ΧΑ- 05.01.2021- Το χρηματιστηριακό σημειωματάριο του μικρομέτοχου

ΕΜΜΟΝΙΚΟ ΠΑΘΟΣ (το έχουν αρκετοί εξ εκείνων που (απ)ασχολούνται με το ταμπλό σε καθημερινή βάση):

 • Το άτομο αισθάνεται εγκλωβισμένο από τη δραστηριότητά του, γύρω από την οποία στρέφεται η ζωή του.
 • Το άτομο δεν είναι σε θέση να ελέγξει και να προσαρμόσει τα αποτελέσματα των ενεργειών του.
 • Αναπτύσσονται ψυχαναγκαστικά αισθήματα.
 • Διαπιστώνονται αρνητικά συναισθήματα (ενοχή) τόσο κατά την άσκηση, όσο και όταν το άτομο εμποδίζεται να την πραγματοποιήσει.
 • Η δραστηριότητα ελέγχει το άτομο και την προσωπικότητά του, οδηγώντας το στην απομόνωση από άλλες δραστηριότητες.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Οι τοποθετήσεις πάντοτε πραγματοποιούνται σε καθοδικά γυρίσματα των μετοχών που παρακολουθούμε και οι οποίες δεν είναι και λίγες.

 • Αφού καλύπτουν όλους τους κλάδους και απευθύνονται σε όλα τα χαρτοφυλάκια, ανάλογα με την μορφή-ιδιότητα που οι κάτοχοι τους τα “χρωματίζουν”.
 • Ποτέ δεν κυνηγάμε τιμές, πόσο μάλλον εξυπηρετούμε τερματικά παίγνια που στηρίζονται σε αναφορές του μικρομέτοχου και τις οποίες ορισμένοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν…
 • Ο μ/μ δεν παίζει με τα λεφτά των αναγνωστών του και η μοναδική ανταμοιβή του είναι η ευχαρίστηση που παίρνει όταν αυτοί τα “κονομάνε” και δεν τους μαδάνε στο ταμπλό…

ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Με το 38% της ΤΕΝΕΡΓ αποτιμάται σε 817 εκατ. ευρώ, με την ΤΕΝΕΡΓ στα 1,57 δισ. ευρώ. Σχεδόν τα διπλά η κ/φση της ΤΕΝΕΡΓ.

ΙΝΤΕΑΛ: Το ότι έχει διπλασιάσει την τιμή της δεν μας λέει τίποτα, αφού έχει ως βάση την κ/φση των… 9 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά των 5 εκατ.(!). Αλλά και τώρα, με την κ/φση στα 18,6 εκατ., ουσιαστικά στα 14,6 εκατ. ευρώ δεν μας λέει – ξανά – τίποτα. Από τα χαρτιά του 2021.


ΑΡΘΡΟ – ΣΧΟΛΙΟ από τον φίλο μου τον ΟΑΚ

 • Επενδύοντας στις ψευδαισθήσεις… 

Μιλώντας κατά καιρούς με ανθρώπους εκτός Χρηματιστηρίου διαπιστώνω ότι η πλειοψηφία της χώρας μας δεν ασχολείται πλέον με την αγορά. Θα σας φανεί παράξενο αλλά αγαπημένη επένδυση των Ελλήνων είναι τα μετρητά. Ακολουθούν σπανίως πλέον τα ακίνητα και σε πιο ακραίες επενδυτικές επιλογές κάποιος θα αγοράσει ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου. Άντε και εταιρικά.

 • Έχετε αναρωτηθεί τι ακριβώς αναμένει κάποιος που επενδύει σε μετρητά; Η απάντηση είναι μια. Την ηρεμία του. Δυστυχώς η πλειοψηφία του κόσμου αδυνατεί να καταλάβει ότι η κατοχή πλούτου εκ φύσεως δημιουργεί άγχος, το άγχος του να μην τα χάσεις. Δεν είναι ακριβώς επενδυτική επιλογή το να διακρατήσεις μετρητά. Τα μετρητά διαχρονικά και αποδεδειγμένα είναι καταδικασμένα να πεθάνουν.

Αν δεν τα χάσετε σε μια μέρα λόγο κλεισίματος της τράπεζας, θα τα χάσετε χωρίς καν να το πάρετε χαμπάρι σε βάθος τριανταετίας λόγο πληθωρισμού. Καμία οικονομία του πλανήτη δεν έχει καταφέρει να διατηρήσει την αξία των μετρητών διαχρονικά. Σε όλες τις κοινωνίες είτε λέγετε Αμερική είτε Ελλάδα τα μετρητά σε 30 περίπου χρόνια έχουν σχεδόν μηδενίσει την αξία τους. Με 2 εκατομμύρια δραχμές το 1985 αγόραζες διαμέρισμα. Σήμερα με τα 6.000 Ευρώ δεν αγοράζεις ούτε αυτοκίνητο δεκαπενταετίας. Στην Αμερική to 1987 ένα Hamburger McDonalds κόστιζε το 1/5 της αξίας του σήμερα. 

 • Και αφού κάποιος είναι καταδικασμένος να χάσει διακρατώντας μετρητά γιατί το κάνει ? Ο πρώτος λόγος είναι το άγχος. Ο δεύτερος είναι η αγνοία κινδύνου. Αν εν έτει 2021 πείτε σε έναν καταθέτη ότι το 2020 έχασε το 3% των καταθέσεων του, στην καλύτερη περίπτωση θα πάει να ψάξει το βιβλιάριο του. Η έλλειψη βάσης αναφοράς, κοινός κάποιας συγκριτικής αξίας καθιστά ανύπαρκτη την χασούρα και έτσι ο καταθέτης πιστεύει ότι δεν έχασε. Έχασε όμως, απλά δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να το διαπιστώσει.  

Μιλάμε διαρκώς για ανατίμηση των μετοχών αλλά αν ζούσε ο Einstein θα μας υπενθύμιζε ότι αυτό που βλέπουμε ως ανατίμηση, λόγο της θεωρίας της σχετικότητας μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί απλά υποτίμηση των μετρητών. Αν μια μετοχή από 50 USD πάει στα 60 USD θεωρούμε άνοδο την κίνηση. Κανείς ποτέ δεν μας έμαθε ότι ίσως τα 60 σήμερα είναι η αξία των 50 χτες.

 • Το φαινόμενο αυτό είναι μια ψευδαίσθηση της σταθερότητας των μετρητών. Η κατάργηση του κανόνα του χρυσού είχε παράπλευρα οφέλη για το σύστημα. Θεωρούμε ως στάθμη αναφοράς τα μετρητά και όχι την πραγματική αξία. Αυτή η θεώρηση όμως κατέστησε τα μετρητά στην συνείδηση του κόσμου ως κάτι «σταθερό» άρα και ασφαλές.

Και κάπου εκεί πάτησε σχεδόν όλο το σύστημα και μαδάει τους «νοικοκύρηδες»   Και επειδή εχθρός του κακού είναι το χειρότερο, το σύστημα προχωράει ένα βήμα πιο κάτω. Εκτός από το ξέφτισμα των μετρητών, τώρα αρχίζει να χρεώνει και την διακράτηση. Αφού μηδενίσαμε τις αποδόσεις των καταθέσεων, ενώ ο πραγματικός πληθωρισμός καλπάζει, τώρα πάμε και ένα βήμα πιο κάτω. Οι καταθέτες θα πληρώνουν την σιγουριά τους μέσω των αρνητικών επιτοκίων. Σκεφτείτε το, την επόμενη φορά που θα πάτε στα σίγουρα.  


ΝΕΑ πιλοτική υπηρεσία άμεσης χρηματιστηριακής ενημέρωσης

Οι φίλοι αναγνώστες μας ας φροντίσουν να αποκτήσουν πρόσβαση, αν επιθυμούν να παρακολουθούν τον ρυθμό της καθημερινής τερματικής εικόνας, με τις παρατηρήσεις, εκτιμήσεις και προσεγγίσεις του μ/μ…

9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΕΥΡΕΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ &ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ  έχουμε να δούμε πολλές συμφωνίες, συνεργασίες, εξαγορές. Τα λεφτά είναι πάρα πολλά… Απίστευτα νούμερα για ένα κλάδο που ήταν μέχρι πριν λίγους μήνες και επί σειράν ετών σχεδόν στα αζήτητα…
 • Εκτός της γνωστής υπεραποδίδουσας Τριάδας (ΕΝΤΕΡ, ΕΠΣΙΛ και ΠΕΡΦ) να προσέχουμε ιδιαίτερα τις ΚΟΥΕΣ, ΒΥΤΕ, ΙΝΤΕΚ και τις πολύ μικρούλες ΛΟΓΟΣ και ΕΣΥΜΒ (ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΟΧΗΜΑΤΑ).
 • Η ΚΟΥΕΣ προγραμματίζει κινήσεις που θα κάνουν μεγάλη εντύπωση-αίσθηση, θα ανακατέψουν τον Κλάδο και θα του προσδώσουν ιδιαίτερη κινητικότητα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΡΟΕΣ

@1:34μμ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ: ΕΝΤΕΡ 81 εκατ. ευρώ, ΕΠΣΙΛ 65 εκατ., SPACE 38 εκατ. και… ΛΥΚΟΣ 27,5 εκατ. ευρώ. Μπορεί ο ΛΥΚ να μην ανήκει στο κλάδο, αλλά μπορεί εύκολα να μεταπηδήσει, πανεύκολα. Υπάρχει σημαντική στρέβλωση.

@1:54μμ

@2:00μμ

ΓEΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ – Ηλίας Ζαχαράκης: Η ζώνη των 820-824 μονάδων είναι η αντίσταση μας. Κλείσιμο πάνω από το επίπεδο μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης. Οι 803 μονάδες είναι κύρια στήριξη και stop σε ωριαίο κλείσιμο στο intraday. 

@2:21μμ

AΠANTHΣH – ΠΑΙΡΗΣ: Μην ασχολείσθε με αυτά που λέγονται και γράφονται… Ούτε να κοιτάτε αποδόσεις… Σημασία έχει κι από που ξεκινά η άνοδος μιας μετοχής… Ήταν για 30 και 40 σεντς η αξία του;; Δηλ. στα 1,5 και 2 εκατ. κ/φσης;; ή τώρα στα 4 εκατ. ευρώ; Τα 42 εκατ. της ΑΒΕ, τα 44 εκατ. της ΑΛΜΥ κια τόσα άλλα παραδείγματα δεν τους… ενοχλούν;
 • ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ (euro2day): Η παρουσίαση του μοναδικού εργοστασίου στη Ελλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με την παραγωγή πλαστικών συσκευασιών για υγρά τρόφιμα (γάλα, χυμό), πραγματοποίησε η Διοίκηση της Εlopak Plastic System Hellas, εταιρία που αποτελεί joint venture της Παΐρης και του νορβηγικού κολοσσού Elopak.
  Το νέο εργοστάσιο βρίσκεται στο Αιγίνιο Πιερίας και το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 9 εκατ. ευρώ.

Το παραγόμενο προϊόν παρέχει τριπλή θωράκιση από τη διείσδυση του φωτός αποτρέποντας έτσι τις αλλοιώσεις και τη μείωση της περιεκτικότητας σε βιταμίνες.Το εργοστάσιο βρίσκεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο 40 χιλ. τ.μ. και οι παραγωγικές εγκαταστάσεις φτάνουν τα 5.600 τ.μ. διαθέτοντας 4 μηχανές φιαλών και δύο μηχανές παραγωγής πωμάτων με δυνατότητες παραγωγής 300.000 φιαλών την ημέρα/ 75 εκατ. το χρόνο και 130.000 πωμάτων ημερησίως. ΕΚΤΟΤΕ η ΠΑΙΡΗΣ απέκτησε το 100% της Elopak.

@2:42μμ

ΠΑΙΡΗΣ – απάντηση – συνέχεια: Δεν κυνηγάμε τιμές, εξυπακούεται. Απλά, στα υπόψη σε διορθωτικές κινήσεις.
 • ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ 


ΕΚΘΕΣΗ: Η JP Morgan αυξάνει τις τιμές – στόχους στα 1,2000 ευρώ για την Αlpha Bank, από 1,1000 ευρώ προηγουμένως, στα 0,8000 ευρώ για τη Eurobank, από 0,7000 ευρώ και στα 2,0000 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, από 1,8000 ευρώ προηγουμένως. Στον αντίποδα, η νέα τιμή – στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς μειώνεται στα 1,1000 ευρώ, από 2,0000 ευρώ προηγουμένως, λόγω της μετατροπής του CoCo σε μετοχές.

ΧΑΡΑΚΟΛΟΓΙΟΝ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος συνεχίζει να πολιορκεί το ψυχολογικό και τεχνικό όριο του 1,00 ευρώ, όμως δείχνει ότι χρειάζεται περαιτέρω ανοδικά “καύσιμα” για να το υπερκεράσει και να κινηθεί προς τη ζώνη των 1,10 – 1,11 ευρώ. Οι πρώτες στηρίξεις στα 0,9288 – 0,918 και 0,893 ευρώ (ημερήσιο “stop long), Κλείσιμο χαμηλότερα των 0,893 ευρώ, θα ανοίξει δίοδο υποχώρησης προς τα 0,88 και 0,83 ευρώ.

Η μετοχή της ΕΤΕ έχει σαν κύριο μέλημα την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2,37 ευρώ, με απώτερο στόχο τα 2,60 ευρώ. Αν χαθεί η πρώτη στήριξη στα 2,16 ευρώ, οι αμέσως επόμενες στα 2,00 – 1,98 και 1,872 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Αν δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 0,6096 ευρώ η μετοχή της ΕΥΡΩΒ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 0,633 και 0,70 – 0,71 ευρώ. Οι πρώτες στηρίξεις στα 0,57 – 0,55, 0,536 και 0,5156 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Σαφώς πιο εντυπωσιακό το χθεσινό “άδειασμα” για τον τίτλο της ΠΕΙΡ. Οι αντιστάσεις στα 1,33 – 1,35 και 1,41 ευρώ και οι στηρίξεις στα 1,18 – 1,15 και 1,035 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο ΔΤΡ κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 538,45 (+3,75%) και 515,09 μονάδων (-0,75%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 520,84 (+0,36%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 526,02 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,35%.

Όσο ο αν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 448 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων), οι αγοραστές δείχνουν να διατηρούν συγκριτικό πλεονέκτημα, με πρώτο στόχο τις 539 (ημερήσιο “stop short) και αμέσως επόμενους τις 558 (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων) και τις 573 μονάδες. Η πρώτη στήριξη στις 494 – 489 και η αμέσως επόμενη στις 461 – 456 μονάδες.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ (+1,89%), ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 10 μηνών. Όσο η μετοχή δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2,64 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 2,73 – 2,77 και 2,81 ευρώ. Κλείσιμο χαμηλότερα των 2,64 ευρώ, δημιουργεί προϋποθέσεις υποχώρησης προς τα 2,51 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επέστρεψαν οι αγοραστές στην μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (+1,75%), που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά υποχώρησε αισθητά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 5,35 ευρώ (+3,88%). Επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 5,24 – 5,35 ευρώ, αφήνει περιθώρια κίνησης προς τα 6,25 ευρώ. Μέγιστη επιτρεπόμενη διόρθωση έως τα 4,50 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Πριν η στήλη ασχοληθεί με τις “προσφιλείς” χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην αναφερθεί το χθεσινό κλείσιμο της ΤΕΝΕΡΓ (+2,58%) σε νέα ιστορικά υψηλά.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, όσο αυτός δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 749 (ημερήσιο “stop long”) – 747 μονάδων (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων), τον πρώτο λόγο τον έχουν οι αγοραστές, με τις πλησιέστερες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 800, 795 – 786 και 762 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Για τον δρόμο προς τις 900 μονάδες, μεσολαβεί η ισχυρή ζώνη αντίστασης 836 – 846 μονάδες.

Όσο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1900 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), παραμένει σε ισχύ το σενάριο κίνησης προς τις 2000 και 2200 – 2240 μονάδες. Το πλέον αισιόδοξο σενάριο, δείχνει να εκτονώνεται στις 2366 – 2390 μονάδες. Αντίθετα καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 1900 – 1870 μονάδων, θα απαιτήσει κλείσιμο “long” θέσεων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 1818 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 1784 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πριν η στήλη ασχοληθεί με τις “προσφιλείς” χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην αναφερθεί το σημερινό κλείσιμο της ΤΕΝΕΡΓ (+2,58%) σε νέα ιστορικά υψηλά.

Από εκεί και πέρα, όποτε κάνει στοιχειώδεις συναλλαγές θα αλλάζει τιμή η Sato (+17,95%), τα νέα ιστορικά υψηλά για Entersoft (+7,69%), Epsilon Net (+4,70%), Profile (+2,02%) και Quest (+0,48%), “στρώνουν χαλί ανόδου” για την Performance (-0,52%) αν συγκριθούν αποτιμήσεις και κερδοφορία, επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Ίλυδα (-6,12%), σε υψηλά 124 μηνών η Βιοτέρ (+19,75%), όποτε “θυμάται” κάνει συναλλαγές ο Λιβάνης (+7,84%), ενώ η “στεγνή” προσφορά δείχνει να ευνοεί την αναρρίχηση της ΓΕΚΕ (+9,31%) παρά τις πρόσφατες διαψεύσεις για πιθανές μετοχικές ανακατατάξεις.

 • Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αυξημένες συναλλαγές για Q&R (+6,12%) και Λύκο (+5,66%), δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι AVE (+4,10%), MIG (+8,42%), Unibios (+1,40%), Cenergy (+1,97%) και ΕΛΧΑ (+0,94%), αντέδρασε μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η Cairo Mezz (+6,82%), στις 21/12 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για Σπύρου (+6,07%) και Ευρ. Πίστη (+3,34%), σε υψηλά 30 μηνών η Space (+7,30%) και σε υψηλά 76 μηνών η Δομική Κρήτης (+5,42%).

Επιστροφή αγοραστών σε Ιντεάλ (+0,90%, με σημαντική υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας) και ΕΚΤΕΡ (+2,89%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο στον Χαϊδεμένο (+2,36%), έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Ναύπακτο (+4,03%), πέντε για την Ιντρακόμ (+1,07%) και επτά για την Ιντρακάτ (+0,74%), ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Reds (-1,44%), Εβροφάρμα (-3,56%), Παπουτσάνη (-0,81%), Ικτίνο (-0,52%) και Κέκροπα (-0,16%), σε υψηλά 148 μηνών η Byte (+3,18%), ενώ το χθεσινό κλείσιμο σηματοδοτεί νέα υψηλά 246 μηνών για τα Πλαστικά Κρήτης (+5,65%).ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.