Χ.Α- Τοp10:- ΟΙ 10 ΜΕΤΟΧΕΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΜΑΣ (6&7/10)

ΟΙ ΔΕΚΑ ΜΕΤΟΧΕΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΜΑΣ 

Φίλοι μικρομέτοχοι, με το που εμφανίστηκαν τα πρώτα σύννεφα στον ορίζοντα ξεκίνησαν όλοι την μαύρη προπαγάνδα και να πουλάνε φόβο και τρομοκρατία. Βλέπετε, ο φόβος φέρνει πολλά clicks.

Όσοι έχετε καλή μνήμη θα θυμάστε ότι στις 5 Ιουνίου είχαμε βγάλει άρθρο “οι (5) πέντε μετοχές που υπόσχονται μεγάλες αποδόσεις με χαμηλό ρίσκο” (https://www.mikrometoxos.gr/oi-5-pente-metoches-poy-yposchontai-megales-apodoseis-me-chamilo-risko/). Τότε, ο Γενικός Δείκτης είχε κλείσει στις 813.33 μονάδες (4/6/19). Την Παρασκευή έκλεισε στις 821.40 μονάδες, 0,99% πιο πάνω.

 • Η πρώτη που σας είχαμε αναφέρει ήταν η AUTOHELLAS. Στις 04/06 είχε κλείσιμο 5.75€. Την Παρασκευή 04/10 έκλεισε στα 6.86€.
 • Η ΤΕΝΕΡΓΑ είχε 6.89€ και έκλεισε την Παρασκευή στα 7.09€.
 • Ο ΦΟΥΡΛΗΣ είχε 5.05€ και έκλεισε την Παρασκευή στα 5.25€.
 • Η ΕΥΑΠΣ είχε 4.64€ και τώρα είναι στα 5.00€.
 • Τέλος η μετοχή των ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΘΡΑΚΗΣ είχαμε πει ότι θέλει υπομονή και πειθαρχία στο χτίσιμο θέσης επειδή βλέπαμε ότι δεν θα έβγαζε καλό εξάμηνο. Όμως για αυτό το λόγο θα ήταν η τέλεια ευκαιρία για χτίσιμο θέσης περί των 2.00€. Όπερ και εγένετο, η μετοχή των ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΘΡΑΚΗΣ είχε κλείσιμο 2.08€ στις 04/06 και την Παρασκευή 04/10 έκλεισε στα 2.00€.

Σήμερα ο στόχος μας είναι να εστιάσουμε την προσοχή μας σε υποτιμημένες μετοχές με μέλλον αλλά και με καλή εμπορευσιμότητα. Το ελληνικό χρηματιστήριο αυτή τη στιγμή διαθέτει δέκα διαμάντια που είναι θέμα χρόνου να λάμψουν. Εμείς φίλοι μικρομέτοχοι είμαστε υπέρ της δημιουργίας πλούτου. Θέλουμε όλοι να πηγαίνουμε καλύτερα. Για αυτό θέλουμε οι καλές μετοχές να πηγαίνουν εκεί που τους αξίζει.

Image result for top 10

Η πρώτη μετοχή που θεωρούμε ότι είναι πολύ βαθιά υποτιμημένη και έχει ίσως το καλύτερο προφίλ ρίσκου/απόδοσης στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι η μετοχή της AUTOHELLAS. Η μετοχή της AUTOHELLAS φίλοι αναγνώστες συσσώρευε για δύο χρόνια !!!!! περί τα 5.80€. Όταν γύρω της γινόταν πάρτι αυτή απείχε. Η άνοδος κατά 18.27% (5.80€ με 6.86€) της μετοχής τον τελευταίο καιρό θεωρούμε ότι είναι μόνο η αρχή. Και εξηγούμαστε.

 • Πρώτο και σημαντικότερο είναι ότι η πώληση της ΕΛΤΡΑΚ στη βρετανική CP Holdings που ίδρυσε ο Ισραηλινός SIR BERNARD SCHREIER και τρέχει ο γιός του ALEXEI SCHREIER είναι ιδιαίτερης σημασίας διότι δεν είναι fund, είναι άνθρωποι της δουλειάς.

Εκτός από την αντιπροσωπεία της CATERPILLAR που εξαγόρασαν στην Ελλάδα έχουν την αντιπροσωπεία σε Ουγγαρία και Ισραήλ. Για αυτό για εμάς έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ τα λεφτά που έδωσαν για την ΕΛΤΡΑΚ. Οι Άγγλοι πλήρωσαν 3.30€/μετοχή δηλαδή μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 46.368 εκ ευρώ που μαζί με τον καθαρό δανεισμό που είναι 27.559 εκ ευρώ (30/06/2019) μας δίνει ένα Enterprise Value της τάξης των 73.927 εκ ευρώ.

 • Η ΕΛΤΡΑΚ το 2018 είχε EBITDA 9.711 εκ ευρώ. Με την εκτίμηση ότι θα αυξηθούν τα EBITDA κατά 10% φέτος φτάνοντας τα 10.682 εκ ευρώ αυτό σημαίνει ότι οι Άγγλοι εξαγόρασαν της ΕΛΤΡΑΚ πληρώνοντας ένα EV/EBITDA 2019e = 6.92.

Αυτό για εμάς φίλοι μικρομέτοχοι είναι ο πήχης που βάζουμε και θεωρούμε ότι η μετοχή της AUTOHELLAS πρέπει να παίζει με το ίδιο EV/EBITDA = 6.92 που εξαγοράστηκε η ΕΛΤΡΑΚ. Μη ξεχνάμε ότι η AUTOHELLAS έχει και το 11.66% της AEGEAN. Παρόλο που έχει ήδη ένα πολύ δυνατό Α’ εξάμηνο εμάς μας αρέσει να είμαστε συντηρητικοί.

 • Με τα στοιχεία του 2018, για να παίξει η AUTOHELLAS με ένα EV/EBITDA 2018 = 6.92 η τιμή της μετοχής πρέπει να πάει στα 15.21€ !!!!! Μία άνοδος της τάξης του 121.72%. Αυτό βγάζουν οι αριθμοί, τι να κάνουμε τώρα? Σε κάποιους αρέσει και σε κάποιους όχι.

Υπάρχει όμως και συνέχεια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα ηλεκτρονικά μέσα την Παρασκευή, επίκειται νομοσχέδιο για αλλαγές στη φορολογία των ΙΧ. Αν υλοποιηθούν αυτά που έχουν διαρρεύσει, αυτό θα είναι ένα εξαιρετικό νέο για την AUTOHELLAS, έναν από τους μεγαλύτερους έμπορους αυτοκινήτων της χώρας.

 • Δεν είναι τυχαίο ότι με επίσημη ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της AUTOHELLAS κ. Δημήτριος Μαγγιώρος αγόρασε την 01 Οκτωβρίου 2019 1000 μετοχές με 6.90€ !!!  Έτσι, δείχνοντας έμπρακτα και βάζοντας ταφόπλακα στα δημοσιεύματα ότι η πρόσφατη άνοδος της AUTOHELLAS ήταν κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Είπαμε, αν η ζήλεια ήταν ψώρα θα γέμιζε όλη η χώρα. Όμως η AUTOHELLAS θα έχει και άλλο καταλύτη. Εμείς πιστεύουμε ότι θα μπει στον FTSE25 στη θέση της CENERGY. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα αναγκαστικά να αρχίσουν να καλύπτουν τη μετοχή της οι αναλυτές. Όπως ξέρετε δυστυχώς μόνο η EUROXX την καλύπτει μέχρι στιγμής, και μπράβο τους. Κανένας άλλος !!!!!

Δεύτερη μετοχή και αγαπημένη μας εδώ και καιρό, από τα 4.50€, και που θεωρούμε ακόμα ότι είναι πολύ βαθιά υποτιμημένη και θα γίνει η απόλυτη μηχανή παραγωγής μετρητών είναι η μετοχή της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ. Ειδικά η συνεδρίαση της Παρασκευής που έγραψε τιμές κάτω των 7.00€ θεωρούμε εξαιρετικό σημείο εισόδου στη μετοχή. Κάθε αδυναμία της μετοχής κάτω από τα 7.00€ είναι ευκαιρία για τοποθέτηση. Μη ξεχνάμε ότι τώρα τον Οκτώβριο θα τρέξει και το ομολογιακό της δάνειο. Θεωρούμε ότι μπορεί να πετύχει ένα επιτόκιο της τάξης των 2.3% που θα είναι μεγάλη επιτυχία για την εταιρεία και φυσικά για τους μετόχους της.

Τρίτη μετοχή και η οποία πρώτη φορά αναφέρεται στη στήλη “ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΨΗ” είναι η μετοχή του ΟΠΑΠ. Φίλοι μικρομέτοχοι θεωρούμε ότι στη τιμή της δημόσιας πρότασης που κάνουν οι Τσέχοι (9.12€) είναι τεράστια ευκαιρία τοποθέτησης στη μετοχή. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μεγάλες εξελίξεις στον κλάδο.

 • Η FLUTTER ENTERTAINMENT (ex PADDY POWER BETFAIR) συμφώνησε να συγχωνευτεί με το Καναδικό STARS GROUP. Για να γνωρίζετε φίλοι μικρομέτοχοι, ο ΟΠΑΠ είναι η φθηνότερη μετοχή του κλάδου.
 • Παίζει με ένα προβλεπόμενο EV/EBITDA 2019= 8.3 ενώ ο κλάδος παίζει με 10.3 και έχει μακράν την υψηλότερη μερισματική απόδοση 7.8% με το μέσο όρο του κλάδου 4.3%. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό φίλοι μικρομέτοχοι.
 • Εμείς βλέπουμε το 2021 τα EBITDA του ΟΠΑΠ να πλησιάζουν τα 500 εκ ευρώ και να μπορεί να δίνει μέρισμα 1.10€/μετοχή.
 • Μεγάλος καταλύτης για τη μετοχή μετά τη δημόσια πρόταση που θεωρούμε ότι δεν θα πετύχει και δεν θα βγει από το χρηματιστήριο η μετοχή θα είναι το κρυμμένο φορολογικό όφελος που θα έχει ο ΟΠΑΠ μετά το 2020 και που η αγορά τώρα το αγνοεί πλήρως.

Τέταρτη μετοχή είναι η μετοχή του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ η οποία από κλείσιμο που είχε στα 11.27€ το καλοκαίρι έκλεισε την Παρασκευή στα 9.35€. Πάρα πολλοί παίκτες επειδή η μετοχή έσπασε στην αρχή τον εκθετικό 200άρη που είναι στα 9.562€ και μετά τον απλό που είναι στα 9.369€ βγήκαν και πούλησαν επιθετικά.

 • Για να καταλάβετε, την Τετάρτη 02 Οκτωβρίου και Πέμπτη 03 η μετοχή έκανε σε δύο μέρες 1.170.000 μετοχές με χαμηλό τα 9.10€. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η αδυναμία ήταν εξαιρετική ευκαιρία εισόδου στη μετοχή και περαιτέρω αδυναμία της μετοχής εξυπακούεται ότι είναι ευκαιρία για τοποθετήσεις. Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος είναι μεγάλος αγωνιστής, έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου και ξέρει να δημιουργεί αξία για τους μετόχους του. Φυσικά θέλει υπομονή και επιμονή.

Πέμπτη μετοχή είναι η μετοχή της LAMDA DEVELOPMENT. Το χαρτί το καλοκαίρι είχε κάνει υψηλό κλείσιμο στα 9.76€. Την Παρασκευή έκλεισε στα 7.53€. Εμείς θεωρούμε ότι σε αυτά τα επίπεδα τιμών και κάτω είναι για χτίσιμο θέσης για να μπορούμε να μπούμε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που εμείς πιστεύουμε ότι θα γίνει στα 6.50€. Η αύξηση  μετοχικού κεφαλαίου της ΛΑΜΔΑ είναι μια τεράστια ευκαιρία για όλους τους Έλληνες που θέλουν να συμμετέχουν στο project του Ελληνικού.

Έκτη μετοχή είναι η μετοχή του ΦΟΥΡΛΗ που για κάποιους εδώ φαντάζει ακριβός. Με στατική ανάλυση οι αριθμοδείκτες του ΦΟΥΡΛΗ δεν είναι καθόλου ελκυστικοί αλλά θεωρούμε ότι το μέλλον του ανήκει. Η εταιρεία τα επόμενα χρόνια θα παρουσιάζει θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές με αυξητική τάση. Τα κέρδη της θα αυξάνονται και συγχρόνως θα μειώνει τον καθαρό της δανεισμό. Και φυσικά μη ξεχνάμε την εταιρεία ακινήτων που ετοιμάζεται να εισάγει στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η μετοχή την Παρασκευή έκλεισε στα 5.25€. Από αυτά τα επίπεδα τιμών και κάτω θεωρούμε πολύ καλό σημείο εισόδου στη μετοχή για χτίσιμο θέσης.

Έβδομη μετοχή τα JUMBO. Είναι μια μετοχή που αγαπάμε πάρα πολύ από το 2003. Ο κ. Βακάκης όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδείξει τι εξαιρετικός επιχειρηματίας είναι και ξέρει να δημιουργεί αξία για τους μετόχους. Τα JUMBO είναι μηχανή παραγωγής μετρητών και θεωρούμε ότι κάποια μέρα πολλά private equity funds θα σφάζονται στα πόδια της για να την εξαγοράσουν. Η μετοχή την Παρασκευή έκλεισε στα 15.57€. Από αυτά τα επίπεδα τιμών και κάτω είναι εξαιρετική ευκαιρία για χτίσιμο θέσης στη μετοχή.

Όγδοη μετοχή είναι η μετοχή της AEGEAN. Άλλη αγαπημένη μετοχή από την εποχή που έπαιζε στο 1€ και έβγαζε ζημιές. Θεωρούμε ότι η τιμή των 7.82€ που έκλεισε την Παρασκευή και κάτω είναι εξαιρετική ευκαιρία για χτίσιμο θέσης στη μετοχή. Η μετοχή είναι πολύ βαθειά υποτιμημένη αλλά εδώ θέλει αρκετή παρακολούθηση γιατί οι μεταβλητές του ρίσκου είναι πολλές, πετρέλαιο, δολάριο, Τουρκία. Εδώ θέλει υπομονή, προσοχή και πειθαρχία στο χτίσιμο θέσης.

Ένατη μετοχή είναι η μετοχή της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ. Πολύ αγαπημένη μετοχή της στήλης “ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΨΗ” από τα 3.80€. Εδώ κι αν δε μας λοιδορούσαν κάποια εποχή που γράφαμε συνέχεια το πόσο υποτιμημένη είναι. Η μετοχή συσσωρεύει για περίπου δύο χρόνια στα επίπεδα των 20€ και θεωρούμε το κλείσιμο της Παρασκευής στα 20.38€ και κάτω εξαιρετική ευκαιρία για χτίσιμο θέσης στη μετοχή. Η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ είναι μια πραγματική μηχανή παραγωγής μετρητών και ένα από τα φθηνότερα διυλιστήρια παγκοσμίως. Πιστεύουμε ότι μετά την πώληση του πακέτου των ΕΛΠΕ θα ξεκινήσει η άνοδος του κλάδου με μπροστάρη την ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ.

Τέλος, το δέκα το καλό πάει στη μετοχή της ALPHA BANK. Η EUROBANK μέχρι στιγμής έχει κλέψει την παράσταση και δικαίως κατά την ταπεινή μας γνώμη. Θέλει μια άνοδο της τάξης του 20.77% για να φτάσει στην τελευταία αύξηση των 1€ που είχε κάνει. Η ALPHA BANK από την άλλη, με κλείσιμο Παρασκευής στο 1.544€ θέλει μια άνοδο της τάξης του 29.53% για να βρει την τιμή της αύξησης των 2.00€. Εμείς πιστεύουμε ότι από αυτά τα επίπεδα και κάτω είναι εξαιρετική ευκαιρία εισόδου στη μετοχή της ALPHA BANK. Θεωρούμε μεγάλο καταλύτη για την άνοδο της μετοχής το πλάνο της διοίκησης που θα ανακοινωθεί το Νοέμβριο το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι στα πρότυπα της EUROBANK.

 • Όπως βλέπετε φίλοι μικρομέτοχοι, υπάρχουν αρκετές αξιόλογες και υποτιμημένες μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο με πολύ καλή εμπορευσιμότητα.
 • Εμείς σήμερα σας παρουσιάσαμε δέκα.
 • Φυσικά δεν είναι μόνο αυτές, υπάρχουν και πολλές άλλες.
 • Το που θα τοποθετηθεί ο καθένας είναι αποκλειστικά δικιά του υπόθεση.

Φίλοι μικρομέτοχοι πρέπει πάντα να θυμάστε ότι η εμπιστοσύνη καλή αλλά ο έλεγχος καλύτερος. Πρέπει ανελλιπώς κάθε τρίμηνο να ξεκοκαλίζετε τον ισολογισμό της εταιρείας που έχετε επενδύσει γιατί εκεί που ήταν καλή τώρα μπορεί να έχει εξελιχθεί σε παλτό. Και όπως ξέρετε, εδώ στο Ελλαδιστάν έχουν πέσει πολλά παλτά.

 • Τελευταίο και τρανό αυτό της FOLLIFOLLIE. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα έπρεπε πρωτίστως να προστατεύει τα συμφέροντα των μικρομετόχων από τέτοιου είδους απάτες. Ο ρόλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και ο έλεγχος για παραπληροφόρηση του επενδυτικού κοινού.

Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι το χρηματιστήριο είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Ο καθένας με τα λεφτά του κάνει ότι γουστάρει. Θέλει σε μια μετοχή να την αγοράσει και να την πουλήσει πέντε φορές? Το κάνει. Το κέρδος και η ζημιά είναι δικιά του.

 • Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρέπει να προστατεύει το θεσμό και να μην αφήσει ποτέ ξανά να έχουμε φαινόμενα τύπου FOLLIFOLLIE στο ελληνικό χρηματιστήριο.
 • Φίλοι μικρομέτοχοι πρέπει να έχετε πάντα τα μάτια σας δεκατέσσερα, πάντα να ΞΕΚΟΚΑΛΙΖΕΤΕ τους ισολογισμούς και να μην εμπιστεύεστε ποτέ κανέναν.

Φίλοι αναγνώστες σας ευχόμαστε υγεία, τύχη και καλά κέρδη.

Από τον Ειδικό Συνεργάτη του μικρομέτοχου

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.