Χρ. Ταραντίλης: «Προτεραιότητα της κυβέρνησης το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων»

«Είναι προφανές πως διανύουμε ένα κρίσιμο διάστημα, στη διάρκεια του οποίου συνεχίζεται τόσο η άμυνα όσο και η επιχείρηση “Ελευθερία”» ανέφερε κατά την τακτική ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, επαναλαμβάνοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων.

«Εφαρμόζεται το κυλιόμενο σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο τα επιδημιολογικά δεδομένα των επτά προηγούμενων ημερών θα καθορίζουν τις επόμενες αποφάσεις. Αυτές θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά. Προτεραιότητα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, όπως τόνισε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός, είναι το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την επιχείρηση «Ελευθερία», οι εμβολιασθέντες ξεπέρασαν τους 107.000 στη χώρα μας και τους 15.000 μόνο χθες. Ο αριθμός των εμβολιασμών είναι δυναμικός και εξαρτάται από τις δόσεις που παίρνουμε, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Όσα περισσότερα εμβόλια έρχονται, τόσο περισσότεροι εμβολιασμοί θα γίνονται, φροντίζοντας πάντα να υπάρχει ένα απόθεμα, ώστε να είναι εξασφαλισμένη για όλους η δεύτερη δόση. Προκειμένου να μη χάνεται κανένα εμβόλιο, δημιουργήθηκε μηχανισμός αναπλήρωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι δόσεις από ραντεβού που δεν γίνονται, θα διατίθενται αμέσως στις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας, που θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης». «Επιπροσθέτως, ήδη από χθες προστέθηκαν στον μηχανισμό 65 Κέντρα Υγείας και 144 νέα σημεία εμβολιασμού» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όσον αφορά το ευρωπαϊκό συμβούλιο, σήμερα ο πρωθυπουργός θα θέσει τρία επιμέρους ζητήματα σχετικά με την ταχύτερη έγκριση εμβολίων της AstraZeneca, την πίεση προς την Pfizer για επιτάχυνση παράδοσης εμβολίων και του πιστοποιητικού εμβολιασμού με στόχο την ευκολότερη μετακίνηση από κράτος σε κράτος. «Στόχος δεν είναι να χωρίσουμε τους πολίτες σε όσους έχουν εμβολιαστεί και μη» διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με το αν έχει νόημα η απαγόρευση κυκλοφορίας τώρα που άνοιξε το λιανεμπόριο, ο κ. Ταραντίλης ανέφερε: «Είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε τα υπάρχοντα μέτρα. Η πανδημία μπορεί να επεκταθεί πολύ εύκολα, ενώ το αντίθετο είναι κάτι πολύ πιο δύσκολο. Είναι σημαντικό να κρατήσουμε την πανδημία ελεγχόμενη. Αναφερόμενος ειδικά στις μεταλλάξεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε: «Οι μεταλλάξεις μπορεί να αντιμετωπίζονται από τα εμβόλια, αλλά έχουν κάποια συγκεκριμένη χαρακτηριστικά, όπως έντονη μεταδοτικότητα και γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα σχολεία, ο κ. Ταραντίλης εξέφρασε την αγωνία της κυβέρνησης: «Έχουμε μεγάλη αγωνία για το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων, καθώς η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον φυσικό χώρο διδασκαλίας, όσο πετυχημένη κι αν είναι. Γι΄αυτό κιόλας εκφράζουμε την αγωνία μας και σε κάθε περίπτωση θα έχουμε την εισήγηση της επιτροπής αύριο».

Ο κ. Ταραντίλης διευκρίνισε πως ακόμη δεν μπορούμε να μετρήσουμε την επίδραση του λιανεμπορίου, λέγοντας ουσιαστικά ότι οι ειδικοί θα συνεδριάσουν αύριο και θα εισηγηθούν χωρίς να έχουν το αποτύπωμα του ανοίγματος της αγοράς.