24/5- Χ.Α: Την μία φορά κτυπάει δοκάρι, την άλλη περνάει ξυστά άουτ, τι να περιμένεις;

  • Άσφαιρη η επίθεση (του Απόστολου Μάνθου)

Όταν επι δέκα και πάνω συνεδριάσεις ο ΓΔ του Χ.Α προσπαθεί να βάλει τέρμα στην μικρή περιοχή αντίστασης των 920 μονάδων αλλά δεν μπορεί, καθώς τη μια χτυπάει δοκάρι, την άλλη περνάει ξυστά άουτ και στις υπόλοιπες απλά έχει βρεθεί σε καλή μέρα ο τερματοφύλακας των πωλητών τότε βάση της ποδοσφαιρικής δεοντολογίας το… τρως.

Πέρα από αυτό έντονη ήταν εδώ και καιρό η βραχυχρόνια αδυναμία του δείκτη να χτίσει μια περιοχή άμυνας λίγο πάνω από το όριο των 900 μονάδων με το στρατόπεδο των πωλητών να «αδειάζει» επιμελώς μετοχές με το που πέρναγε το κατώφλι των 910 μονάδων. Πάντως παραδόξως επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ο κανόνας που θέλει τις συστημικές τράπεζες με το που ξεπερνούν το 20% στη βαρύτητα του Γενικού Δείκτη, τώρα 21.33%, να λαχανιάζουν μη μπορώντας  να σύρουν την άμαξα στον πάνω μαχαλά.

Έτσι όταν τα άλλα βαριά χαρτιά, όπως ο ΟΤΕ, ο Mytilineos, η Coca Cola HBC, ο TITAN Cement International και ο ΟΠΑΠ δικαιολογημένα  παραδίδουν τη σκυτάλη της ανόδου σε αυτές, τότε περιέργως αρχίζει και παρουσιάζεται η κόπωση της αγοράς. Κάνοντας πάσα στη  διαγραμματική ανάλυση εντοπίζουμε τον Γενικό Δείκτη να έχει διασπάσει καθοδικά μετά από σχεδόν 110 μέρες το βραχυχρόνιο ανοδικό στροφέα “Q” στις 894 μονάδες ενώ ταυτόχρονα έχει περάσει κάτω και από τον πρώην «χορηγό» της ανόδου τον Fibonacci απλό κινητό μέσο όρο των 21 ημερών. Το διαγραμματικό αυτό στοιχείο, αν δε μαζευτεί επειγόντως με ημερήσια κλεισίματα πάνω από το σημείο των 894 με 897 μονάδων, είναι πιθανό να προκαλέσει ένα βραχυχρόνιο καθοδικό βραχυκύκλωμα σπρώχνοντας το δείκτη πάνω στην πολύ κρίσιμη περιοχή στήριξης των 865 με 850 μονάδων. Από εκεί και κάτω υπάρχει το ισχυρό δίχτυ του επιπέδου στήριξης των 828 με 820 μονάδων, όπου δε πρέπει καν να χρησιμοποιηθεί.

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE / ASE Large Cap, καθώς έχει τμήσει καθοδικά τόσο την οριζόντια περιοχή στήριξης των 2175 μονάδων όσο και τον αντίστοιχο Fibonacci απλό κινητό μέσο όρο των 21 ημερών. Ζητούμενο και εδώ είναι η άμεση ανακατάληψη σε επίπεδο ημερήσιων κλεισιμάτων της περιοχής των 2180 μονάδων για να μπορέσουμε να πούμε ότι η πτώση σφύριξε λήξη.

Στην περίπτωση όμως, που ο δείκτης δεν αναθαρρήσει, τότε είναι πολύ πιθανό να περάσει κάτω από την περιοχή των 2100 μονάδων ανοίγοντας μέτωπο με τη κρίσιμη ζώνη στήριξης των 2080 με 2070 μονάδων. Εδώ το κάτω από εκεί σενάριο απλώνεται ως τη πολύ δύσκολη για να πεθάνει περιοχή στήριξης των 2000 με 1975 μονάδων.

Ο Τραπεζικός Δείκτης, ενώ είχε πάρει τη δέουσα ανοδική κλίση υπερβαίνοντας το επίπεδο των 600 μονάδων και βαδίζοντας προς τη διαγραμματική «πηγή» των 670 μονάδων με το που εισήλθαν οι νέες μετοχές της Πειραιώς λες και πάτησε ξαφνικό  ποδόφρενο χάνοντας στη κατηφόρα ότι με κόπο είχε κατακτήσει ανοδικά από τις αρχές του περασμένου Απρίλη. Έτσι λοιπόν συλλαμβάνουμε το δείκτη στο εβδομαδιαίο διάγραμμα να έχει χάσει τις 600 μονάδες και να απειλεί το επίπεδο στήριξης των 570 με 560 μονάδων.

Εδώ η επιβεβαιωμένη καθοδική διάλυση της εν λόγω ζώνης θα προκαλέσει ρίγη στους αγοραστές των τραπεζών καθώς θα ανοίξει τη καταπακτή για μια γρήγορη βύθιση προς το επίπεδο των 510 με 500 μονάδων ή ένα -11% από τις τιμή που βρίσκεται τώρα (το άρθρο ελάμβανε σάρκα και οστά στο μέσο της συνεδρίασης της περασμένης Πέμπτης). Πάντως για να έχουμε μια δραματική αλλαγή στη μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση του Τραπεζικού Δείκτη που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου θα πρέπει η τιμή να περάσει με ισχυρό τζίρο συναλλαγών το σημείο των 480 μονάδων.

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE/ ASE MidCap βρίσκεται σε πολύ πιο καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τους προαναφερόμενους δείκτες του Χ.Α καθώς παραμένει με σχετική ευχέρεια πάνω από την πρώην περιοχή αντίστασης των 1300 με 1280 μονάδων. Εδώ που τα λέμε και πως να μην αντιστέκεται και να τραβάει άλλη ρότα αφού το 47% της δυναμικότητάς του ελέγχεται από τους ομίλους των Πλαστικών Θράκης, της Quest, της Cenergy και της Autohellas που μέχρι τώρα έχουν αποδείξει ότι το 2021 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά από απόψεως πωλήσεων και κερδοφορίας.

Εδώ εκτός από την πιθανή αποτύπωση ενός Doji candlestick στο μηνιαίο chart τιμών, που και πάλι θέλει επιβεβαίωση τον Ιούνιο, η ανοδική τάση δείχνει να μην έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από την περιρρέουσα κόπωση στα υπόλοιπα βαριά χαρτιά του ταμπλό.  Όσο μάλιστα η περιοχή των 1300 μονάδων κρατάει στις όποιες ορέξεις των πωλητών τόσο θα ανοίγει περισσότερο το παράθυρο ανόδου για τη θέα που προσφέρει το  μονοπάτι από όπου διέρχεται ο στροφέας αντίστασης “R”, στις 1530 με 1600 μονάδες.

Του Απόστολου Μάνθου

Από το Κεφάλαιο του Σαββάτου 22.5.2021