Χαλάρωσε τα capital controls η Ρωσία – Σε υψηλό δύο εβδομάδων το ρούβλι έναντι δολαρίου και ευρώ

Σε χαλάρωση των capital controls προχώρησε η Ρωσία, καθώς οι εξαγωγείς δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να μετατρέπουν τα κέρδη τους σε ξένο νόμισμα, σύμφωνα με το το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, όπως μεταδίδει το Reuters.

Εως τον Μάιο οι ρωσικές εταιρείες ήταν υποχρεωμένες να μετατρέπουν το 80% των κερδών τους σε ξένο νόμισμα σε ρούβλια, κίνηση χάρη στην οποία -όπως επισημαίνουν αναλυτές- σταμάτησε η δραματική διολίσθηση της αξίας του ρουβλίου μετά το πάγωμα περίπου 300 δισ. δολαρίων από τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας από τις δυτικές κυβερνήσεις.

Η συγκεκριμένη απαίτηση είχε μειωθεί στο 50% τον περασμένο μήνα.

Σε υψηλό δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου το ρούβλι

Το ρούβλι ενισχύθηκε σήμερα σε υψηλό άνω των δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου, αφού η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 150 μονάδες βάσης στα επίπεδα πριν τον πόλεμο (9,5%) και χαλάρωσε τα capital controls.

Σήμερα το ρούβλι βρέθηκε στα 57,03 έναντι του δολαρίου, το ισχυρότερο σημείο από τις 25 Μαΐου, ενώ διαπραγματεύεται στα 61,97 έναντι του ευρώ, κάτι που επίσης αποτελεί υψηλό άνω των δύο εβδομάδων.