Χατζηλιάδου στο ΑΠΕ ΜΠΕ: «Στον τελικό έπρεπε να δείξω ότι είμαι 10 φορές καλύτερη»

Χατζηλιάδου στο ΑΠΕ ΜΠΕ: «Στον τελικό έπρεπε να δείξω ότι είμαι 10 φορές καλύτερη».

Η Έλενα Χατζηλιάδου έβαλε την υπογραφή της στην πιο μεγάλη στιγμή του ελληνικού καράτε και μια από τις κορυφαίες του ελληνικού αθλητισμού για το 2018, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μαδρίτης. Η 25χρονη καρατέκα θριάμβευσε στον τελικό της κατηγορίας +68kg της Αγιούμι Ουεκούσα από την Ιαπωνία, Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Το καράτε στη χώρα μας δεν στερείται επιτυχιών. Είναι όμως η πρώτη φορά από τότε που έγινε Ολυμπιακό Άθλημα, που η Ελλάδα πανηγυρίζει χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ένας άθλος που αυξάνει τις πιθανότητες συμμετοχής της Χατζηλιάδου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Ο δρόμος, όμως, παραμένει ακόμα δύσβατος όπως εξηγεί η ίδια στις αποκλειστικές δηλώσεις της στο ΑΠΕ ΜΠΕ λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο της επιστροφής:

«Είναι μία τεράστια διάκριση και χαίρομαι που μπαίνει το όνομά μου δίπλα στον Πετρούνια, την Κορακάκη, τηΝ Στεφανίδη. Βέβαια μέχρι τώρα δεν είχαμε την ανάλογη προβολή, αλλά ελπίζω να μάθει ο κόσμος περισσότερα για εμένα και το καράτε. Οι νίκες που έκανα στη Μαδρίτη και το χρυσό μετάλλιο μου δίνουν πάρα πολλούς πόντους στο παγκόσμιο ranking, που θα αποτελέσει ένα από τα κριτήρια Ολυμπιακής πρόκρισης. Ακόμα παραμένει πολύ δύσκολη η πρόκριση γιατί θα συμμετάσχουν πολύ λίγοι αθλητές, αλλά όσο διακρίνομαι, αυξάνονται οι πιθανότητες να πάω στο Τόκιο».

Καθοριστικό ρόλο στον δρόμο προς τη δόξα, έπαιξε η παρουσία του πατέρα και προπονητή της, Μάξιμου Χατζηλιάδη στη Μαδρίτη, αλλά και η στήριξη των χορηγών της.
«Ο πατέρας μου είναι στήριγμά μου και ψυχολογικά, αλλά και τακτικά.
 Με ξέρει ως αθλήτρια και θεωρώ ότι η παρουσία του ήταν καταλυτική. Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τον κύριο Καπράλο που μαζί με τον κ. Ιατρού που πίστεψαν σε μένα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μπω στο πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή». Ετσι βρέθηκε η εταιρία EREN του Κοσμά Φέσσα. Χάρη σ΄αυτήν και τους άλλους χορηγούς μου Arawaza, Lipolysis και Trion:Z Ellas έγινε δυνατή η επιστροφή μου στην Ελλάδα».

«ΜΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΩ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ. ΗΘΕΛΑ ΜΟΝΟ ΕΛΛΑΔΑ»
Η επιστροφή στην Ελλάδα; Η «Μεγάλη Κυρία» του ελληνικού καράτε βρισκόταν τα τελευταία χρόνια στη Βόννη και εργαζόταν ως φυσικοθεραπεύτρια, δηλαδή πάνω στο αντικείμενο των σπουδών της. Επρεπε να διασφαλίσει τα προς το ζην και ταυτόχρονα να προπονείται σε… εξοντωτικούς ρυθμούς. Αυτό το γεγονός είχε άμεσες επιπτώσεις στην υγεία της, καθώς ταλαιπωρήθηκε από συνεχείς τραυματισμούς.
«Είναι άθλημα επαφής κι οι καταπονήσεις μεγάλες. Έτσι προκύπτουν τραυματισμοί και τον Αύγουστο είχα ακόμα έναν. Δεν ήμουν έτοιμη στα τουρνουά Premier (Σεπτέμβριο, Οκτώβριο) και έχασα πολύτιμο χρόνο. Δηλαδή θα μπορούσα να είμαι ακόμα καλύτερα! Παρόλα αυτά ήμουν πιο προπονημένη από ποτέ γιατί γύρισα στην Ελλάδα και ήμουν αφοσιωμένη στην προπόνηση. Αυτό έκανε τη διαφορά.
Στη Βόννη αντιμετώπιζα πάρα πολλά θέματα που κυρίως είχαν να κάνουν με την καταπόνηση από δουλειά και προπόνηση. Μου πρότειναν να αγωνιστώ με τα χρώματα της Γερμανίας, αλλά δεν ήθελα και προσπάθησα πολύ για να αλλάξουν τα δεδομένα. Το κυνήγησα όσο μπορούσα, κατάφερα να βρω τον βασικό χορηγό και γύρισα στην Ελλάδα όπου μπορώ να πω ότι πλέον προπονούμαι επαγγελματικά».

Στην Μαδρίτη η πρωταθλήτρια από την Κατερίνη έδωσε το στίγμα της εναντίον μιας αθλήτριας που έμοιαζε αήττητη. Η Ουεκούσα είχε αποτελέσει αρκετές φορές το τελευταίο -ανυπέρβλητο- εμπόδιο προς την κατάκτηση της κορυφής για την Έλενα, όχι όμως στις 10 Νοεμβρίου 2018. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια αναλύει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη διαδρομή της στο μονοπάτι προς τη δόξα:

«Είχα πολύ δυνατά ονοματα στο pool. Κατάφερα να βγάλω εκτός πολύ σπουδαίες αθλήτριες από την Ελβετία και την Ταϊπέι, όμως οι πιο δύσκολες ήταν οι αναμετρήσεις με την Φινλανδή (Τίτα Κεϊνάνεν) που είναι Νο2 στο ranking και στον ημιτελικό την Αιγύπτια (Αϊσα) Παγκόσμια Πρωταθλήτρια του 2014. Πέρασα στον τελικό όπου ήξερα ότι εκτός από την Ουεκούσα που είναι Νο1 στο Ranking, είχα να αντιμετωπίσω μια χώρα δυνατή, με όνομα, με στήριξη από παντού. Εγώ μειονεκτούσα σε αυτά τα επίπεδα. Δεν αγχώθηκα γιατί ξέρω ποιες είναι οι δυνατότητές μου. Έπρεπε να δείξω ότι είμαι 10 φορές καλύτερη και να μην αγχωθώ σε κανένα σημείο. Όλα πήγαν καλά, πήρα τον πρώτο πόντο πάρα πολύ νωρίς και όλα κύλησαν κατ΄ευχήν. Θεωρώ ότι η απόδοσή μου ήταν καταπληκτική, ενώ κατάφερα να αγχώσω την αντίπαλο».