Χαιρετίζει το ΔΝΤ τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την Covid στην Κίνα

17

Tην «αποφασιστική» πρόοδο του Πεκίνου, το οποίο χαλάρωσε την πολιτική του για μηδενική Covid-19, χαιρέτισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Χαιρετίζουμε την αποφασιστική δράση που αναλήφθηκε από τις κινεζικές Αρχές (…) για την αναπροσαρμογή της πολιτικής για την Covid» σημείωσε η Γκεοργκίεβα έπειτα από διάσκεψη με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ στην Χουανγκσάν, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την Τετάρτη οι υγειονομικές Αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν γενική χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών έπειτα από διαμαρτυρίες και με την ελπίδα αναζωογόννησης της οικονομίας που ασφυκτιούσε υπό την πολιτική για μηδενική Covid.

Μεταξύ των βασικών μέτρων που ανακοινώθηκαν είναι ο τερματισμός των συστηματικών και σε μεγάλη κλίμακα διαγνωστικών τεστ PCR, η δυνατότητα να τίθεται κάποιος σε καραντίνα στο σπίτι του για τα ήπια και ασυμπτωματικά κρούσματα και πιο περιορισμένη προσφυγή σε lockdown.

Η προσπάθεια της Κίνας να αυξήσει το ποσοστό των εμβολιασμών είναι «καλή για τον κινεζικό λαό, αλλά και σημαντική για την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσε η πρόεδρος του ΔΝΤ, αναφερόμενη και στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που ήρθαν να προστεθούν στη δύσκολη ανάκαμψη μετά την πανδημία του νέου κορωνοϊού και στην κρίση του κόστους διαβίωσης σε πολλές χώρες.

Η σταδιακή εγκατάλειψη της στρατηγικής μηδενικής Covid θα συμβάλει στην άρση σειράς αβεβαιοτήτων, υπογράμμισε παράλληλα η Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ματίας Κόρμαν πρόσθεσε ότι οι προσαρμογές αυτές θα στηρίξουν την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης τόσο στην Κίνα όσο και παγκοσμίως.