Χριστούγεννα… στη Wall Street με νέο ρεκόρ του S&P 500- Χάθηκε το μέτρημα (!!)

Νωρίτερα αποφάσισαν να γιορτάσουν φέτος τα Χριστούγεννα οι επενδυτές στη Wall Street, αφού παρά τον μικρότερο όγκο συναλλαγών λόγω της εορταστικής περιόδου, ήδη από την αρχή της συνεδρίασης έδειξαν πως είναι αποφασισμένοι να οδηγήσουν την αγορά υψηλότερα και κατάφεραν μάλιστα να οδηγήσουν τον S&P 500 σε νέο ιστορικό υψηλό.

Την πρώιμη “εορταστική” διάθεση των επενδυτών τροφοδότησε σήμερα η αισιοδοξία ότι η μετάλλαξη Όμικρον, αν και ανησυχητική λόγω της υπερμεταδοτικότητάς της, δεν θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη των οικονομικών.

Αισιοδοξία που στηρίζεται στις πρόσφατες μελέτες από τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική, οι οποίες υποδηλώνουν ότι η υπερμεταδοτική Όμικρον ενδεχομένως να είναι πιο ήπια από τη μετάλλαξη Δέλτα, καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν να προκαλεί λιγότερες νοσηλείες και σοβαρά περιστατικά νόσησης.


Τη θετική διάθεση ενίσχυσαν επίσης και τα νεότερα από το μέτωπο αντιμετώπισης της πανδημίας, αφού το “οπλοστάσιο” κατά του κορονοϊού ενισχύεται και εμπλουτίζεται με νέες θεραπείες.

  • Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε τα χάπια κατά του κορονοϊού της Pfizer (εχθές) και της Merck (σήμερα), ενώ μετά τα ενθαρρυντικά νέα για τις αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων των Pfizer και Moderna κατά της Όμικρον και η AstraZeneca ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι εργαστηριακή μελέτη έδειξε πως η αναμνηστική δόση του εμβολίου είναι αποτελεσματική έναντι της νέας αυτής υπερμεταδοτικής μετάλλαξης.

Την “ανεβασμένη” διάθεση των επενδυτών δεν περιόρισαν ούτε τα όχι και τόσο ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ.

 

Σημειώνεται ότι οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με αυτά της προηγούμενης εβδομάδας, στις 205.000 για το πενθήμερο που ολοκληρώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου, ενώ οι παραγγελίες διαρκών αγαθών ενισχύθηκαν κατά 2,5% τον προηγούμενο μήνα.

Εν τω μεταξύ, οι καταναλωτικές δαπάνες και το προσωπικό εισόδημα των Αμερικανών ενισχύθηκαν με ισχυρό ρυθμό τον Νοέμβριο, με τον πληθωρισμό ωστόσο να σημειώνει νέο άλμα. Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,6% τον προηγούμενο μήνα, ενώ το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε κατά 0,4%, ωστόσο σε προσαρμοσμένη βάση για τον πληθωρισμό, οι δαπάνες ήταν αμετάβλητες τον Νοέμβριο, ενώ το διαθέσιμο εισόδημα υποχώρησε 0,2%.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, σκαρφάλωσε στο 5,7% τον Νοέμβριο από 5% τον προηγούμενο μήνα.

Εν τω μεταξύ, χαμηλότερα των προσδοκιών, παρά τη σημαντική άνοδο κατά 12,4%, διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, στον ετήσιο εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 744.000 μονάδων, την ώρα που οι αναλυτές τοποθετούσαν τον πήχη στις 766.000 μονάδες.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη, πάντως, παραμένει ισχυρή, με τον σχετικό δείκτη του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν να σημειώνει σημαντική βελτίωση τον Δεκέμβριο έναντι του Νοεμβρίου, σκαρφαλώνοντας στις 70,6 μονάδες (υψηλότερα από την προκαταρκτική μέτρηση).

Έτσι, παρά τις ανησυχίες αφενός για τη μετάλλαξη Όμικρον και αφετέρου για τον πληθωρισμό και την πορεία της οικονομίας, οι επενδυτές κατάφεραν να οδηγήσουν την αγορά υψηλότερα, αν και οι δείκτες έκλεισαν λίγο χαμηλότερα από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 θα “γιορτάσει” τα Χριστούγεννα με ένα νέο ρεκόρ, καθώς έκλεισε στις 4.724,82 μονάδες, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του σε κλείσιμο στις 4.712,02 μονάδες (στις 10 Δεκεμβρίου), αλλά χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό του. Αύξησε δε τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 2,3%.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, παρότι βρέθηκε για αρκετή ώρα πάνω από το ψυχολογικό όριο των 36.000 μονάδων, δεν κατάφερε να κρατήσει το επίπεδο αυτό και έκλεισε τελικά στις 35.950,63 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,55%. Η σημερινή άνοδος ήταν αρκετή πάντως για να κλείσει ο δείκτης των blue chips την “ψαλιδισμένη” εβδομάδα με κέρδη 1,7%.

Όσον αφορά τον τεχνολογικό Nasdaq ολοκλήρωσε την ημέρα με άνοδο 0,85% στις 15.653,40 μονάδες, διευρύνοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 3,2%.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη των blue chips, μόλις πέντε έκλεισαν στο κόκκινο (Visa με -0,61%, Merck με -0,56%, Walmart με -0,22%, Verizon με -0,17% και Travelers με -0,03%), ενώ όλες οι υπόλοιπες ολοκλήρωσαν την ημέρα ανοδικά, με τους τίτλους των Caterpillar (+2%), Dow (+1,68%) και Honeywell (+1,67%) να ηγούνται των κερδών.