Χρήστος Μεγάλου ( Πειραιώς): Οι τράπεζες είναι στην καλύτερη κατάσταση παρά ποτέ

«Και οι τέσσερις τράπεζες είναι στην καλύτερη κατάσταση παρά ποτέ για να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και να περάσουμε φέτος σε θετική πιστωτική επέκταση» τόνισε απο το Φόρουμ των Δελφών ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου.

Όπως είπε το 2018 άρχισε μια μεγάλη προσπάθεια μετά τη στελέχωση της τράπεζας με νέα διοικητική ομάδα για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, της ρευστότητας και της μείωσης των λειτουργικών εξόδων.

«Σχεδιάζουμε και δουλεύουμε για το 2019 μια σειρά από δράσεις για τον μεγαλύτερο εξορθολογισμό και αύξηση κεφαλαίων. Είμαστε σε σωστή πορεία και σε αυτή θα συνεχίσουμε. Όταν είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε στην αγορά τις λύσεις μας θα το κάνουμε όπως έκανε και η Eurobank», επισήμανε.

Στάθηκε στην βελτιωμένη ρευστότητα στο σύστημα και την επιστροφή καταθέσεων και δήλωσε ότι «δεν πιστεύω ότι τα κόκκινα δάνεια μας εμποδίζουν να χρηματοδοτήσουμε την οικονομία. Είμαστε ανοικτοί σε δουλειές».

Ο Χρήστος Μεγάλου κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα των συνεπών δανειοληπτών και το εάν υπάρχει στρέβλωση έναντι των κόκκινων δανειοληπτών για τους οποίους προγραμματίζονται σχέδια όπως η προστασία της α’ κατοικίας. Δήλωσε ότι έχουν ένα πλεονέκτημα, το ότι μπορούν να επανέλθουν στην τράπεζα και να πάρουν νέα πίστωση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, λιγο αργότερα στο πάνελ με θέμα Ο τραπεζικός κλάδος και οι νέες τεχνολογίες   έθεσε μία σειρά από ερωτήματα για να προσδιορίσει τι ακριβώς είναι μία FinTech, όρος που προκύπτει από τις αγγλικές λέξεις για την οικονομία και την τεχνολογία.
Τόνισε ότι υπάρχουν καλές FinTech που με επιτυχία συμπληρώνουν και ενισχύουν τις τράπεζες, αλλά υπάρχουν και κακές που απέτυχαν και εξαφανίστηκαν γρήγορα.
«Με μία FinTech ο πελάτης δεν μπορεί να συνομιλήσει με την τράπεζα, δεν υπάρχει διαπροσωπική επαφή», σχολίασε.
Παράλληλα, παρουσίασε το πλούσιο έργο της Τράπεζας Πειραιώς που έχει κάνει αξιοποιώντας την τεχνολογία και βελτιώνοντας τις υπηρεσίες της.