Χ.Α: Το Money των Pink Floyd και το Nothing but pennies in my pocket της Mandy Moore.

ΟΙ PINK FLOYD ΚΑΙ Η MANDY- H ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΝΟΣ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ

Δεκέμβριος 2012: ΓΔ: 900  Χαρτοφυλάκιο 100.000

Δεκέμβριος 2017: ΓΔ: 650  Χαρτοφυλάκιο 25.000

Απρίλιος 2021     : ΓΔ: 900  Χαρτοφυλάκιο 130.000

Ιούνιος 2021        : ΓΔ 900  Χαρτοφυλάκιο  170.000

Καθόλου τυχαία –πιστέψτε με- η εξέλιξη του χ/κίου  που σας περιγράφω και που μου δίνει την αφορμή να σας παραθέσω κάποιες σκέψεις πάνω στο συγκεκριμένο αυτό παράδειγμα.

MARGIN Φουλαρισμένο στο margin το ΄12 υπέστη τεράστιες απώλειες μέχρι το ΄17, πολλαπλάσιες εκείνων του δείκτη, εξ αιτίας των αναγκαστικών ρευστοποιήσεων σε απίστευτα χαμηλές τιμές λόγω της καθοδικής πορείας  εκείνη τη χρονική περίοδο. Και βέβαια ο περί ου ο λόγος επενδυτής προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να διατηρήσει στο χ/κιο τις τραπεζικές μετοχές σκορπώντας στον άνεμο τόσες άλλες με καλά θεμελιώδη, αναμένοντας την επανάκαμψη των τραπεζών, πειθαρχώντας και στις συμβουλές των «ειδημόνων» -τρομάρα του και τρομάρα τους. Αποτέλεσμα, η συρρίκνωση του χ/κιου (και εδώ που τα λέμε, αφού δεν μηδένισε τελείως , πάλι καλά)                       

  • ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:  Αποφεύγετε το margin. Σε αντίθεση με τη magic life (θα θυμάστε τη διαφήμιση) δεν σώζει, αλλά καταστρέφει ζωές. Αφήστε και το απαγορευτικό επιτόκιο που το συνοδεύει.

Η ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΔ Προσέξτε τη διαφοροποίηση τους δυο τελευταίους μήνες τη χρονιά που διανύουμε. Με ακούνητο, αμίλητο και αγέλαστο το ΓΔ, ο επενδυτής του παραπάνω χ/κίου έχει κέρδος 30%. Έχουμε γίνει πιθανώς κουραστικοί, αλλά η επανάληψη ως μήτηρ πάσης μαθήσεως επιβάλλεται.

  • ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Επικεντρωθείτε σε μετοχές. Μελετήστε, αναλύστε, επενδύστε και αγνοήστε δείκτες και τα συναφή.

ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ Εάν το ΄12 ο συγκεκριμένος είχε φροντίσει να αυξήσει έγκαιρα τη ρευστότητά του και να μην εξαναγκαστεί λόγω και του margin εκ των υστέρων σε αντίστοιχες ενέργειες, θα είχε με βεβαιότητα περισώσει σημαντικό μέρος  του κεφαλαίου του. Το αναφέρω αυτό για να επικεντρώσω την προσοχή σας στο σήμερα. Κέρδη σε διάστημα δυο μηνών της τάξης του 30% δεν έρχονται κάθε μέρα. Κρίμα δεν είναι να πάνε χαμένα;

  • ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Κατοχυρώστε κάποια από τα κέρδη σας. Οι τιμές των μετοχών δεν θα ανεβαίνουν διαρκώς. Αφήστε που σε καθοδικές κινήσεις θα έχετε τη δυνατότητα επανατοποθέτησης. Ακολουθώντας την τακτική αυτή θα μπορείτε να ακούτε έχοντας ευχάριστα συναισθήματα το Money των Pink Floyd, απορρίπτοντας ταυτόχρονα το Nothing but pennies in my pocket της Mandy Moore.
  • Ο μαθηματικός σας

Κ.Ζ.