Δ. Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση έχει προτεραιότητα το 10% των πιο πλούσιων της κοινωνίας

Κεντρική προτεραιότητα μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα είναι η ανακούφιση της κοινωνίας από το κύμα ακρίβειας και η επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τόνισε ο βουλευτής Α’ Αθηνών του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5».

Αναφερθείς στις πολιτικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημείωσε ότι “επανέρχεται στο προσκήνιο μία τάση για ενίσχυση του δημόσιου τομέα και του κοινωνικού κράτους, ενώ βλέπουμε και μια τάση για την επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, ιδιαίτερα στην Ισπανία και την Πορτογαλία”.

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται στη λάθος πλευρά. Επιμένει σε μία σκληρά ταξική νεοφιλελεύθερη πολιτική με μπόλικη δόση αυταρχισμού και εθνικισμού, με σκοπό να το χρησιμοποιήσει αυτό για να διατηρήσει κάποιες προσβάσεις σε τμήματα της παραδοσιακής Δεξιάς”, υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ακολουθεί κεντρώες πολιτικές, επισήμανε: “ο καθένας μπορεί να υποστηρίζει για τον εαυτό του ό,τι θέλει, οι πολιτικές του ωστόσο δεν έχουν καμία σχέση με αυτό”. “Ο νόμος για την πανεπιστημιακή αστυνομία, το νέο νομοσχέδιο που καταθέτει η κ. Κεραμέως, το οποίο οδηγεί σε πλήρη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, οι καταγγελίες για επαναπροωθήσεις προσφύγων, που διασύρουν τη χώρα αλλά αποτελούν και ένα πραγματικό πολιτικό έγκλημα, όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με κεντρώες πολιτικές”, εξήγησε.

“Βλέπουμε επίσης μία λογική πλήρους ισοπέδωσης στην αγορά εργασίας, πλήρους ασυδοσίας στη λειτουργία των αγορών, οι οποίες αισχροκεδρούν χωρίς ρύθμιση, χωρίς να υπάρχει δημόσια εποπτεία, μία συνθήκη πλήρους εγκατάλειψης της λειτουργίας των κρατικών μηχανισμών και μία πολιτική που προτεραιοποιεί σαφέστατα το 10% των πλουσιότερων Ελλήνων”, δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

“Αυτή τη στιγμή έχουμε τον υψηλότερο ενεργειακό πληθωρισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εκεί που στην Ευρώπη βλέπουμε ένα 35% με 39% αύξηση στα ενεργειακά τιμολόγια, στην Ελλάδα η αύξηση υπερβαίνει το 60%. Πρόκειται για ένα κύμα ακρίβειας που σαρώνει την κοινωνική συνοχή και τη δυνατότητα της κοινωνικής πλειοψηφίας να ζει με αξιοπρέπεια”, ανέφερε και πρόσθεσε: “εν μέσω αυτής της κατάστασης, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να προλάβει κάτι, υπάρχει μια ενεργή τάση φθοράς της κυβέρνησης που δεν αντιστρέφεται”. “Η ήττα στις εκλογές είναι προδιαγεγραμμένη. Το θέμα είναι αν ο κ. Μητσοτάκης θα επιλέξει να αποδράσει το Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη ή αν θα επιλέξει να κλείσει την τετραετία, καθώς δέχεται και ισχυρές πιέσεις από οργανωμένα, ολιγαρχικά συμφέροντα”, τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

“Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι σε προεκλογική ετοιμότητα και σε ό,τι αφορά την οργανωτική του δομή και σε ό,τι αφορά τον προγραμματικό του λόγο. Έχουμε ήδη διατυπώσει τα 5+1 σημεία που απαιτούνται για ένα κυβερνητικό σχέδιο άμεσης εφαρμογής, ένα σχέδιο που θα ανατάξει την ελληνική οικονομία, θα αναστρέψει την τάση του πληθωρισμού, θα ενισχύσει το κοινωνικό κράτος, θα καταργήσει μία σειρά από νόμους της ΝΔ που μας πηγαίνουν πολλά χρόνια πίσω”, επισήμανε. “Τέτοια παραδείγματα είναι ο νόμος Χατζηδάκη που φέρνει τις απλήρωτες υπερωρίες, οι νόμοι Κεραμέως για την πανεπιστημιακή αστυνομία και την ‘αναδιάρθρωση’ της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι, πάλι του κ. Χατζηδάκη, ο νόμος Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσεις. Χρειάζεται μια άμεση νομοθετική παρέμβαση, η οποία είναι έτοιμη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ακυρώσουμε σειρά αντιδραστικών ‘μεταρρυθμίσεων’ που έκανε η ΝΔ αυτά τα τρία χρόνια”, δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

“Αλλά δεν είναι μόνο οι καταργήσεις, είναι και τι θα έρθει να αντικαταστήσει τους καταργημένους νόμους”, συνέχισε και τόνισε: “για εμάς είναι προτεραιότητα η επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για τους εργαζόμενους, οι οποίοι υπέστησαν μια βάναυση επίθεση στα χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη και θα συνεχίσουν να πιέζονται υπό την κυβέρνηση της ΝΔ”. “Χρειάζεται ακόμα η αναστολή λειτουργίας του χρηματιστηρίου ενέργειας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φρενάρουμε τον ενεργειακό πληθωρισμό και να ανακουφίσουμε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτοί οι δύο άξονες -ενεργειακό και εργασία- πρέπει να συγκροτούν την πολιτική πρωτοβουλία της πρώτης μέρας διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία”, σημείωσε.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την αθωωτική απόφαση για τη Ρένα Δούρου στη δίκη που αφορούσε τη φονική πλημμύρα της Μάνδρας, υπογράμμισε: “οι κατηγορίες απέναντι στη Ρένα Δούρου κατέρρευσαν, αυτό είναι μια προσωπική της δικαίωση, αλλά και μια συνολική πολιτική δικαίωση για τον ΣΥΡΙΖΑ”.

“Η ΝΔ ποινικοποίησε την πολιτική όσο δεν έχει κάνει καμία άλλη κυβέρνηση, επέλεξε να επιτεθεί στους πολιτικούς της αντιπάλους με έναν τρόπο που είναι πολιτικά απαράδεκτος και ηθικά ποταπός”, είπε. “Με τον ίδιο τρόπο θα καταρρεύσουν και οι άθλιες κατηγορίες απέναντι στο Νίκο Παππά”, κατέληξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.