ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ – Νο 241 – Ιούνιος 2022: “Οι αγορές των νότιων ευρωπαϊκών χωρών: Η αντεπίθεση των PIGS”

ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ – Νο 241 – Ιούνιος 2022

“Οι αγορές των νότιων ευρωπαϊκών χωρών: Η αντεπίθεση των PIGS”

Στο κύριο θέμα του τεύχους εξετάζουμε τις χρηματιστηριακές αγορές της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας.

  • Των τεσσάρων PIGS, όπως -περιφρονητικά και υποτιμητικά- αποκαλούσαν τις χώρες αυτές, στις αρχές της δεκαετίας του 2010, πολλά αγγλοσαξωνικά και κεντρο-ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Κατά τη διάρκεια της παρούσας χρηματιστηριακής κρίσης, οι χρηματιστηριακοί δείκτες των χωρών αυτών, κινούνται πολύ καλύτερα από τους δείκτες των ΗΠΑ, των χωρών της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης και πολλών άλλων χωρών μελών του ΟΟΣΑ.
Παράλληλα, οι οικονομίες των τεσσάρων χωρών, δείχνουν μεγαλύτερη αντοχή στις τρέχουσες συνθήκες και καλύτερες προοπτικές.

  • Τί συμβαίνει; Μπορεί αυτή η διαφοροποίηση να συνεχιστεί; Πώς μπορεί να παρακολουθεί κάποιος τις εξελίξεις;

Σε άλλες σελίδες του τεύχους, εξετάζουμε τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών κατά το α’ τρίμηνο του 2022. Από τις εταιρίες που δημοσίευσαν αποτελέσματα, προκύπτει σημαντική αύξηση των πωλήσεων, των κερδών και του περιθωρίου καθαρού κέρδους. Αυτό, συνιστά ένα αισιόδοξο μήνυμα για το σύνολο του έτους.

  • Αναλύονται τα αποτελέσματα τριμήνου μιας σειράς εταιριών, εξετάζεται η στρατηγική τους και καταγράφονται προβλέψεις για την εξέλιξή τους για το σύνολο του έτους.

Εξετάζουμε τα προβλήματα που προκαλεί ο πληθωρισμός  στις αγορές και τις οικονομίες, κατακρίνουμε την καθυστέρηση δράσης από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών και την περίεργη στάση των επενδυτών, που αρνούνται να αντιληφθούν την “καταιγίδα” που ήδη κτυπά τις αγορές.

  • Με αφορμή σχετική ανακοίνωση της εταιρίας “Τέρνα Ενεργειακή”, εξετάζουμε τη σύγχυση που συχνά δημιουργείται γύρω από τις έννοιες “εγκατεστημένη ισχύς”, “σε κατασκευή”, “προς κατασκευή” και “προς αδειοδότηση”, σύγχυση που εμποδίζει τους επενδυτές να έχουν μια σαφή εικόνα για την πραγματική κατάσταση των εταιριών.

Με αφορμή την εισαγωγή της ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο, καταγράφουμε τις βασικές χρηματοικονομικές σχέσεις του κλάδου των ΑΕΕΑΠ και επισημαίνουμε τα σημεία που θα πρέπει να προσέχουν οι επενδυτές.

  • Το τεύχος, όπως κάθε φορά, περιέχει πλήθος άρθρων για τις εισηγμένες εταιρίες και τη χρηματιστηριακή αγορά, σχόλια για την οικονομία και τις διεθνείς αγορές και στατιστικά στοιχεία.

Συνδεθείτε με το τεύχος Νο 241, εδώ. Ως κωδικό, χρησιμοποιήστε το email σας.

Γιάννης Σιάτρας | EuroCapital
Μνησικλέους 2, 4ος όροφος, Αθήνα, 105 56
210 3242032 | www.eurocapital.gr
Δείτε περισσότερα, εδώ.