Χ.Α: Υπό δοκιμασία πλέον, το μεγάλο make or break των 785 μονάδων

Για δεύτερη συναπτή εβδομάδα η αγορά τηρεί στάση αναμονής πιθανότατα εν αναμονή του εκλογικού αποτελέσματος που πλέον φαίνεται να είναι ξεκάθαρο και ικανό για να πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις και διενέργεια πρόωρων εθνικών εκλογών.

Ένα τέτοιο δεδομένο μπορεί να δώσει ανοδική ορμή στην αγορά και να δοκιμάσει πλέον το μεγάλο make or break των 785 μονάδων που κατοχύρωση θα κάνει την διαφορά σε ταχύτητα και τιμές.

Η αγορά διψάει για θετικά νέα και για μία αλλαγή οικονομικής πολιτικής, έχοντας πλέον πετάξει τα βαρίδια των αυστηρών μνημονίων και χωρίς πλέον να υπάρχει το πολιτικό ρίσκο που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια από την στιγμή που όλες οι πολιτικές δυνάμεις δοκίμασαν τα αντιμνημονιακά τους μεγάλα λόγια.

Στα στατιστικά μας ο ΓΔ από αρχές έτους έχει κέρδη της τάξεως του 19,36%, ο ftse25 18,33%, ο τραπεζικός με κέρδη 35,81% και τέλος ο ftsem με κέρδη 9,71%. Οι επιλογές μας με 17,25% υπό αποδίδοντας του ΓΔ κατά 2,10%. Πρωταθλητές σε απόδοση η ENTERSOFT με 55%, η ΚΟΥΕΣ με 31% η ΕΥΡΩΒ με 38% και το ΚΡΙ ΚΡΙ με 27%.

  • Παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι, έχοντας πλέον και μεγαλύτερες πιθανότητες να υπάρξει άνοιγμα στις ξένες επενδύσεις
  • Αλλά και λύσεις που θα αλλάξουν τα δεδομένα σε μεταρρυθμίσεις, που ναι μεν έχουν ψηφιστεί αλλά ουσιαστικά δεν έχουν εφαρμοστεί.

Είχαμε συγκεκριμένα σχολιάσει ότι ζούμε ένα ανάποδο 2014, κάτι που όπως όλα δείχνουν αρχίσει και παίρνει σάρκα και οστά. Η ψυχολογία είναι το Νο 1 συστατικό στην οικονομία και το τελευταίο διάστημα δείχνει να αλλάζει προς το θετικό, κάτι που αναμένεται να εκτοξευτεί από την στιγμή που υπάρχει μία νέα πολιτική που θέλει να εφαρμόσει τα φυσιολογικά που οι αγορές αναζητάνε σε κάθε περίπτωση.

  • Φαίνεται πλέον η οικονομία έχει περάσει όλα τα στάδια μίας μακρόχρονης κρίσης
  • Και πλέον έχει ξεκινήσει μία ανοδική πορεία
  • Που ευχόμαστε να κρατήσει πολλά χρόνια
  • Σε μία χώρα που σε κάθε περίπτωση έχει όλες εκείνες τις δυνατότητες να το πετύχει.

Το μόνο σίγουρο είναι -και εκτός σοβαρού εξωγενούς παράγοντα- σύντομα να κοιτάζουμε πίσω και να αναρωτιόμαστε γιατί δεν είχαμε δώσει σημασία σε μία τέτοια μεγάλη ευκαιρία που σπάνια εμφανίζεται.

  • ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ
  • FAST FINANCE ΑΕΠΕΥ
Print Friendly, PDF & Email