Χ. Δούκας: «Το αίτημα αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ είναι πανίσχυρο, θα στήριζα τον Π. Γερουλάνο αν ήταν στον β’ γύρο»

Για την εκλογική διαδικασία προκειμένου να αναδειχθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μίλησε νωρίτερα σήμερα Τρίτη ο υποψήφιος και νυν δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, λίγο πριν συναντήσει τον Παύλο Γερουλάνο, με τον οποίο έδωσε μάχη «στήθος με στήθος» για τη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 για το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής ο κ. Δούκας ανέφερε: «Καρδιοχτυπήσαμε προφανώς, κοιτάζαμε συνέχεια πώς πάνε τα ποσοστά, οι ψήφοι, τι ενσωματώνεται.  Κέρδισε το ΠΑΣΟΚ, ήρθαν και τα φώτα επάνω του, ακόμη και το ντέρμπι μας ενίσχυσε για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα και τι γίνεται από εδώ και πέρα».

Ερωτηθείς για τη χαμηλή σειρά κατάταξής του στα εκλογικά τμήματα της Αττικής, καθώς -αν και δήμαρχος Αθηναίων- ήρθε τρίτος στην προτίμηση των εκλογέων, πίσω από τον Παύλο Γερουλάνο και την Άννα Διαμαντοπούλου, ο Χάρης Δούκας είπε ότι και τα άλλα δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν μακρά παρουσία ως βουλευτές του κόμματος στην Αθήνα, καθώς και ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν κάτι νέο για αυτούς: «Είχαμε ένα σχέδιο αποκέντρωσης, είναι μια άλλη πολιτική διαδρομή να μην είσαι βουλευτής, αλλά να είσαι δήμαρχος και να είσαι σε αυτή τη διαδικασία».

Ο κ. Δούκας έκανε λόγο για «ακραία επίθεση» που δέχτηκε από την κυβέρνηση, σχολιάζοντας δηκτικά: «Και τα ποντίκια στην Πλατεία Συντάγματος εξαφανίστηκαν αμέσως μετά τα ρεπορτάζ… Ήμουν δήμαρχος τριών μηνών, έγινε μια πολύ μεγάλη νερoποντή και βγήκαν υπουργοί να με κατηγορήσουν γιατί δεν είχε καθαριστεί φρεάτιο στη Μαρασλή, ενώ στη Μαρασλή δεν υπάρχει φρεάτιο, γιατί εδώ και χρόνια δεν το έχουν φτιάξει». Στο πλαίσιο αυτό ενέταξε και το ότι: «Ως Δήμος Αθηναίων χάσαμε έναν μεγάλο οργανισμό για την ανάπλαση, ενώ σε έναν άλλο οργανισμό, τον ΟΠΑΝΔΑ, είμαστε στο ΣτΕ για να τον έχουμε εμείς τον οργανισμό».

Παράλληλα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τονίζοντας ότι απαιτείται αποκέντρωση και ενίσχυση στις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε ερώτημα για το κατά πόσον θα μπορέσει να καταφέρει να είναι δήμαρχος Αθηναίων και παράλληλα, εφόσον εκλεγεί, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Χάρης Δούκας απάντησε: «Το θέμα δεν είναι αν μπορώ να έχω δύο καρπούζια σε μία μασχάλη, το πρόβλημα που έχει η κοινωνία μπροστά της και πρέπει να συζητάμε είναι η ακρίβεια και αν πρέπει να μιλήσουμε για το πόσο έχει το καρπούζι, πόσα κερδίσουν οι μεσάζοντες και πόσο κοστίζει για τους πολίτες, γιατί έχουμε φτάσει οι πολίτες να αντιμετωπίζουν αγοραστική αδυναμία, αυτός ειναι ο καινούργιος όρος που χρησιμοποιεί η Ε.Ε.».

«Το κεντρικό θέμα είναι το πώς πρέπει να αλλάξουμε μοντέλο ηγεσίας και στον τόπο και στο ΠΑΣΟΚ. Η ενός ανδρός αρχή είναι του κ. Μητσοτάκη, ας πάει κάποιος εκεί αν θέλει αυτό το σύστημα. Στον Δήμο Αθηναίων υπάρχει ομαδικότητα, οι 25 δημοτικοί σύμβουλοι έχουν ο καθένας δική του αρμοδιότητα, έτσι πρέπει να γίνει και στο ΠΑΣΟΚ, να έχουν ρόλο και ευθύνη πολλοί και να συνεδριάζουμε μία φορά την εβδομάδα, όπως έκανε και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Την προηγούμενη φορά ήρθαν τόσες εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι στο ΠΑΣΟΚ, τι τους κάναμε; Τους κάναμε συμμέτοχους στις εξελίξεις στο κόμμα;» διερωτήθηκε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αναφορικά με την επόμενη ημέρα στο κόμμα του και τις σχέσεις μεταξύ των υποψήφιων προέδρων, ο Χάρης Δούκας σχολίασε: «Δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει κάποιος διχασμός. Το αίτημα αλλαγής ηγεσίας είναι πανίσχυρο, κατέβηκαν 6 υποψήφοι και οι 5 είχαν αίτημα για αλλαγή ηγεσίας. Αν ήταν στον δεύτερο γύρο ο Παύλος Γερουλάνος, θα τον στήριζα, ως θέση αρχής και συνέπειας. Το ΠΑΣΟΚ έχει μοναδική ευκαιρία να φύγει από τη στασιμότητα και να κάνει ένα άλμα. Πρέπει να είναι ξεκάθαρη η τοποθέτηση για την αλλαγή ηγεσίας στον τόπο».

Ερωτηθείς για το επικείμενο ραντεβού με τον Παύλο Γερουλάνο και το ενδεχόμενο να του προτείνει να είναι εκείνος επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αν κερδίσει στις εκλογές της Κυριακής, ο Χάρης Δούκας είπε: «Με τον Παύλο Γερουλάνο προφανώς θα συζητήσουμε για τις πολλές μεγάλες αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στο ΠΑΣΟΚ και στη χώρα. Πρέπει να αλλάξουμε πρώτα εμείς, αν παραμένουμε στάσιμοι, μπορεί κάποιος να πειστεί ότι μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στη χώρα; Και άλλοι υποψήφιοι έχουν ωραίες ιδέες, μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε για να γίνει μια κεντρική πρόταση. Δεν έχω επιλέξει από τώρα ποιος θα ειναι επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, έχουμε πολλούς άξιους βουλευτές, θα λειτουργήσουν και τα όργανα. Ο κ. Γερουλάνος έχει ένα σχέδιο και αυτό θα συζητήσουμε».

«Θέλω πάρα πολύ να γίνει το debate, πρέπει να συζητάμε δημόσια, να λέμε τις απόψεις μας, να συζητήσουμε ποιο είναι το διακύβευμα» είπε ο κ. Δούκας αναφορικά με την πρότασή του για τηλεμαχία με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ στην περίπτωση εκλογής του διευκρίνισε: «Δεν βλέπω εκλογική συνεργασία με κόμματα της Κεντροαριστεράς. Οι συνεργασίες γίνονται στην κοινωνία. Πρέπει να κάνουμε μια πρόταση που να αγκαλιάσει το 60% των πολιτών που δεν πάνε να ψηφίσουν. Για να μπορέσουμε να τους αγκαλιάσουμε, χρειάζεται ένα νέο οικονομικό μοντέλο, με δύο παράγοντες: να συμμετέχουν όλοι οι παράγοντες της αγοράς και να είναι δίκαιη η κατανομή των κερδών».

Ερωτηθείς για την Άννα Διαμαντοπούλου και τυχόν αξιοποίησή της, αλλά και την κόντρα τους σχετικά με δηλώσεις της υπέρ της κυβέρνησης, ο Χάρης Δούκας υπογράμμισε: «Δεσμεύτηκα για πολιτική αυτονομία του χώρου και όχι να είναι δεκανίκι της Δεξιάς. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι η μεγάλη προοδευτική παράταξη που μπορεί να κυβερνήσει και πρέπει να εκφράσουμε τις ανησυχίες των 300.000 ανθρώπων που μας ψήφισαν… Μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική ατζέντα και του Γερουλάνου και της Διαμαντοπούλου».

Στο ερώτημα αν βιάστηκε να δηλώσει «παρών» για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, ο Χάρης Δούκας είπε: «Δεν με έσπρωξε κανείς, τις επιλογές τις κάνω μόνος μου, ο χρόνος δεν ειναι γραμμικός και δεν θα μπορούσα να λέω όλα αυτά, χωρίς να αναλάβω να έχω την ευθύνη μου».

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του Νίκου Ανδρουλάκη, αν ο Χάρης Δούκας τον διαδεχθεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο δήμαρχος Αθηναίων είπε: «Θα αξιοποιήσω όλα τα στελέχη του κόμματος και της Κ.Ο., πρέπει να ειναι ο καθένας ηγέτης στον τομέα του. Υπάρχει πρότασή μου, με νούμερα και αριθμούς, φτιαγμένη από εξειδικευμένους επιστήμονες. Σημασία έχει η συνδιαμόρφωση, για να μπορούμε να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη ημέρα».