Χάρης Δούκας: Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε το μοντέλο της πόλης των «15 λεπτών»

Συζήτηση με θέμα την κλιματική κρίση πραγματοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο Μέγαρο, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 49 χρόνια από την ίδρυση του Κινήματος, με τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, να αναλύει το όραμά του για την πόλη.

Ο Χάρης Δούκας, καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π. και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, παρουσίασε το σχέδιό του για τη μετατροπή της Αθήνας σε μια περιβαλλοντικά βιώσιμη πόλη.

Ο κ. Δούκας αναφέρθηκε αρχικά στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη Μεσόγειο, στο πρόβλημα των πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και στην ανάγκη να διασφαλιστεί η ποιότητα του αέρα στην Αθήνα.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε το μοντέλο της πόλης των «15 λεπτών», στο οποίο οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε όλες τις βασικές υπηρεσίες (Υγεία, Παιδεία, εκπαίδευση, πράσινο, ψυχαγωγία) μέσα σε 15 λεπτά, χρησιμοποιώντας τα πόδια ή το ποδήλατο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε πρακτικές που υιοθετούν σήμερα ευρωπαϊκές πόλεις για την ενίσχυση του πρασίνου και της σκίασης. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δούκας δήλωσε ότι στόχος του είναι να φυτευτούν 25.000 δέντρα την επόμενη πενταετία, ώστε η Αθήνα να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο πρασίνου στις πόλεις, το οποίο είναι στο 30%, έναντι του 11% που παρατηρείται σήμερα στην πρωτεύουσα.