Χριστουγεννιάτικες ιστορίες: To άνθος του γιαλού (ΒΙΝΤΕΟ) Ακούγεται… ο Κων/νος Αθ. Οικονόμου

Χριστουγεννιάτικες ιστορίες: To άνθος του γιαλού [ΒΙΝΤΕΟ]

Ακούγεται… ο Κων/νος Αθ. Οικονόμου

  • “O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…”. Γκαίτε.
    Από τα 170 διηγήματα του Παπαδιαμάντη, περίπου 35 είναι γραμμένα με αφορμή τις δύο μεγάλες χριστιανικές εορτές, Χριστούγεννα και Πάσχα, ή αναφέρονται με κάποιον τρόπο σ’ αυτές. Τα περισσότερα, [25] αναφέρονται στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Σχεδόν όλα τα εορταστικά του διηγήματα γράφτηκαν για να δημοσιευτούν στις εφημερίδες [Ακρόπολις] και διαδραματίζονται (εκτός από ελάχιστες ”αθηναϊκές” εξαιρέσεις, όπως στο διήγημα ”τα Χριστούγεννα του τεμπέλη”) στο νησί της καταγωγής του, στη Σκιάθο. Τα περισσότερα δημοσιεύτηκαν την περίοδο από το 1887 έως το 1899.

  • Ο νεαρός Μάνος είναι ένας νησιώτης, ένας “λεμβούχος ψαράς”, “αδύνατος στα μυαλά”, ένας “ελαφροΐσκιωτος”, από αυτούς τους αγαπημένους τύπους καθημερινών απλών ανθρώπων που τόσο καλά γνωρίζει να κάνει “ήρωες” των έργων του ο Παπαδιαμάντης.

“Επί πολλάς νύχτας” στην παραλία εκεί που έδενε το βράδυ τη βάρκα του, ο Μάνος συνήθιζε να βλέπει ένα αλλόκοτο φως που δεν μπορούσε να εξηγήσει τι είναι.
Χειμωνιάτικες νύκτες, σκοτεινή παραλία, μία ερημική ακρογιαλιά, ένα “παλαιό ερημόσπιτο κατηρειπωμένον” και ένας νεαρός ψαράς που βλέπει οράματα…που βλέπει ένα μυστήριο φως μακριά στη θάλασσα….

  • Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ:
 
ΑΛΛΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΒΙΝΤΕΟ-ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΕΔΩ: