Χρ. Σταϊκούρας: «Έρχονται νέα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων»

Νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία θα κατατεθούν την ερχόμενη βδομάδα στη Βουλή, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε επερώτηση του Κινήματος Αλλαγής για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως είπε ο υπουργός, την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθουν προς ψήφιση ρυθμίσεις που αφορούν την κάλυψη των πάγιων δαπανών από τις επιχειρήσεις, την κάλυψη του 80% των ενοικίων των καταστημάτων καθώς και ρυθμίσεις για επιταγές.

Ο κύριος Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι το μέτρο θα αφορά τις καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, οι οποίες δεν καλύφθηκαν ούτε από τα κέρδη ούτε από άλλες πηγές. « Η κυβέρνηση συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα στις επιχειρήσεις, λειτουργώντας αποτελεσματικά, με διαφάνεια και αίσθημα δικαίου» είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «Δεν τρέφουμε αυταπάτες! Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και η επιστροφή δεν θα είναι άμεση αλλά σταδιακή. Ωστόσο υπάρχουν ευκαιρίες που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε».

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης τέθηκε ήδη σε διαβούλευση και πρόσθσε ότι το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης την απόφαση της Ελλάδας να διεκδικήσει επιπλέον χρήματα από τα αδιάθετα ποσά του ταμείου Sure της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της απασχόλησης.

«Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ανάμεσα στα 16 κράτη-μέλη που υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχέδιο ανάκαμψης. Υπάρχουν δηλαδή 11 χώρες που ακόμα δεν έχουν κάνει τίποτα. Το σχέδιό μας αποτελεί στέρεη βάση για την αξιοποίηση των πόρων με στόχο να αναπροσανατολίσει την οικονομία σε ένα νέο εξωστρεφές και κοινωνικά δίκαιο αναπτυξιακό μοντέλο» τόνισε χαρακτηριστικά.