Χωρίς μάσκα από σήμερα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους – Πού παραμένει υποχρεωτική

Καταργείται από σήμερα η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς αλλά και σε πολλούς εσωτερικούς χώρους, ωστόσο η επιτροπή των ειδικών συστήνει στους πολίτες -και ιδίως σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες- να τις χρησιμοποιούν σε περιπτώσεις συνωστισμού.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, από σήμερα έως και τις 15 Σεπτεμβρίου αναστέλλεται η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς. Σε αυτού συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα αεροπλάνα και οι υπεραστικές συγκοινωνίες που υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως είναι τα τρένα και τα ΚΤΕΛ. Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αφορά και τους εργαζομένους στους χώρους αυτούς.

Η υποχρεωτικότητα παραμένει σε νοσοκομεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και συναφείς δομές, καθώς επίσης και στα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

«Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο, ωστόσο παραμένει η προτροπή και η σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε όλους αυτούς τους χώρους και ιδίως από τον πληθυσμό ο οποίος ανήκει στις ευάλωτες ομάδες» είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης την ημέρα που ανακοίνωσε την άρση υποχρεωτικότητας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και μέλη της επιτροπής τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι η μάσκα είναι μια καλή πρακτική για τον χώρο των νοσοκομείων, η οποία θα μπορούσε να διατηρηθεί για καιρό. Όπως επίσης έχουν πει κατά καιρούς, ο κάθε πολίτης μπορεί να κρίνει πλέον εάν οι συνθήκες συνωστισμού στον εξωτερικό ή στον εσωτερικό χώρο όπου βρίσκεται, είναι ικανές για τη μετάδοση του κορωνοϊού και συνεπώς χρειάζεται να φοράει τη μάσκα του.

Ανοιχτό παραμένει ακόμα το ζήτημα της χρήσης μάσκας στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Η επιτροπή αναμένεται άμεσα να συζητήσει το πρωτόκολλο των πλοίων. «Εδώ υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα, όπως ξέρετε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε το θέμα των αεροπλάνων, όπου πλέον στα αεροπλάνα επειδή υπάρχουν και τα συγκεκριμένα φίλτρα δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα. Κι εδώ δημιουργείται μία “αντινομία”, να κατεβαίνει κάποιος με το αεροπλάνο, να μπαίνει στο πλοίο, που το πλοίο έχει και εξωτερικούς χώρους και να χρειάζεται να βάλει μάσκα. Οπότε αυτό το πρωτόκολλο των πλοίων θα το εξετάσει η Επιτροπή αυτή την εβδομάδα» είχε τονίσει ο Θάνος Πλεύρης σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του.