Χ.Α: Δημιουργία βάσης για μία νέα ανοδική κίνηση…

Κώστας Φέγγος- πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ

Ο Φεβρουάριος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί διορθωτικός. Ξεκίνησε στις 886 μονάδες του Γενικού Δείκτη και έχει κάνει μια διορθωτική κίνηση με χαμηλό τις 820 περίπου μονάδες και επαναφορά στις 846 μονάδες. Οι περισσότερες μετοχές έχουν κρατήσει μεγάλο μέρος της ανόδου που είδαμε από τον Δεκέμβριο και δεν έχουν πανικοβάλει τους Επενδυτές. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί σαν η δημιουργία βάσης για την επόμενη ανοδική κίνηση.

Μακροχρόνιοι τεχνικοί δείκτες έχουν επανέλθει σε επίπεδα που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μεγάλη άνοδο, αν διατηρήσουμε τις 800 μονάδες για αρκετό διάστημα, ή αν συνεχιστεί η άνοδος. Προσωρινά δεν φαίνεται να υπάρχει η διάθεση για άμεση συνέχιση της ανόδου, οπότε η κίνηση του Δείκτη μεταξύ 820 και 860 μονάδων, για κάποιο διάστημα είναι το πιθανότερο σενάριο.

Μετά τις αναβαθμίσεις των Ξένων Οίκων, στα ομόλογα επικρατεί ηρεμία, αλλά η τελευταία έκδοση δεν φαίνεται να έχει επιτύχει το στόχο να ενθουσιάσει τους Επενδυτές. Η αξιολόγηση προχωράει και θα πάρουμε χρήματα, οι Αποκρατικοποιήσεις φαίνεται να προχωρούν και τα “κόκκινα” δάνεια αρχίζουν να μπαίνουν σε μια σειρά.

Η κατάσταση με τους Γείτονές μας δημιουργεί ανησυχία και το πολιτικό σύστημα σπέρνει τον Εθνικό διχασμό με τον χειρισμό του σκανδάλου της Novartis.

Για τους Έλληνες Ιδιώτες Επενδυτές, το “τρελό κυνήγι μαγισσών” των Φορολογικών Αρχών, η υπερφορολόγηση και οι συνεχείς αλλαγές των Νόμων αποτρέπουν κάθε επένδυση.

Από την άλλη, με τη βοήθεια των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάποιοι Ξένοι και Έλληνες που έχουν πρόσβαση σε αυτά, έχουν αρχίσει να επενδύουν σε διάφορους τομείς με κυρίαρχο αυτόν της Ενέργειας. Επίσης αναμένεται να συνεχιστούν οι ομολογιακές εκδόσεις με τη βοήθεια της EBRD.

Χρειάζεται ψυχραιμία, ιδιαίτερα αφού οι Επενδυτές βρίσκονται κερδισμένοι στις αρχές του έτους σε σχέση με πέρυσι και συνίσταται η διατήρηση ρευστότητας.

* ,