Χ.Α: Το ερώτημα είναι αν είδαμε τον πάτο της αγοράς ή μπα, όπως λένε και οι νεότεροι

Σε μια προσπάθεια διαγραμματικής εύρεσης  του τοπικού πυθμένα του Γενικού Δείκτη  του Ελληνικού Χρηματιστηρίου χρησιμοποιήσαμε στην έντυπη εβδομαδιαία τεχνική  ανάλυση της 14ης Μαρτίου τους τέσσερις ισχυρούς  μετοχικούς πυλώνες της αγοράς (ΟΤΕ, Coca Cola HBC ΟΠΑΠ και Jumbo), όπου αντιπροσώπευαν τότε το 35% της εσωτερικής δύναμης του δείκτη.

 • Μέσα από εκείνη την ανάλυση καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο Γενικός Δείκτης υπό την επήρεια  ενός τελευταίου βίαιου καθοδικού παραληρήματος θα μπορούσε να προσεγγίσει το υπόγειο των 485 με 470 μονάδων.
 • Πράγματι ο Γενικός Δείκτης κατά τις συνεδριάσεις της 16ης,  17ης και 18ης  Μαρτίου πήγε και αποτύπωσε από τα χαμηλά εκείνων των ημερών ένα τοπικό πυθμένα μεταξύ των 478 με 469.55 μονάδων.
 • Το ερώτημα είναι  είδαμε όντως τον πάτο της αγοράς ή μπα, όπως θα εκφράζονταν και οι νεότεροι…

Τεχνικά για να μπορέσουμε να πούμε ότι ο πάτος της αγοράς έχει ήδη διαμορφωθεί πέριξ των 470 μονάδων θα χρειαστεί μια χρονική επιβεβαίωση τουλάχιστον έως το τέλος Μαρτίου. Προς το παρόν αυτό που αναγνωρίζουμε ως θετική ένδειξη στο δείκτη είναι η ανοδική απομάκρυνσή του κατά τουλάχιστον 20% από τη βάση του (σύμφωνα με τα στοιχεία της Πέμπτης, όπου στάλθηκε η ανάλυση).

 • Τώρα για το βραχυχρόνιο ορίζοντα αυτό που θα πρέπει να δούμε για να χαροποιήσει μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα τους Bulls είναι μια κίνηση ανοδικής διαφυγής πάνω από το επίπεδο αντίστασης των 567 με 575 μονάδων.

Στοιχείο όπου εάν συνοδευτεί από ισχυρό τζίρο συναλλαγών  θα δώσει τα κατάλληλα καύσιμα για μια προσπάθεια εξερεύνησης μέσα στο επίπεδο αντίστασης των 592 με 627 μονάδων. Θετικές είναι και οι βραχυχρόνιες ενδείξεις των ταλαντωτών καθώς παρουσιάζονται παρά τη σημαντική ποσοστιαία άνοδο να μην έχουν απομακρυνθεί ιδιαίτερα από τις oversold περιοχές.

Όσον αφορά τώρα τη μακροπρόθεσμη εικόνα του Γενικού Δείκτη αυτό που διακρίνουμε στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών είναι κατά πρώτον η υπάρχουσα κάτω σκιά αντίδρασης στο monthly candlestick και κατά δεύτερον η ακραία και βίαιη υπερπουλημένη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει το τελευταίο μήνα οι τεχνικοί δείκτες.

 • Για παράδειγμα ο Relative Strength Index (RSI) έχει προσεγγίσει τα επίπεδα που ήταν και στα χαμηλά του 2016, στις 420 μονάδες, ενώ ο Commodity Channel Index (CCI) έχει περάσει χαμηλότερα και από εκείνη την περίοδο.
 • Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παραδοξότητα του όγκου συναλλαγών, καθώς παρά την ισχυρή βύθιση της τάξεως του -50% από τα υψηλά του έτους παραμένει νηπιακός σε σχέση με τον όγκο συναλλαγών που δέχτηκε η αγορά στην πτωτική περίοδο έως και -40%  ανάμεσα στο Νοέμβριο 2015 με  Φεβρουάριο 2016.

Για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 ο τοπικός πυθμένας φαίνεται να έχει σχηματιστεί στις 1135 μονάδες. Η αναγνώριση αυτού του διαγραμματικού σχηματισμού έχει ωθήσει το δείκτη σε μια ποσοστιαία ανοδική διαφυγή +22% περνώντας πάνω από τα διόδια των 1300 με 1320 μονάδων. Όσο τώρα ο δείκτης κρατάει αποστάσεις από τις 1300 μονάδες τόσο θα θελήσει να συνεχίσει την ανηφορική πορεία προς τις 1430 μονάδες. Αντιθέτως καθοδική καταστρατήγηση των 1300 μονάδων θα φέρει το δείκτη σε μετωπική με τη κάτω πλευρά του βραχυχρόνιου ανοδικού καναλιού στις 1282 μονάδες περίπου.

Με ανελέητα χτυπήματα ο Τραπεζικός Δείκτης βρέθηκε  μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να χάνει έως και  70% από τα υψηλά του έτους κατρακυλώντας κάτω και από τις 350 μονάδες της περιόδου των Capital Controls. Εδώ ο τοπικός πυθμένας φαίνεται να σχηματίζεται πέριξ των 269 μονάδων αν και θα χρειαστεί ισχυρή επιβεβαίωση προς το τέλος του Μαρτίου. Άμεσο ζητούμενο είναι η δραπέτευση του δείκτη τουλάχιστον πάνω από τις 350 μονάδες.

 • Μόνο έτσι θα μπορούσε να ειπωθεί τεχνικά ότι μπορεί να αντικρύσει στα μάτια  τη χαμένη «αγάπη» των 470 με 500 μονάδων. Σε ιστορικά χαμηλά του υπάρχον Τραπεζικού Δείκτη μιας που έχει πολλαπλώς ανασκευαστεί βρίσκεται και ο Relative Strength Index (RSI), σημάδι που στατιστικώς καταλήγει σε ανοδική εκτόνωση του πιεσμένου πτωτικού ελατηρίου.
Λήψη όλων των συνημμένων ως αρχείο zip

 • FTSE 25 26032020.png
  65.5kB
 • DTR 26032020.png
  62.2kB
 • GD MAKRO 26032020.png
  89.8kB
 • GD 26032020.png
  56.4kB
  ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ @capital.gr