Χ.Α: Το εναρκτήριο λάκτισμα της κούρσας δόθηκε- Και τώρα… τρέχουμε (του Απ.Μάνθου)

  • Του Απόστολου Μάνθου

Το εναρκτήριο λάκτισμα της κούρσας δόθηκε με την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, “Ελλάδα 2.0”, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.


Τώρα μένει στην Ελλάδα να τρέξει με όλες τις δυνάμεις της έως τις 31 Αυγούστου 2026 για να κόψει πρώτη το νήμα της αναπτυξιακής ευμάρειας και κυρίως της οικονομικής μετάλλαξής της.

Θα μου πείτε, είναι ανάγκη να “χτυπηθούμε”; Κι όμως, είναι… πολλά τα λεφτά, Άρη. Τόσο πολλά που ίσως να μην τα έχει ματαδεί η χώρα. Σύμφωνα με το σχέδιο “Ελλάδα 2.0”, ο προϋπολογισμός του Ταμείου Ανάκαμψης φτάνει τα 30,919 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικοί επενδυτικοί πόροι που θα κινητοποιηθούν ανεβάζουν το ποσό στα 57,467 δισ. ευρώ. Η “υγιής” και σταδιακή τοποθέτηση των πόρων αυτών έως το 2026 θα προκαλέσει ισχυρότατη έκρηξη της παραγωγικότητας, των δημόσιων αλλά και των ιδιωτικών επενδύσεων, δίνοντας σημαντική ώθηση στο ύψος του πραγματικού ΑΕΠ και συνεισφέροντας τα μέγιστα στη μεταλαμπάδευση της ελληνικής οικονομίας. Στα επόμενα χρόνια θα δούμε μια Ελλάδα να αλλάζει ριζικά, υπό το βάρος των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων, προς ένα ευρωπαϊκό μοντέλο εξωστρεφές, άκρως ανταγωνιστικό, ψηφιακό και… πράσινο. Ο γιγάντιος αυτός οικονομικός και κοινωνικός μετασχηματισμός που αναμένεται να επιτευχθεί στα επόμενα χρόνια θα επιφέρει σημαντικές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και την επαναφορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές. Να σημειωθεί ότι ο MSCI μάς είχε υποβαθμίσει τον Ιούνιο του 2013 σε αναδυόμενη αγορά, χάνοντας, έτσι, το πάσο για την είσοδο στα σαλόνια των ανεπτυγμένων αγορών που κατείχε η χώρα από το 2001.

Αλήθεια, εάν όντως όλα εξελιχθούν κατ’ ευχήν, δίχως στραβοτιμονιές και πολιτικές οπισθοχωρήσεις, πού θα μπορούσε να βρεθεί ο Γενικός Δείκτης στην επόμενη πενταετία;

πιν

Κοιτώντας το μηνιαίο διάγραμμα τιμών του δείκτη, αυτό που ξεχωρίζει και λαμβάνει χώρα στις τελευταίες συνεδριάσεις είναι η ανοδική διαφυγή του έπειτα από 4.000 μέρες πτωτικής φαγούρας πάνω από τη βαριά και δύσβατη μακροπρόθεσμη γραμμή τάσης “Q”. Μιλάμε διαγραμματικά για ένα “Σινικό Τείχος”, που σταματούσε επί μία δεκαετία τις όποιες ορέξεις των αγοραστών για την ανοδική κατάκτηση υψηλότερων περιοχών διακύμανσης. Το τεχνικό αυτό στοιχείο από μόνο του είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, καθώς, εάν όντως μέσα στον Απρίλιο επιβεβαιωθεί η τμήση με μια κίνηση άνευ επιστροφής πάνω από τις 870 μονάδες, θα απελευθερώσει για τα καλά τον Γενικό Δείκτη από τα βαρίδια του παρελθόντος, ανοίγοντας, έτσι, το έδαφος για την πραγματοποίηση νέων υψηλών 6ετίας με τη δραπέτευσή του πάνω από τις 950 μονάδες. Η πρώτη χρονική ένδειξη, που πηγάζει από τη διάσπαση της “Q” αλλά και από τη γωνία που έχει πάρει τόσο η ανοδική κίνηση των τελευταίων πέντε μηνών όσο και η κλίση του ανοδικού στροφέα “W”, φωτίζει ως πιθανό διαγραμματικό στόχο για το 2021 την περιοχή που εκτείνεται από τις 990 έως και τις 1.050 μονάδες. Από εκεί και έπειτα, αναλύοντας τη δυναμική και το “βάθος” που διαθέτουν οι πωλητές, βάσει των ενδείξεων που αποκρυπτογραφούν οι διάφοροι επιφανείς αργοί τεχνικοί ταλαντωτές, το επίπεδο που δίνεται ως πιθανός ανοδικός στόχος για τη χρονική περίοδο του 2025 με 2026 είναι αυτό που απλώνεται μεταξύ των 2.060 και 1.900 μονάδων. Απόσταση που ποσοστιαία αναλογεί σε μια άνοδο της τάξεως έως και +135% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. Να θυμίσουμε ότι η τελευταία φορά που ο Γενικός Δείκτης περιφερόταν στις 2.000 μονάδες ήταν τον Απρίλιο του 2010.

πιν

Μια δεύτερη διαγραμματική παραδοχή θέλει κάποιους από τους τεχνικούς αναλυτές να αναγνωρίζουν και να αποτυπώνουν έναν μακροπρόθεσμο παραμετροποιημένο, λόγω της αναπάντεχης πανδημικής κρίσης, ανάποδο σχηματισμό Head and Shoulders πάνω στους πυθμένες των ετών 2012, 2016 και 2020. Βάσει, λοιπόν, αυτού του γιγάντιου σχηματισμού, η neckline παρουσιάζεται να διέρχεται από τις 848 μονάδες, με το κλείσιμο όμως στο candlestick του περασμένου Μαρτίου να την έχει ήδη τμήσει ανοδικά. Η επιβεβαίωση και εδώ της διάσπασης κατά τις επόμενες εβδομάδες θα δώσει, βάσει της διαγραμματικής θεωρίας των patterns, το ύψος της ανάποδης κεφαλής πάνω από τον τμημένο λαιμό των 848 μονάδων. Περιέργως, και εδώ η πρόσθεση βγάζει ως στόχο του σχηματισμού την περιοχή των 1.900 με 1.960 μονάδων. Κοινώς, δηλαδή, αν πούμε ότι η θεωρία βγει και πρακτικά, δεν τη γλιτώνουμε την ανοδική επίσκεψη στις 2.000 μονάδες.

Τώρα, στο ερώτημα ποιοι είναι αυτοί που θα οδηγήσουν την κούρσα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στα επόμενα χρόνια, η απάντηση φαντάζει εύκολη τουλάχιστον για την πρώτη φάση της ανόδου, αρκεί κάποιος να διαβάσει και να αναλύσει σε βάθος το σχέδιο “Ελλάδα 2.0” με τους πυλώνες και τους άξονες που αναδεικνύει το Ταμείο Ανάκαμψης. Ενέργεια με πυρήνα την πράσινη μετάβαση, πληροφορική και τηλεπικοινωνίες με πυρήνα τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ηλεκτροκίνηση, κατασκευαστικές και δομικά υλικά, μεταφορές και εξαγωγικοί όμιλοι, εταιρείες που προωθούν την καινοτομία και την έρευνα αλλά και πολλές άλλες που ανήκουν στον κύριο κορμό της οικονομίας της χώρας. Ακόμα και για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και των κεφαλαιαγορών υπάρχει ένα κονδύλι 25 εκατ. ευρώ. Αυτό αναμένεται να είναι η πρώτη στρατιά της επίθεσης των Bulls. Για τη δεύτερη τώρα φάση της ανόδου, που κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει από τα τέλη του 2022, η ελληνική χρηματιστηριακή κοινότητα εναποθέτει πολλά στις εξυγιασμένες πλέον συστημικές τράπεζες. Εκεί ίσως υπάρξει, με την αγαστή συνεργασία και των διεθνών οίκων αξιολόγησης, ένα σημαντικό απόθεμα μονάδων που μπορούν να σπρώξουν τον Γενικό Δείκτη προς το όριο των 2.000 μονάδων.

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”