Χρηματιστήριο: Πήραν τη νίκη στα σημεία οι πωλητές – «Comeback» της Intralot με ράλι

Μέσα σε ένα στενό εύρος, με επιλεκτικές κινήσεις και πολύ χαμηλό τζίρο κινήθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο και σήμερα, κλείνοντας με μικρή πτώση, χωρίς να μπορεί να βρει επί της ουσίας ρυθμό, αφού πολλά χαρτοφυλάκια επέλεξαν να κάνουν κάποιες, μικρές βέβαια, κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Η αγορά επιβεβαίωσε και σήμερα, όπως και χτες, ότι έχει μπει στην αίθουσα αναμονής, καθώς αναμένονται πυκνές εξελίξεις από το μέτωπο των τραπεζών τις επόμενες ημέρες.

H Intralot πραγματοποίησε θεαματική επάνοδο στην Κύρια Αγορά μετά από τρία χρόνια, με ράλι 10,4% και εξαιρετικά υψηλό τζίρο στα 4,67 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, οι τραπεζικές μετοχές εμφάνισαν σταθεροποιητικές τάσεις, παρά τα εντυπωσιακά μεγέθη του γ’ τριμήνου, ενώ οι ΔΕΗ, Motor Oil και Jumbo αναδιπλώθηκαν προς χαμηλότερα επίπεδα. Στον αντίποδα, πέραν της Intralot, σημαντικά κέρδη κατέγραψε και η μετοχή της Intracom, η οποία ενισχύθηκε κατά σχεδόν 3%. Mytilineos και ΟΠΑΠ, δε, βρέθηκαν επίσης στο «πράσινο».

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση -0,12% στις 1.227 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.233,29 μονάδες και χαμηλό τις 1.222,28 μονάδες.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 61,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 21,4 εκατ. τεμάχια  

Ο τραπεζικός δείκτης, παρά τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, υποχώρησε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, τερματίζοντας στο -0,22% και τις 983 μονάδες.

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,12% και 2.993 μονάδες), η μετοχή της Jumbo οπισθοχώρησε κατά 2,2% και προσγειώθηκε στα 26,5 ευρώ, ενώ απώλειες άνω του 2% κατέγραψε και η μετοχή της Lamda Development. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των Autohellas, Quest, Aegean, ΔΕΗ και Motor Oil απώλεσαν πέριξ του 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή ενισχύθηκε στο +2% και τα 14,9 ευρώ, ενώ κέρδη πέριξ του 2,7% παρουσίασε η μετοχή της Ελλάκτωρ, μετά το πράσινο φως της Επ. Ανταγωνισμού στην πώληση της ΑΚΤΩΡ. Mytilineos και ΟΠΑΠ, τέλος, αυξήθηκαν κατά 1,5% και 1%, αντίστοιχα.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,17% και 2.016 μονάδες), η μετοχή της Intracom ξεχώρισε θετικά στο +3,9% και τα 2,23 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από το ράλι στην Intralot. Παράλληλα, η μετοχή της Ideal Holdings διευρύνθηκε στο +2,3% και τα 6,2 ευρώ. Αντίθετα, οι μετοχές των BriQ, Fourlis, Premia, ΑΔΜΗΕ και Epsilon περιορίστηκαν κατά τουλάχιστον 1%.

Συνολικά 48 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 50 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 83,2 δισ. ευρώ. 

Οι 5 μετοχές που ξεχώρισαν

  • Η μετοχή της Intralot πέταξε στο +10,4% και το 0,795 ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2020. Στα 4 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με την εισηγμένη να επιστρέφει στην Κύρια Αγορά, έπειτα από απουσία τριών ετών. Στο +32% η μεταβολή των τελευταίων 30 ημερών.
  • Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, με ώθηση από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, κατάφερε να διαφοροποιηθεί και να κρατηθεί άνω των 5,5 ευρώ, έχοντας τζίρο 9,9 εκατ. ευρώ. Θέμα ημερών η έναρξη της διαδικασίας αποεπένδυσης του δημοσίου, το οποίο θα διαθέσει το πρώτο πακέτο μετοχών (έως 25%).
  • Η μετοχή της Πειραιώς «έπεσε» κάτω των 2,9 ευρώ, με την αξία των σημερινών συναλλαγών να φθάνει στα 6 εκατ. ευρώ. Σχεδόν τριψήφια τα κέρδη σε επίπεδο έτους (+98%), με τη μεταβολή στο τελευταίο 30ήμερο να ανέρχεται στο +10%.
  • Η μετοχή της ΔΕΗ έχασε τουλάχιστον 1% και περιορίστηκε κάτω του ψυχολογικού ορίου των 10 ευρώ. Στο +52% η άνοδος του 2023, στα 3,8 δισ. ευρώ η χρηματιστηριακή εταιρεία της εισηγμένης.
  • Η μετοχή της Intracom έκανε μίνι – ράλι 4% και επέστρεψε στα 2,2 ευρώ, για πρώτη φορά από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Ώθηση από το άλμα στην Intralot, όπου η εταιρεία μαζί με το ποσοστό της πλευράς Κόκκαλη ελέγχει το 25%. Στα 186 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση.