Χιλή: Τουλάχιστον 100 «νέα» είδη ζωής εντόπισαν εξερευνητές στον Ειρηνικό

Περισσότερα από 100 νέα είδη, φαινομενικά παντελώς άγνωστα μέχρι σήμερα στην επιστήμη, εντόπισαν στα ανοιχτά της Χιλής οι εξερευνητές των ωκεάνιων αβύσσων.

Η ανακάλυψη των νέων πλασμάτων σε 10 υφαλοκρηπίδες του νοτιοανατολικού Ειρηνικού, σε βάθος 4,2 χιλιομέτρων, δεν συμβάλλει απλώς στην περαιτέρω κατανόηση της ανεξάντλητης βιοποικιλότητας της ωκεάνιας ζωής, αλλά για τους ερευνητές αποτελεί τη ζωντανή επιβεβαίωση πως τα μέτρα ωκεάνιας προστασίας που εφάρμοσε η χιλιανή κυβέρνηση καρποφόρησαν, ανοίγοντας ίσως δρόμο για τη θωράκιση της θαλάσσιας ζωής και από άλλες κυβερνήσεις.

Στα δυνητικά νέα για την επιστήμη είδη θαλάσσιας ζωής συγκαταλέγονται λευκά σφουγγάρια «φαντάσματα» και αστακοί με γυαλιστερά μάτια και ακανθώδη πόδια, αλλά και κοράλλια, αχινοί, αστερίες και θαλάσσια κρίνα.

«Κάθε υποθαλάσσιο όρος φιλοξενεί διαφορετικό τύπο οικοσυστήματος» ανέφερε η Χάνα Νόλαν από το Ινστιτούτο Ωκεανών Schmidt, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα ωκεανογραφικής έρευνας που ανέλαβε την αποστολή.

Με τη χρήση υποβρύχιου ρομπότ που μπορεί να καταδυθεί σε βάθος άνω των 4 χλμ. οι επιστήμονες διεξήγαγαν την έρευνά τους από τις 8 έως τις 11 Ιανουαρίου, προκειμένου να μεταφέρουν δείγματα από τα βάθη του ωκεανού στην επιφάνεια.

Σημειώνεται πως η ζώνη του νοτιοανατολικού Ειρηνικού είναι πλούσια γεωλογικά, γεμάτη με υδροθερμικές πηγές που συμβάλλουν στη διατήρηση ενός ευρέος φάσματος ζωής.

Οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να καθορίσουν αν αυτά τα πλάσματα αποτελούν πράγματι νέα είδη μόνο μετά την εργαστηριακή ανάλυση της σωματικής και της γονιδιακής δομής τους.

Πηγή: greennews.gr