Χρήματα στις οικογένειες συνοριοφυλάκων αν σκοτωθούν στην «ειδική επιχείρηση» δίνει ο Πούτιν

Dιάταγμα για πρόσθετες κοινωνικές εγγυήσεις για τους συνοριοφύλακες της FSB και τις οικογένειές τους, υπέγραψε o Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Ειδικότερα, το σχετικό διάταγμα για τις πρόσθετες εγγυήσεις για το στρατιωτικό προσωπικό προβλέπει εφάπαξ πληρωμή 5 εκατ. ρουβλίων (55.922 ευρώ) στις οικογένειες σε περίπτωση θανάτου στρατιώτη κατά τη διάρκεια της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί το Κρεμλίνο την εισβολή στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος σε δηλώσεις του υποστηρίξει ότι ο κύριος αρνητικός παράγοντας για τη ρωσική οικονομία ήταν η πίεση των κυρώσεων από τη Δύση, η Ρωσία την άντεξε, η προσπάθεια των δυτικών χωρών να χρησιμοποιήσουν τις κυρώσεις για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και την έλλειψη αγαθών απέτυχε. «Προφανώς, ο κύριος αρνητικός παράγοντας για την οικονομία τον τελευταίο καιρό ήταν η πίεση των κυρώσεων από τις δυτικές χώρες. Σκοπός ήταν να υπονομευθεί γρήγορα η χρηματοπιστωτική και η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, να προκληθεί πανικός στις αγορές, να καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα και να υπάρξει μεγάλης κλίμακας έλλειψη αγαθών στα καταστήματα. Αλλά μπορούμε ήδη να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτή η πολιτική απέτυχε απέναντι στη Ρωσία» δήλωσε ο Πούτιν σε σύσκεψη για κοινωνικοοικονομικά θέματα και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να επιταχυνθεί η μετάβαση του εξωτερικού εμπορίου σε ρούβλια και εθνικά νομίσματα των χωρών-εταίρων».

Είναι απαραίτητο να παρακολουθείται συνεχώς η κατάσταση στην οικονομία και την αγορά εργασίας, και να λαμβάνονται έγκαιρα αποφάσεις, η Κεντρική Τράπεζα και η κυβέρνηση ήταν σε θέση να το κάνουν αυτό όλο αυτό το διάστημα, δήλωσε ο Πούτιν. «Προφανώς, πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση στην οικονομία και την αγορά εργασίας, να λαμβάνουμε έγκαιρα αποφάσεις για σταθερή, σίγουρη λειτουργία των επιχειρήσεων. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα είναι σίγουρα σε θέση να το κάνουν αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ακόμη ότι οι δυτικές χώρες πλήγωσαν τον εαυτό τους με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι οποίες, όπως είπε, οδήγησαν σε επιδείνωση της οικονομίας στη Δύση. Μιλώντας για την κατάσταση της οικονομίας της Ρωσίας, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο πληθωρισμός σταθεροποιείται και ότι η λιανική ζήτηση στη χώρα έχει ομαλοποιηθεί.