Χατζηδάκης: Αποφύγαμε την χρεοκοπία για την ΔΕΗ, η προσπάθεια συνεχίζεται

Θετική είναι η έκθεση του ορκωτού λογιστή για τη ΔΕΗ , σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος τόνισε ότι «αποφύγαμε τη χρεοκοπία».

«Από τις 7 Ιουλίου εργαζόμαστε για να αποφύγουμε την χρεοκοπία της χώρας, η έκθεση του ορκωτού αποδεικνύει ότι τα καταφέραμε αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται για να εξυγιάνουμε και να αναπτύξουμε τον μεγαλύτερο πυλώνα της χώρας»

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι ακολουθεί τον Οκτώβριο νομοθετική ρύθμιση ώστε να απαλλαγεί η ΔΕΗ  από το ασφυκτικό πλαίσιο του δημοσίου σε λειτουργικές της δραστηριότητες, ενώ τόνισε ότι τα υπόλοιπα μέτρα όπως η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα εξειδικευτούν στη συνέχεια.

Ο ίδιος μίλησε και για την απολιγνιτοποίηση και με αφορμή και την αναγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών μέχρι το 2028 σημείωσε ότι οι λεπτομέρειες θα εξειδικευτούν στο αμέσως απόμενο διάστημα. Έκανε δε γνωστό τη διενέργεια συζητήσεων με τις τοπικές κοινωνίες της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Υπογράμμισε πως θα υπάρξει ολοκληρωμένο πλέγμα μέτρων με χρηματοδότηση.

Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε επίσης πως η ΔΕΗ  περνά σε δραστηριότητες ΑΠΕ με τις λεπτομέρειες να εξειδικεύονται στο νέο επιχειρησιακό στρατηγικό σχέδιο της εταιρίας.

Ερωτηθείς σχετικά με την δήλωση του πρωθυπουργού στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για πλήρη απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός ισχύουν απόλυτα.

«Θα εξειδικευτούν τα μέτρα στο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια (ΕΣΕΚ) αλλά και σε επίπεδο ΔΕΗ». Τόνισε πάντως ότι παράλληλα θα συνεχιστούν οι επαφές σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη ώστε η αλλαγή στο ενεργειακό μείγμα να γίνει σοβαρά και υπεύθυνα. Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος σε όλες τις περιοχές που σήμερα ζουν με τον λιγνίτη. «Όταν μιλάμε για απολιγνιτοποίηση δεν περιοριζόμαστε μόνο στην ΔΕΗ αλλά και στις συνέπειες που θα έχουν οι περιφέρειες με ολοκληρωμένο πλαίσιο για μια δίκαιη μετάβαση και με χρηματοδότηση από την ΕΕ».

Ο υπουργός ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους και για τις επιπτώσεις που θα έχει η πορεία της ΔΕΗ στους καταναλωτές. «Αποφύγαμε μια σοβαρή κρίση για την ΔΕΗ εάν έβγαινε αρνητική η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή καθώς θα λαμβάναμε επώδυνα μέτρα όπως η αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής, το κοκκίνισμα των δανείων». Όπως σημείωσε η ανάταξη της ΔΕΗ γίνεται με δίκαιο τρόπο καθώς θα την πληρώσουν εκτός από τους καταναλωτές, οι εργαζόμενοι αλλά και οι προμηθευτές ενέργειας με την διακοπή των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Print Friendly, PDF & Email