Χ.Α: Δεύτερη ευκαιρία στους αγοραστές, για την εκδήλωση ανοδικής ανάτασης

Απόστολος Μάνθος – Υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

  • Άνυδρη παρέμεινε στον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου η προσπάθεια των πωλητών να φθάσουν, μετά το σταυροδρόμι των 800 μονάδων, ως την καθοδική διαγραμματική πηγή των 770 μονάδων.

Το γεγονός αυτό έχει φέρει και πάλι στο προσκήνιο τους “swing” ενεργούς επενδυτές, σπρώχνοντας τον Γενικό Δείκτη, με μικρό μέχρι στιγμής αγοραστικό τζίρο, προς υψηλότερα επίπεδα. Ανοδικό πάτημα υψηλότερα από το επίπεδο των 810 με 814 μονάδων, μπορεί να δώσει ένα αναίμακτο περιθώριο ανόδου έως τις 830 μονάδες, προκαλώντας μερική ανασφάλεια σε όσους επιζητούν την πτωτική κίνηση χαμηλότερα των 800 μονάδων, ενόψει και του κοντινού event των triple witching

  • Όμως για να μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να τμήσει ανοδικά το σημείο αντίστασης των 830 μονάδων και να κινηθεί έντονα ανοδικά προς την τετριμμένη περιοχή των 855 με 860 μονάδων, θα πρέπει να έχει τα κατάλληλα προωθητικά διαγραμματικά καύσιμα, καθώς η οποιαδήποτε αδυναμία θα φέρει και πάλι στην πρώτη γραμμή τους πωλητές.

Η πτωτική επαφή του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης με το σκληρό επίπεδο στήριξης των 2017 με 2000 μονάδων, δημιούργησε βραχυχρόνιο αγοραστικό τίναγμα επαναφέροντας με συνοπτικές διαδικασίες το δείκτη μέσα στη ουδέτερη ζώνη των 2080 με 2120 μονάδων.

  • Εκεί μια επιτυχής ανοδική διάσπαση, με σημαντική αύξηση στο τζίρο συναλλαγών, θα ανάψει το πράσινο φως για μια ανηφορική κίνηση προς το κρίσιμο διαγραμματικό σημείο των 2150 μονάδων.

Όσον αφορά τον Τραπεζικό δείκτη, η επικίνδυνη καθοδική προσπάθεια διάτρησης του μεσομακροπρόθεσμου επιπέδου στήριξης των 846 με 830 μονάδων, όπου το περασμένο Φθινόπωρο είχε αντιστρόφως αντισταθεί σθεναρά στις τότε ανοδικές ορμές, δεν έφερε καρπούς, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στους αγοραστές για την εκδήλωση ανοδικής ανάτασης έως το σημείο κλειδί των 900 μονάδων.

  • Από εκεί και πάνω όμως, για να μπορέσει ο Τραπεζικός δείκτης να σταθεί με ασφάλεια, θα πρέπει οι δύο Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές Alpha και Εθνική να αντιμετωπίσουν με σθένος τα επίπεδα αντίστασης των 2,0000 και 0,3000 ευρώ, αντίστοιχα.