Δ. Παπαλεξόπουλος (ΣΕΒ): Να φέρουμε πιο κοντά τις επιχειρήσεις στην κοινωνία

Τις βασικές κατευθύνσεις και το πρόγραμμα δράσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών για την επόμενη χρονική περίοδο παρουσίασε ο πρόεδρος του δ.σ. του Συνδέσμου, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΕΒ, η οποία διεξάγεται διαδικτυακά.

Αφού επισήμανε ότι ζητούμενο δεν είναι να επανέλθουμε στον προ κρίσης και πανδημίας τρόπο λειτουργίας, σημείωσε ότι, με βάση και τα ευρήματα έρευνας της MRB για την αντίληψη της κοινωνίας για την επιχειρηματικότητα, διαμορφώνεται μια θετική συναντίληψη, τόσο στην κοινωνία, όσο και στις επιχειρήσεις, αναφορικά με τις κρίσιμες προτεραιότητες, τις οποίες συνόψισε ως εξής:

  1. «Να φέρουμε πιο κοντά τις επιχειρήσεις στην κοινωνία, ξεκινώντας από το τι μπορούμε εμείς, οι επιχειρήσεις, να κάνουμε καλύτερα.
  2. Να προωθήσουμε τη συλλογική μας ικανότητα σαν κοινωνία και οικονομία να καινοτομούμε σε όλους τους τομείς.
  3. Να επενδύσουμε και να συνεργαστούμε για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων όλων των εργαζόμενων και τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την επιχειρηματικότητα.
  4. Να δουλέψουμε συστηματικά για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας μας, με τρόπο που συνδυάζει βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα.
  5. Να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις έτσι ώστε να επιταχύνουν το ψηφιακό τους μετασχηματισμό.
  6. Να δουλέψουμε για μια σύγχρονη βιομηχανική πολιτική, ως βάση για μια πιο ανθεκτική οικονομία με καλύτερες θέσεις εργασίας».

Ο κ. Παπαλεξόπουλος επισήμανε ακόμη ότι «στόχος μας είναι μια συμπεριληπτική, διατηρήσιμη και βιώσιμη ανάπτυξη και αυτή δεν θα επιτευχθεί νομοτελειακά. Αλλά θα πρέπει να την κατακτήσουμε. Και σε αυτό, εκτός από πόρους, χρειάζονται τομές, αλλαγές και ρήξεις». Σημείωσε ακόμη ότι «οι επιχειρήσεις είμαστε οργανικό κομμάτι της κοινωνίας. Μπορούμε και οφείλουμε να γίνουμε φορείς αλλαγής σε αυτή την κατεύθυνση». Και κατέληξε ότι «όλα τα παραπάνω συγκλίνουν σε μια οικονομικά ισχυρή χώρα με ανοικτούς ορίζοντες, και ευκαιρίες για όλους».

Ευθύμιος Ο. Βιδάλης: «Οι επιχειρήσεις μας έδειξαν μεγάλη προσαρμοστικότητα»

Ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ευθύμιος Ο. Βιδάλης στην ομιλία του, στάθηκε ιδιαίτερα στον χειρισμό της κρίσης από τη χώρα μας και την πολιτεία, αλλά και από την κοινωνία, τονίζοντας «ότι σίγουρα ωφέλησε τη φήμη της Ελλάδας η διαχείριση της κρίσης όπως και επίσης επιτάχυνε τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Κάναμε, για παράδειγμα, άλμα στην ψηφιοποίηση, αλλά και οι επιχειρήσεις έδειξαν μεγάλη προσαρμοστικότητα», ενώ σημείωσε ότι «ταυτόχρονα η βιομηχανία μας έδειξε τις αντοχές της και επιβεβαίωσε την ορθότητα των στόχων, που έθεσε ο Πρόεδρός μας Δημήτρης Παπαλεξόπουλος στην περυσινή μας Γενική Συνέλευση».  Ο κ. Βιδάλης αφού ευχαρίστησε τα μέλη για την υποστήριξή τους και την Υπηρεσία του ΣΕΒ για τη δουλειά που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα, αναφέρθηκε στις νέες ομάδες και επιτροπές που συγκρότησε ο ΣΕΒ με στόχο -όπως τόνισε- να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες συνθήκες και προκλήσεις  της οικονομίας μας.

Αλέξανδρος Χατζόπουλος: Ο ΣΕΒ αύξησε τον πλουραλισμό του

Απολογισμό του έργου για τη χρονιά που πέρασε έκανε ο Γενικός Διευθυντής Αλέξανδρος Χατζόπουλος. Ο κ. Χατζόπουλος τόνισε ότι ο ΣΕΒ αύξησε τα μέλη του και διατήρησε τον πλουραλισμό και τον πλούτο της εκπροσώπησης επιχειρήσεων, από τους κυριότερους κλάδους της οικονομίας, αλλά και από όλα τα μεγέθη των επιχειρήσεων, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι 33 νέα μέλη προέρχονται από τη δυναμική κοινότητα των startups. Σχετικά με τις δράσεις του ΣΕΒ ο κ. Χατζόπουλος τόνισε ότι «η έμφαση στην ανάπτυξη των ανθρώπων, των νέων, των εργαζόμενων κάθε γενιάς και ηλικίας βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα των προτεραιοτήτων του οργανισμού», σημειώνοντας, μεταξύ των άλλων, ότι η συνεργασία μας με τα Πανεπιστήμια είναι μια στρατηγική επιλογή την οποία θα συνεχίσουμε συστηματικά».

Σημειώνεται πως η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΕΒ με βασικό μήνυμα «Επενδύουμε στο εμείς, χτίζουμε μέλλον» #ElladaAllios ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες της. Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης ανέλαβε η Νέλλυ Κάτσου, Αντιπρόεδρος & Συνιδρύτρια VNK CAPITAL, η οποία και απηύθυνε χαιρετισμό στο σώμα.

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τη συμμετοχή στο διοικητικό δυμβούλιο του ΣΕΒ του Βασίλη Ψάλτη, Διευθύνοντος Συμβούλου της Alpha Bank,στη θέση του Σπύρου Φιλάρετου, ενώ όπως  ανακοίνωσε στο σώμα ο κ. Παπαλεξόπουλος, οι κ. Βασίλης Ψάλτης και Μάρκος Βερέμης είναι τα νέα μέλη του δ.σ. που συμμετέχουν στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΣΕΒ.