Χάθηκαν 14.691 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο

Επικράτηση των απολύσεων – αποχωρήσεων έναντι των προσλήψεων παρατηρήθηκε τον περασμένο μήνα, στην καρδιά του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του  πληροφοριακού συστήματος Εργάνη του υπουργείου Εργασίας να χαθούν  τον Ιούλιο 14.691 θέσεις εργασίας.

Μείωση της απασχόλησης είχε παρατηρηθεί και τον περασμένο χρόνο, τον αντίστοιχο μήνα, παρότι τα έτη 2018 και 2019 παρουσιάζουν στο 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου ρεκόρ δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

  • Η μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, εξηγείται από τους ειδικούς από τη σημαντική αύξηση των προσλήψεων κατά το προηγούμενο διάστημα, καθώς φαίνεται πως οι κλάδοι του τουρισμού και του επισιτισμού που αποτελούν την ατμομηχανή της απασχόλησης κυρίως κατά τους θερινούς μήνες έσπευσαν να προσλάβουν περισσότερο προσωπικό νωρίτερα.

Ετσι, το δεύτερο κύμα απολύσεων στον τομέα της εκπαίδευσης τον Ιούλιο (έκλεισαν και τα τελευταία φροντιστήρια για καλοκαίρι), υπερκέρασε την αύξηση της απασχόλησης στην εστίαση, στα καταλύματα και στη βιομηχανία τροφίμων κατά τον ίδιο μήνα, με αποτέλεσμα το αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων.

Print Friendly, PDF & Email