Δ. Κουτσούμπας: «Πάρτε όλα τα αναγκαία μέτρα για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια τώρα»

Κριτική στην κυβένηση άσκησε σήμερα ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση. Καταρχάς επισήμανε ότι σειρά φορέων αποκλείστηκε από την ακρόαση με ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία επέλεξε με ποιους θα συνομιλήσει, «με πρώτο και καλύτερο τον ΣΕΒ, του οποίου ο εκπρόσωπος είπε οτι ο καλός εκπαιδευτικός πρέπει να ρωτάει τις επιχειρήσεις τι διδάσκει. Τέτοιο θράσος!».

«Αυτοί είναι οι πραγματικοί εξωσχολικοί που λέτε, κύριοι της κυβέρνησης, για να θυμίσω τη λέξη-καραμέλα που χρησιμοποιήσατε στους αγώνες των μαθητών το τελευταίο διάστημα όταν αναφερόσαστε στους γονείς τους, στους δασκάλους τους, των οποίων τα δίκαια αιτήματα αποδεικνύονται ολόσωστα, και τους ονομάσατε τότε εξωσχολικούς που υποκινούν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημείωσε ότι από την ακρόαση φορέων αποκλείστηκαν η ΑΣΓΜΕ, που εκπροσωπεί 300.000 γονείς, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής, που εκπροσωπεί 3.000 σπουδαστές, ενώ αποκλείστηκε ακόμα και η Διδασκαλική Ομοσπονδία.

«Ακούστε τους γονείς, και αυτοί ειδικοί είναι και βλέπουν τα παιδιά τους να ξεροσταλιάζουν μπροστά σε οθόνες, τα παίρνει ο ύπνος μπροστά στις οθόνες και για να ξεσκάσουν πάλι μπροστά στις οθόνες. Ακούστε τους εκπαιδευτικούς, που λένε ορθά κοφτά ότι αυτό δεν είναι μάθημα, είναι διεκπεραίωση» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Τόνισε ότι η δια ζώσης εκπαίδευση είναι αναντικατάστατη, «όχι μόνο για να επιτευχθούν οι μαθησιακοί στόχοι αλλά και για να στηριχθεί το παιδί του “τελευταίου θρανίου”, αυτό το παιδί που θέλει παραπάνω στήριξη».

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι το μεγάλο ζήτημα είναι να βρεθούν εκπαιδευτικοί και μαθητές από κοντά και όχι η καταγραφή των βαθμών τώρα: «Πάρτε μέτρα για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια τώρα. Αυτό είναι το μοναδικό αίτημα που πρέπει να υλοποιήσετε και το οποίο έπρεπε να γίνει χθες. Και μην τα ρίχνετε όλα στον κορωνοϊό για να δικαιολογηθείτε. Κάντε προσλήψεις εκπαιδευτικών, αξιοποιήστε χώρους και αίθουσες σε σχολεία που παραμένουν αναξιοποίητες, αραιώστε τα τμήματα».

Σε ό,τι αφορά τα πανεπιστήμια, σημείωσε ότι είναι κλειστά εδώ και έναν χρόνο με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία περί άλλων τυρβάζει ενώ, όπως είπε «σε λίγο θα βάλετε και σώματα καταστολής να διδάσκουν στους φοιτητές, γιατί τέτοιους προσλαμβάνετε. Καθηγητές δεν βλέπουμε να βάζετε. Λεφτά δίνετε για μια αμφιβόλου ποιότητας ασφάλεια των ΑΕΙ, αλλά για να ανοίξουν με πραγματική ασφάλεια και να συνεχίσει η μορφωτική διαδικασία σταδιακά ούτε λόγος».