Δ. Τζανακόπουλος: «Το ΕΣΥ καταρρέει με ευθύνη της κυβέρνησης»

Σφορδρή κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας άσκησε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Τζανακόπουλος, κάνοντας μάλιστα λόγο για «κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

«Η χώρα μας το τελευταίο διάστημα βιώνει καταστάσεις που παραπέμπουν στην απόλυτη κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και αυτό γίνεται με πλήρη ευθύνη της κυβέρνησης» δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, προσθέτοντας: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πετάξει λευκή πετσέτα, έχει παραιτηθεί από τη διαχείριση και έχει κυριολεκτικά αφήσει την κοινωνία στην τύχη της».

Υποστήριξε ότι η πραγματική εικόνα είναι ότι καθημερινά έχουμε σχεδόν 100 απώλειες στη χώρα μας και, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ο απολογισμός θα είναι τραγικός, ενώ τόνισε: «Ο κόσμος έχει πλέον κουραστεί να ακούει συνεχώς την ίδια “καραμέλα” από την κυβέρνηση, ότι δήθεν υπάρχουν 1.300 ΜΕΘ, ότι δήθεν προσλαμβάνονται γιατροί και επικουρικό προσωπικό, ενώ υπάρχει μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, το ΕΣΥ δουλεύει σήμερα με λιγότερο μόνιμο υγειονομικό προσωπικό από αυτό που είχε το 2019, ενώ το κόμμα του συνεχίζει να μην έχει καμία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για το πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ. Όπως είπε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, προχθές συνδικαλιστής της ένωσης του υγειονομικού προσωπικού κατήγγειλε δημόσια ότι υπάρχουν 139 ασθενείς που περιμένουν να μπουν σε ΜΕΘ και δεν βρίσκουν κρεβάτι.

«Αν, λοιπόν, η κυβέρνηση τα έχει κάνει όλα τόσο καλά, θα πρέπει να μας εξηγήσει πώς έχουμε φτάσει σε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα. Την τελευταία περίοδο είμαστε πρώτοι σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων σε ολόκληρη την Ευρώπη» σχολίασε ο κ. Τζανακόπουλος και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα: «Να γίνουν εδώ και τώρα οι απαραίτητες προσλήψεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ, να γίνει επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, και όχι η κυβέρνηση να πουλά τσαμπουκά σε 30 ιδιώτες γιατρούς, να υπάρξει μαζική δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, να γίνουν προσλήψεις στα σχολεία ώστε να “σπάσουν” τα σχολικά τμήματα -αυτή τη στιγμή περίπου 2.000 παιδιά καθημερινά διαγιγνώσκονται με κορωνοϊό».

Ακόμη είπε ότι χρειάζεται σοβαρή καμπάνια για την αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμών και αυστηρά μέτρα για τον εμβολιασμό των αστυνομικών και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση και για την οικονομία. «Αυτή τη στιγμή ο μέσος μισθός καταρρέει και αυτό σχετίζεται άμεσα με όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις που έχει περάσει η κυβέρνηση, με πολύ χαρακτηριστική την τελευταία παρέμβαση του κ. Χατζηδάκη για κατάργηση της υποχρέωσης του εργοδότη να δηλώνει την υπερεργασία των εργαζομένων του» είπε.

Επίσης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει σήμερα την ακριβότερη τιμή στη χονδρική στο ρεύμα σε ολόκληρη την Ευρώπη και τα κυβερνητικά μέτρα δεν μπορούν ούτε στο ελάχιστο να αντιστρέψουν αυτήν την πραγματικότητα.

«Ο μοναδικός τρόπος για να αντιστραφεί αυτό, είναι η μείωση -στα κατώτατα όρια που προβλέπει η ΕΕ- του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε πετρέλαιο, σε φυσικό αέριο, στα καύσιμα, κάτι που θα στοιχίσει στον προϋπολογισμό 1,2 με 1,5 δισ. ευρώ, ένα ποσό που αυτή τη στιγμή είναι απολύτως διαχειρίσιμο» τόνισε, ενώ υπογράμμισε την άμεση ανάγκη η κυβέρνηση να ελέγξει τα καρτέλ.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι η ακρίβεια χτυπά, εκτός από την ενέργεια, και τα είδη πρώτης ανάγκης, προοιωνίζοντας μία συνθήκη όχι απλώς ενεργειακής φτώχειας αλλά και υλικής στέρησης.

Τέλος, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα μεγάλα κοινωνικά αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η πολιτική του κ. Μητσοτάκη, θα συνεχίσει σε μία γραμμή μαχητικής αλλά και προγραμματικής αντιπολίτευσης», ενώ μίλησε και για τη «μεγάλη πολιτική εξόρμηση» ανά τη χώρα που ήδη διεξάγεται «με πολύ θετικά αποτελέσματα». «Με αυτούς τους όρους εξωστρέφειας και ματιάς προς την κοινωνία θα πάμε στο συνέδριο, το οποίο θα αφορά το σύνολο των δημοκρατικών, αριστερών, προοδευτικών πολιτών της χώρας» κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.