Χρηματιστήριο: Στο «κόκκινο» για δεύτερη συναπτή ημέρα – Ποιες μετοχές δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις

Στο «κόκκινο» για δεύτερη  ημέρα έκλεισετο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έμεινε ακόμη πιο πίσω στη «μάχη» για την επιστροφή του στα φετινά ρεκόρ των 1.500+ μονάδων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 27 Σεπτεμβρίου έως και σήμερα (8/10), σε σύνολο οκτώ συνεδριάσεων, οι επτά έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο. Το αποτέλεσμα είναι ο Γενικός Δείκτης να έχει διολισθήσει από τις 1.471 στις 1.427 μονάδες, κάτι που μεταφράζεται σε σωρευτική πτώση κατά 3%.

Αρνητικός πρωταγωνιστής αναδείχθηκε ο τραπεζικός κλάδος, με «αιχμή» την Εθνική που βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο λόγω του πρόσφατου placement για το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της.

Η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε κατά 1,5% και προσέγγισε την τιμή του πρόσφατου placement (7,5 ευρώ). Απώλειες κοντά στο 1% εμφάνισαν, επίσης, οι Πειραιώς – ΟΠΑΠ, ενώ η Cenergy έπεσε στα 9,5 ευρώ, δηλαδή κάτω των 9,86 ευρώ, τα οποία αποτελούν την ανώτατη τιμή της ΑΜΚ.

«Βουτιά» για την Coca Cola που επηρέασε σε σημαντικό βαθμό τη συνολική εικόνα της εγχώριας αγοράς λόγω της βαρύτητάς της.  Νέο limit down για την Attica Bank, η οποία διαπραγματεύεται πλέον σε τιμή υπό των 2 ευρώ.

«Ελαμψε» η Τράπεζα Κύπρου κατά την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσής της στον Γενικό Δείκτη. «Σκαρφάλωσε» περισσότερο από +6% και επέστρεψε στην τιμή εισαγωγής των 4,78 ευρώ. 

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση -0,17% στις 1.427 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 1.427,42 μονάδες και χαμηλό τις 1.418,87 μονάδες.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 101,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 26,2 εκατ. τεμάχια  

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,50% στις 3.447,95 μονάδες, ενώ στο -0,23% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.293,65 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης διολίσθησε ελεγχόμενα στο -0,68% και τις 1.216 μονάδες, «ανοίγοντας» στο -10% την απόσταση από τα φετινά υψηλά των 1.354 μονάδων.

Η Εθνική έκλεισε στα 7,5840 ευρώ, με πτώση -1,53%
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5015 ευρώ, με άνοδο +0,77%
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,7220 ευρώ, με πτώση -0,88%
Η Eurobank έκλεισε στα 1,97 ευρώ, με πτώση -0,58%
Η Optima έκλεισε στα 12,94 ευρώ, με άνοδο +0,94%
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 4,85 ευρώ, με άνοδο +7,54%
Η Attica Bank έκλεισε στα 1,7150 ευρώ, με πτώση -30%
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,20 ευρώ, με άνοδο +0,76%

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,50% και 3.447 μονάδες), η μετοχή της Cenergy, εν μέσω της εξελισσόμενης ΑΜΚ των 200 εκατ. ευρώ, αναδιπλώθηκε στο -2,0% και τα 9,55 ευρώ. Coca Cola, Titan και Aegean απώλεσαν από 1,3% έως 1,7%, ενώ η μετοχή του ΟΠΑΠ ακολούθησε στο -0,9% και τα 15,8 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μετά το deal με το family office της Μαριάννας Λάτση για την Αττική Οδό, αυξήθηκε στο +1,2% και τα 17,3 ευρώ. Sarantis και Ελλάκτωρ κέρδισαν από 1,5% και 1,4%, αντίστοιχα, ενώ η Lamda πέταξε σε νέο υψηλό 3ετίας, «πιάνοντας τα 7,7 ευρώ.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,23% και 2.293 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχώρισε αρνητικά στο -2,7% και τα 4,7 ευρώ, με τις μετοχές των Fourlis και ΑΒΑΞ να έπονται στο -2%. Intracom και Dimand περιορίστηκαν κατά 1% και 1,4%, αντίστοιχα. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Optima και ΕΥΑΘ ενισχύθηκαν πέριξ του +1%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Attica Bank, η οποία συνέχισε την… ελεύθερη πτώση, συμπληρώνοντας ακόμη ένα limit down στο -30%.

Συνολικά 42 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 63 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 18 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 99,0 δισ. ευρώ.