Coca Cola: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φταίει για την Ακρόπολη στα μπουκάλια! – Τι αναφέρει έγγραφο του ΥΠ.ΠΟ (upd)

Τις ευθύνες στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στην τότε ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού ρίχνει με ανακοίνωση της η Coca Cola για τα συλλεκτικά μπουκάλια με την Ακρόπολη.

Θέλαμε να στηρίξουμε τον ελληνικό τουρισμό, μας είχαν διαβεβαιώσει και πως δεν χρειάζεται άδεια,  δηλώνει η εταιρεία, ενώ στις αιτιάσεις για μη καταβολή τελών σημειώνει πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα γιατι πρόκειται για ελεύθερο σχέδιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Με αφορμή τη συνεχιζόμενη συκοφαντική ενέργεια των εταιριών ΒΙΚΟΣ, ΛΟΥΞ και ΕΨΑ που στρέφεται κατά της συλλεκτικής συσκευασίας Coca-Cola με θέμα την Αθήνα,  η Εταιρία ξεκαθαρίζει ότι έλαβε, το Νοέμβριο του 2018, έγγραφη διαβεβαίωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, υπό την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, ότι δεν απαιτείται άδεια για την απεικόνιση της  συλλεκτικής φιάλης που υποβλήθηκε προς έλεγχο.

Οι εντυπώσεις που δημιουργούνται το τελευταίο διάστημα σε βάρος μας, περί μη τήρησης του νόμου, είναι απολύτως λανθασμένες καθώς διαστρεβλώνουν την πραγματική εικόνα, μειώνουν την αξία των ενεργειών μας και τον ουσιαστικό σκοπό των συλλεκτικών συσκευασιών, που είναι η προβολή της Ελλάδας και η στήριξη του ελληνικού Τουρισμού.

Υπενθυμίζουμε ότι η νομοθεσία που βρίσκεται σε ισχύ από το 2002 ουδέποτε υπέβαλε σε αδειοδότηση ελεύθερα σχέδια μνημείων καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της κατοχυρωμένης από το Σύνταγμα ελευθερίας της έκφρασης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Επιπρόσθετα, στην υπουργική απόφαση της 4/7/2019 δεν υπάρχει αναφορά για αναδρομική συμμόρφωση ούτε ορίζεται τρόπος προσαρμογής της αγοράς στις νέες συνθήκες ή υποχρέωση αδειοδότησης για υλικά που βρίσκονται ήδη στην αγορά.

Το ζήτημα αυτό δεν αφορά την Coca-Cola μόνο, αλλά πλήθος προϊόντων που φέρουν ελεύθερα σχέδια εμπνευσμένα από μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Επιπλέον, αναφορικά με τις κατηγορίες ως προς την μη καταβολή τελών για τη χρήση εθνικών συμβόλων, σημειώνουμε πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα, καθώς ούτε η νομοθεσία που βρίσκεται σε ισχύ από το 2002, ούτε η  υπουργική απόφαση της 4/7/2019 προβλέπουν καταβολή τελών για ελεύθερα σχέδια.

Είναι για μας αυτονόητο ότι ο σεβασμός των νόμων, του Συντάγματος, των θεσμών και των πολιτών αυτής της χώρας δεν επιδέχεται εξαιρέσεις.

Με σεβασμό για την κοινωνία μέσα στην οποία λειτουργεί, η Coca-Cola Hellas θα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της για κάθε συκοφαντική δράση κατά της εταιρείας, προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια.

Το υπουργείο Πολιτισμού ηθελε να ακυρώσει την προηγούμενη απόφαση

Eγγραφο που αποκάλυψε το ethnos.gr  αποδεικνύει ότι η παρούσα πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ είχε πράγματι την πρόθεση να ακυρώσει την προτέρα απόφαση (που ελήφθη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις 4.7.2019) σύμφωνα με υπηρεσιακές εισηγήσεις, ώστε να περιοριστεί ο όρος «απεικόνιση» μόνο στην πιστή και ακριβή αποτύπωση της φυσικής εικόνας των μνημείων, και να μην απαιτείται άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και καταβολή τελών υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου για τη χρήση των πάσης φύσεως τεχνικών και καλλιτεχνικών αποδόσεων για εμπορικούς και διαφημιστικούς σκοπούς.

Όπως φαίνεται από το έγγραφο με ημερομηνία 17/9/2019, που προέρχεται από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων και απευθύνεται στην υπουργό Πολιτισμού, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ευγενία Μπεντερμάχερ-Γερούση προτείνει την ανάκληση της συγκεκριµένης απόφασης και την αναποµπή του θέµατος στο ΚΑΣ, προκειµένου να υπάρξει επικαιροποιηµένη γνωµοδότηση.

Το σκεπτικό της είναι, όπως αναφέρει σαφώς, πως «είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί στο πεδίο εφαρµογής ότι υπό τον όρο «απεικόνιση» νοείται η πιστή και ακριβής αποτύπωση, συνολικά ή τµηµατικά, της φυσικής εικόνας ενός µνηµείου τη δεδοµένη χρονική στιγµή και ότι εξαιρούνται του πεδίου εφαρµογής οι πάσης φύσεως τεχνητές και καλλιτεχνικές αποδόσεις και φανταστικές αναπαραστάσεις»

71394313_2596030867291231_1455095028228554752_n.jpg
doc4.jpg

 

doc5.jpg