Δ. Κουτσούμπας: Αποζημίωση 100% στους πληγέντες από τον Ιανό

Ακέραιη την ευθύνη για την κατάσταση κατοίκων και περιοχών που επλήγησαν από τον Ιανό επέρριψε στην κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σήμερα στη Βουλή. «Δεν υποτιμάμε τη σφοδρότητα του φαινομένου, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός σήμερα δεν ενισχύεται, δεν προετοιμάζεται και δεν εκπαιδεύεται, με βάση το χειρότερο σενάριο και με οδηγό την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των κόπων μιας ζωής».

Κατά την ομιλία του, ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι θέση του κόμματός του είναι να αποζημιωθεί ο κόσμος που έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες στο 100% των ζημιών, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Όπως απαιτούν οι πληγέντες. Ούτε ευρώ λιγότερο. Με επιδοματάκια δεν θα ανασάνει αυτός ο κόσμος».

Πρόσθεσε δε ότι βάσει όσων έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, οι πράξεις της θα είναι «κάποια ημίμετρα και αποζημιώσεις με το σταγονόμετρο», ότι δεν υπήρχε καν συντήρηση των υπαρχόντων αντιπλημμυρικών υποδομών, ενώ ούτε νέα έργα ενταγμένα σε ενιαίο σχέδιο υλοποιούνται. Ταυτόχρονα τόνισε ότι το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της άμεσης έναρξης νέων έργων, αναφέροντας μάλιστα και συγκεκριμένες παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

«Δεν προχωρούν τέτοια έργα γιατί δεν αποδίδουν τα κέρδη που προσδοκούν οι όμιλοι» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, τονίζοντας: «Ως λαός πρέπει να βάλουμε άλλη πυξίδα, γιατί έχουμε ανάγκη τέτοια έργα προστασίας της ζωής και των κόπων μας, ενώ υπάρχει και το δυναμικό και η γνώση».

Μιλώντας για την πανδημία, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να συζητά «το πώς φτάσαμε ως εδώ» διότι θα αναδειχθούν οι ευθύνες της «τις οποίες από την αρχή της πανδημίας επιχειρεί να κρύψει πίσω από την επίκληση της “ατομικής ευθύνης”». Σημείωσε ότι τώρα, με το δεύτερο κύμα εν εξελίξει, η κυβέρνηση «έκανε ένα βήμα παραπέρα, προχωρώντας στον απαράδεκτο, προκλητικό εκβιασμό “αυτοπροστασία ή καραντίνα” που είπε ο πρωθυπουργός».

Ταυτόχρονα, κάλεσε την κυβέρνηση να «αφήσει τα μπαλώματα» στο δημόσιο σύστημα υγείας και «τώρα, πριν να είναι αργά» να προχωρήσει σε δημιουργία ΜΕΘ, μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, σε επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και πρόνοιας και ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών και υγειονομικών.

Αναφορικά με την Παιδεία, ο Δ. Κουτσούμπας, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, στη διάθεση έκτακτων κονδυλίων για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και εργαζομένων στην καθαριότητα και στη λήψη μέτρων υγιεινής και ατομικών μέσων προστασίας

Κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί θεωρεί «υποκινούμενους» μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, προσθέτοντας: «Αμφισβητείτε ακόμα και το δικαίωμα της άποψης, της ενημέρωσης ή της γνώσης για το πόσο στοιχίζουν τα πολεμικά αεροπλάνα που αγοράζετε από τη Γαλλία και πόσο κοστίζουν στον ελληνικό λαό οι στρατιωτικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, μια και σήμερα μας επισκέπτεται το γεράκι του Πενταγώνου, ο Πομπέο, σε Θεσσαλονίκη και Σούδα και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης βρίσκονται στους δρόμους».

Τέλος, δήλωσε ότι το κόμμα του επανακαταθέτει την τροπολογία για τα διαφημιστικά μηνύματα για την πανδημία, τονίζοντας: «Σήμερα, επανακαταθέτουμε την τροπολογία αυτή, που προβλέπει με καθαρό τρόπο. Πρώτον, τα μηνύματα για τη δημόσια υγεία να μεταδίδονται απολύτως δωρεάν. Δεύτερον, η δημοσιοποίηση των στοιχείων της όποιας κρατικής διαφήμισης να γίνεται άμεσα και, τρίτον, να υπάρχει αναδρομικός έλεγχος δεκαετίας για να δει ο ελληνικός λαός που πήγαν τα χρήματα της κρατικής διαφήμισης».