ΧΑΑ: Σε ρόλο “big brother” οι πωλητές και επίδειξη ισχύος!!

Σε ρόλο “big brother” οι πωλητές έκαναν επίδειξη ισχύος στο ταμπλώ του Χ.Α., τόσο στην αρχή της συνεδρίασης, όσο και λίγο μετά τις 15.54, όταν και “έπνιξαν στο κόκκινο” την ενδοσυνεδριακή αντίδραση, που είχε σαν “ταγό” τον Τραπεζικό κλάδο.

Θανάσης ΣταυρόπουλοςΘανάσης Σταυρόπουλος
[email protected]

Το τελικό κλείσιμο των βασικών δεικτών του Χ.Α. με αρνητικό πρόσημο, τεχνικά, ήταν μία εξέλιξη ιδιαίτερα αρνητική, που κατέδειξε ότι η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, παρά την πίεση των τιμών που έχει προηγηθεί, δεν μπορεί να δώσει ανοδική αντίδραση, χρονικού ορίζοντα μεγαλύτερου από λίγες ώρες.
Από την άλλη, οι σημαντικές ημερήσιες διακυμάνσεις, ιδιαίτερα στον Τραπεζικό κλάδο, μεταξύ χαμηλού και υψηλού ημέρας, έδωσαν ένα σημαντικό “μεροκάματο του τρόμου” στους θαρραλέους που έσπευσαν να τοποθετηθούν στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά και ρευστοποίησαν θέσεις στην ημερήσια “κορυφή”.
Απόλυτα ενδεικτική η ατάκα, παλαιού παράγοντα της Αγοράς, που ερωτηθείς από τον γράφοντα την στήλη, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση, απάντησε πως “η Ευρώπη κοιτάει Ανατολικά, εμείς τον DAX και ο DAX προς την Wall Street και όλοι είναι με το δάχτυλο στο πλήκτρο του “sell”.
Δεν φαίνεται να έχουν τέτοιους δισταγμούς οι εμπλεκόμενοι στην, πιο “επαγγελματική”, Αγορά ομολόγων, που έχοντας μόνιμα πατημένο το πλήκτρο του “sell”, έστειλαν σε νέα υψηλά τις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, ιδιαίτερα στις κοντινές λήξεις: 2ετες 14,58%, 5ετες 11,65% και 10ετες 9,83%. Να σημειωθεί ότι λίγο νωρίτερα, η απόδοση του 2ετους ομολόγου είχε υπερβεί και το 15,5%.
Επιστρέφοντας στην ρηχή Αγορά του Χ.Α., δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, πως αυτή θα παραμείνει”θερμοκήπιο μεταβλητότητας”, λόγω της σημαντικής καταρράκωσης τιμών και ψυχολογίας και από την άλλη, της όποιας προσπάθειας να τηρηθούν τα προσχήματα, πριν οι δείκτες κατρακυλήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα.
Σε αυτή την “επίδειξη” volatility, χωρίς αμφισβητήσεις θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί ο Τραπεζικός κλάδος, καθώς εκεί επικεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής από τους ημερήσιους traders.
Παρά ταύτα, η στήλη κάνοντας σχετική “πρωτοτυπία” θα ξεκινήσει την σημερινή αναφορά εκτός Τραπεζικού 25αρη και πιο συγκεκριμένα από τον τίτλο του ΟΛΠ, που σήμερα διακίνησε όγκο εβδομάδας και πλέον, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την νέα βελτιωμένη πρόταση της Cosco.
Η μετοχή του Λιμένα Πειραιά ξεκίνησε με “ΑΜΕΜ” (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) και πολύ γρήγορα βρέθηκε στο υψηλό ημέρας των 14,10 ευρώ (+8,88%). Όμως η συνέχεια επιφύλαξε ιδιαίτερα αρνητικές εκπλήξεις για τους πρωινούς αγοραστές, καθώς, σταδιακά, ο τίτλος έχανε δυναμική και σαν να μην έφτανε αυτό, μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας των 12,90 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 0,39%, καθώς δεν αναμένεται υποβολή δημόσιας πρότασης για το free float της μετοχής.
Στο “flying start” του ΟΛΠ, με αντανακλαστική αντίδραση, ακολούθησε και ο ΟΛΘ, ο τίτλο του οποίου αναρριχήθηκε μέχρι τα 22,50 ευρώ (+6,13%), όμως αυτός, τουλάχιστον, κράτησε τα προσχήματα και το “κουδούνι” της λήξης τον βρήκε με θετικό πρόσημο, αλλά σημαντικά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στα 21,62 ευρώ, με κέρδη 1,98%.
Επιστρέφοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινήθηκε μεταξύ 36,62 (-5,62%) και 40,43 μονάδων (+4,2%), στις 17.00 βρέθηκε στις 37,88 (-2,37%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 38,06 μονάδες με απώλειες 1,91%, συμπληρώνοντας ένα ακόμα κλείσιμο σε νέα ιστορικά χαμηλά.
Την “νηοπομπή” των νέων ιστορικών χαμηλών, συμπλήρωσαν οι Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, αλλά και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,76%).
Για να γίνει αντιληπτό το σημαντικό ημερήσιο volatility, αρκεί να αναφερθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank(+2,34%), που διέσωσε το θετικό πρόσημο με τις “βοήθειες” των τελικών δημοπρασιών, κινήθηκε μεταξύ 1,65 (-3,51%) και 1,83 ευρώ (+7,02%), της Εθνικής (-3,02%) μεταξύ 0,217 (-6,47%) και 0,24 ευρώ (+3,45%) και της Eurobank (-5,42%) μεταξύ 0,663 (-7,92%) και 0,732 ευρώ (+1,67%).
“Γκανιάν” μεταβλητότητας η μετοχή της Πειραιώς, που κινήθηκε μεταξύ 0,142 (-10,69%) και 0,172 ευρώ (+8,18%), στις 17.00 βρέθηκε στα 0,1520 ευρώ (-4,4%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,1490 ευρώ με ημερήσιες απώλειες 6,29%, δικαιώνοντας όλους τους διεθνείς αναλυτές που επισημαίνουν επιθετική τάση αποεπένδυσης από Τραπεζικές μετοχές, μετά την κίνηση της ΕΚΤ να ελέγξει τα “κόκκινα” δάνεια και η οποία τάση παίρνει επιθετικότερη μορφή για τις Τραπεζικές μετοχές του Ευρωπαϊκού Νότου, που φθάνει μέχρι και σε “αναγκαστικές” πωλήσεις.
Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές και αν δεν προκύψει κάποιος ιδιαίτερα θετικός καταλύτης, η εικόνα ρευστοποιήσεων στο Τραπεζικό ταμπλώ θα συνεχιστεί και το μεγάλο ερώτημα είναι αυτή η τάση θα δημιουργήσει μεγαλύτερους και “παράπλευρους κραδασμούς” στον μη Τραπεζικό 25αρη και σε τίτλους μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που δείχνει σχετικά εύκολη η “αποβίβαση”.
Για το σημερινό γύρισμα της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, που ακολούθησε την μείωση των αρχικών κερδών στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, πιθανόν να “ευθύνονται” και οι δηλώσεις Draghi που παρέπεμψε την επανεξέταση της νομισματικής πολιτικής, της ΕΚΤ, στην συνεδρίαση του Μαρτίου.
Πιο συγκεκριμένα, ο Mario Draghi επισήμανε ότι οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί από τον Δεκέμβριο λόγω των αυξημένων ρίσκων από την πτώση του Αργού και τις Αναδυόμενες, καθιστώντας αναγκαία την επανεξέταση της νομισματικής πολιτικής στην συνεδρίαση του Μαρτίου. Χαμηλότερο το outlook για τον πληθωρισμό.
Πιο μπροστά, στα ιστορικά χαμηλά του 0,05% διατήρησε, όπως αναμενόταν, η ΕΚΤ τα επιτόκια του ευρώ. Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακού δανεισμού στο 0,3% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα Τραπεζικά Ιδρύματα στο -0,3%.
Εννοείται ότι η “κατάσβεση” της ενδοσυνεδριακής “επανάστασης” των αγοραστών, επιδείνωσε ακόμα περισσότερο την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Χ.Α., ενώ οι προβλέψεις παραμένουν εξαιρετικά επισφαλείς και εξαρτώνται, για πολλοστή φορά, από την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών και από την συμπεριφορά των Ξένων διαχειριστών.
Ακόμη και η πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco δεν θα αλλάξει την εικόνα, διότι το μέγιστο διακύβευμα της Κυβέρνησης παραμένει η αξιολόγηση από τους Θεσμούς.
Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και τις πληροφορίες από το “στρατόπεδο των Bears”, θα πολλαπλασιαστούν οι “απαισιόδοξες” θέσεις, αν ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης δώσει συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 141 – 140 μονάδων, με νεότερο στόχο τις 135 – 130 μονάδες.
To “Stop” στο “short” στο “Intraday” έχει κατέβει στις 148 μονάδες.