Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι πρώτες αναγνώσεις από τα αποτελέσματα εξαμήνου (από τον Μάνο Χατζηδάκη)

Με τον ΟΤΕ και τον Παπουτσάνη προχθές ολοκληρώθηκε η δημοσίευση των πρώτων αποτελεσμάτων του εξαμήνου του 2022. Έως τις 15 Αυγούστου απομένει η δημοσίευση των μεγεθών της Coca Cola HBC και μετά υπάρχει παύση ασυρμάτου έως την Πέμπτη 25 Αυγούστου όταν οι ανακοινώσεις επανεκκινούν με τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

  • Αν και το δείγμα γραφής είναι μικρό (μόλις 13 εταιρίες έχουν ανακοινώσει μεγέθη) υπάρχουν κάποια πρώτα συμπεράσματα που εξάγονται από την οικονομικές καταστάσεις και τα αποτελέσματα κερδοφορίας του εξαμήνου που σε γενικές γραμμές επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις για τις τάσεις που επικράτησαν στο πρώτο μισό του 2022.

Ξεκινώντας από τις τράπεζες, ο κλάδος έχει τις προϋποθέσεις να πρωταγωνιστήσει φέτος στον σχετικό πίνακα κατάταξης των κερδοφόρων εταιριών. Από 4 δισ. ζημιές πέρυσι οι τέσσερις τράπεζες εμφανίζουν καθαρά κέρδη 2,3 δισ. ευρώ. Τα κέρδη των τραπεζών περιέχουν έκτακτα μη επαναλαμβανόμενα θετικά και αρνητικά αποτελέσματα που αποδίδονται σε αυξημένες απομειώσεις λόγω της πώλησης τιτλοποιημένων κόκκινων δανείων.

  • Πέρυσι στο α’ εξάμηνο η επίδραση των αρνητικών εκτάκτων αποτελεσμάτων ήταν 2,4 δισ. ευρώ, φέτος τα έσοδα από την ασφάλιση των ομολόγων και τις διακοπτόμενες δραστηριότητες των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες έχουν θετικό αντίκτυπο 1,49 δισ. ευρώ. Ακόμα και έτσι μένουν 800 εκατ. ευρώ καθαρής κερδοφορίας τα οποία είναι το λιγότερο μέγεθος που θα πρέπει να αναμένουμε στην τελική γραμμή ως αποτέλεσμα αμιγούς οργανικής προσπάθειας στο β’ εξάμηνο.

Στις μη τραπεζικές εταιρίες και οι 9 ισολογισμοί παρουσιάζουν α) αύξηση του τζίρου β) κερδοφορία στα λειτουργικά κέρδη γ) κερδοφορία στην τελική γραμμή και δ) αύξηση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού. Μάλιστα το συγκεκριμένο μέγεθος εμφανίζεται αυξημένο κατά 33% απόρροια των αυξημένων αναγκών σε κεφάλαια κίνησης.

  • Παρόλα αυτά στο σύνολο ο καθαρός δανεισμός παρουσιάζει μια σχετική σταθερότητα καθώς η αύξηση περιορίζεται στο 0,5%. Τα περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας έχουν συμπιεστεί κατά 519 μονάδες βάσης με μόλις τρεις εξαιρέσεις (ΕΧΑΕ, Q&R και Μοτοδυναμική) που αφορούν εταιρίες που το αντικείμενο δραστηριότητας τους δεν εμπίπτει σε ισχυρές ανατιμήσεις του κόστους πωληθέντων.

Οι βιομηχανικές εταιρίες είναι επόμενο να εμφανίσουν εντονότερα τις ανατιμήσεις στην ενέργεια καθώς η μετακύλιση της αύξησης των τιμών στην κατανάλωση συντελείτε με διαφορά φάσης. Παρόλα αυτά η λειτουργική κερδοφορία είναι αυξημένη κατά 14,8% ενώ η καθαρή κερδοφορία τρέχει με αύξηση 25%. Σε σχέση με το α’ τρίμηνο ο ρυθμός παρουσιάζει διακυμάνσεις αφού στα λειτουργικά κέρδη ο ρυθμός έχει πέσει από το 15,7% ενώ στα καθαρά κέρδη έχει αυξηθεί από το 12,2%.

  • Όπως και να έχει με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η Αγορά έχει βρει ένα καλό πάτημα και μια αφορμή να αντισταθεί στις εξωτερικές πιέσεις απέχοντας λιγότερο από 3% από το ξεκίνημα της χρονιάς.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και αν και το α’ εξάμηνο έχει ακόμα πολύ δρόμο για να ολοκληρωθεί οι πρώτες ενδείξεις σε συνδυασμό και με τις αναγνώσεις του α’ τριμήνου δείχνουν ότι οι εισηγμένες μπορούν να ξεπεράσουν με άνεση τις επιδόσεις του 2021, οι οποίες για τη συντριπτική πλειοψηφία των εισηγμένων ήταν καλύτερες και από το 2019.

Συγκεντρωτικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2022

liberal.gr