτέχνης αποφάσισε να παρουσιάσει κενούς τους πίνακες, να κρατήσει για τον εαυτό του τη μικρή αυτή περιουσία και να φύγει, μετονομάζοντας το έργο του σε «Πάρε τα λεφτά και τρέχα».

Το μουσείο Kunsten του Άαλμποργκ της δυτικής Δανίας δέχθηκε να δανείσει το μεγάλο αυτό ποσόν στον Γενς Χάανινγκ, Δανό καλλιτέχνη 56 ετών, για να ξανασυνθέσει ένα παλιό έργο του που παρίστανε τους μισθούς ενός έτους στη Δανία και την Αυστρία, σε δανέζικες κορόνες και σε ευρώ.

«Αλλά δύο ημέρες πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης, λάβαμε μήνυμα του Γενς που μας έλεγε ότι δεν φιλοτέχνησε τα έργα για τα οποία είχαμε συμφωνήσει» με τα χαρτονομίσματα κρεμασμένα σε δύο πίκανες εξήγησε ο διευθυντής του μουσείου Λάσε Αντερσον.

Στη θέση τους, όπως εξήγησε ο καλλιτέχνης, θα στείλει άλλα με τίτλο «Πάρε τα λεφτά και τρέχα» πρόσθεσε ο διευθυντής του μουσείου, ο οποίος ξεκαρδίστηκε στα γέλια όταν ανακαλύφθηκαν οι κενοί πίνακες. Το μουσείο αποφάσισε να εκθέσει τα έργα στο πλαίσιο της έκθεσης για τη σύγχρονη τέχνη.

«Προσφέρουν μια χιουμοριστική προσέγγιση και σε κάνουν να σκεφτείς για τον τρόπο με τον οποίο αξιολογείται το έργο» λέει ο διευθυντής του Kunsten.

Αιτιολογώντας το έργο του ο ίδιος ο καλλιτέχνης έκανε λόγο για έναν τρόπο να εκφράσει κανείς «ότι έχουμε επίσης την ευθύνη να αμφισβητούμε τις δομές στις οποίες συμμετέχουμε».

«Αν οι δομές είναι τελείως παράλογες, πρέπει να κάνουμε τη ρήξη μαζί τους» δήλωσε σε ανακοίνωση Τύπου ο Γενς Χάανινγκ.

Προς το παρόν, ο διευθυντής του μουσείου επέλεξε να επικεντρωθεί στην καλλιτεχνική αξία των δύο πινάκων, παραδεχόμενος ότι δεν έχει εγκαταλείψει την ελπίδα να δει κάποτε αυτό που είχε παραγγείλει. Αλλά μετά το τέλος της έκθεσης, στις 16 Ιανουαρίου, οι αναζητήσεις του δεν θα είναι πλέον ούτε καλλιτεχνικές, ούτε φιλοσοφικές.

«Θα λάβουμε τα αναγκαία μέτρα ώστε ο Γενς Χάανινγκ να τηρήσει το συμβόλαιό του και να επιστρέψει τα χρήματα» είπε.

Για το έργο του ο καλλιτέχνης έλαβε αμοιβή 10.000 κορόνες, στις οποίες προστίθεται ένα πριμ για τη συμμετοχή στην έκθεση.