Χ.Α: Τι να σου κάνει ο Κοντόπουλος και ο κάθε manager; Εδώ το ξήλωμα πρέπει να γίνει από την αρχή!

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΦΡΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποτελεί ο αριθμός των εισηγμένων που έχουν διαγραφεί. Από τον Ιανουάριο του 2000 καθώς σχεδόν 300 εταιρίες έχουν διαγραφεί από το ταμπλό του ΧΑ. Οι ενεργοί επενδυτικοί λογαριασμοί ιδιωτών έχουν περιοριστεί τα τελευταία χρόνια στους… 30.000 με πολύ μικρά χαρτοφυλάκια οι περισσότεροι- αξίας έως 3.000 ευρώ.

  • Η εικόνα αυτή οφείλεται στο χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον των Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών για το ΧΑ, στα μικρά υπό διαχείριση θεσμικά κεφάλαια που υπάρχουν στην ελληνική αγορά και στον χαμηλό τζίρο των συναλλαγών στο ΧΑ. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η αγορά κεφαλαίων στην Ελλάδα είναι ασθενική ως ανύπαρκτη ως αποτέλεσμα ενός φαύλου κύκλου.

Φταίνε οι θεσμικοί που δεν έχουν πολλά λεφτά, φταίνε οι ιδιώτες που δεν ενδιαφέρονται , φταίνε οι κάποιες εισηγμένες που εξαπάτησαν τους επενδυτές. Το ένα φέρνει το άλλο και όλα μαζί έχουν σαν αποτέλεσμα ο μόνος τρόπος που έχει κάποια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα για να χρηματοδοτηθεί να είναι να απευθυνθεί σε κάποια από τις λίγες στον αριθμό προβληματικές ελληνικές τράπεζες.

Αυτές χρηματοδοτούν -τρόπος του λέγειν – την Ελληνική Οικονομία.

  • Τι γίνεται όμως στις άλλες χώρες; Πάρτι , Πάρτι, Πάρτι… χωρίς τέλος.

Ο αγορές μετοχών είναι στο ψηλά τους και οι επιχειρήσεις τραβάνε συνεχώς χρήματα από τα χρηματιστήρια. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα η TESLA. Η εταιρεία αυτή και ο ιδιοκτήτης της με την εμμονή του για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο θα μετακινούμαστε τις επόμενες δεκαετίες αφού ανάγκασε όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου να παράγουν ηλεκτρικά οχήματα. Πως όμως έπεισε η TESLA τον πλανήτη όλο να κινηθεί ηλεκτρικά; Πως μπόρεσε να το κάνει;

  • Μπόρεσε να το κάνει επειδή την πίστεψαν οι αγορές. Η εταιρεία αποτιμήθηκε στο χρηματιστήριο με τόσο υψηλές αποτιμήσεις και μπόρεσε να αντλήσει τόσα πολλά κεφάλαια έτσι ώστε έφτιαξε αξιόπιστα και όμορφα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά και έπεισε τους καταναλωτές να τα αγοράσουν και τις κυβερνήσεις να τα επιδοτήσουν. Έτσι έτρεξε και η MERCEDES και η BMW να φτιάξουν ηλεκτρικά και αυτοί και να τα πουλάνε σε φυσιολογικές τιμές και σε λίγο όλα ηλεκτρικά θα είναι… λόγω της κεφαλαιαγοράς, λόγω της αγοράς κεφαλαίων, λόγω του Χρηματιστηρίου, όπου όποιος θέλεις βάζει την επιχείρηση του και ζητάει όσα λεφτά θέλει και άμα του τα δώσει η αγορά…

Το Χρηματιστήριο Αθηνών όμως εδώ και χρόνια ελέγχεται από τις ελληνικές τράπεζες μέσω του Διοικητικού του Συμβουλίου. Συνταξιούχοι τραπεζίτες και φίλοι. Αμετακίνητοι θεματοφύλακες της απόλυτης παγωμάρας. Καμία νέα εισαγωγή, χαμηλές αποτιμήσεις και σε όποιον του περάσει καμία κακή ιδέα… «άμα θέλετε λεφτά πηγαίνετε στις τράπεζες». Έτσι οι ελληνικές επιχειρήσεις αποθαρρύνονται και δεν απευθύνονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών για κεφάλαια, οι επενδυτές δεν έχουν νέες ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες, οι διαχειριστές κεφαλαίων επενδύουν στο εξωτερικό και στην ΕΧΑΕ Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει. Ένα Κλειστό κλαμπ για λίγους. Οι ίδιες εταιρείες διαπραγματεύονται και οι ίδιοι άνθρωποι διοικούν.

  • Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος έχει πολύ δουλειά να κάνει. Ο φαύλος κύκλος του ΧΑ πρέπει να σπάσει και δεν είναι εύκολο. Τα ομόλογα που εισάγονται, από το τίποτε καλά είναι, αλλά δείχνουν και την γύμνια του θεσμού. Στην Ελλάδα γίνεται χαμός με επενδύσεις σε τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία. Ο κλάδος τροφίμων έχει αποκτήσει καθαρά εξαγωγικό χαρακτήρα και οι επιδόσεις του ανεβαίνουν. Οι εταιρείες που κάνουν software στην Ελλάδα αυξάνονται μαζί και ο τζίρος τους. Κανείς από τους προαναφερθέντες δεν ζητά λεφτά από το Χρηματιστήριο όμως.

Όταν οι θεματοφύλακες του χρηματιστηρίου το θέλουν για λίγους και καλούς. Οι εμπνευστές της θεωρίας των «εθνικών πρωταθλητών» που διαχειρίστηκαν τις ελληνικές τράπεζες με τις φοβερές επενδύσεις τους στα βαλκάνια, με την διάλυση των εταιρειών επενδύσεων, είναι μέσα στο ΔΣ της ΕΧΑΕ τι περιμένουμε; Ταμείο απόμαχων τραπεζιτών είναι το ΔΣ αυτό. Άσχετοι τύποι με πολύ κακό βιογραφικό για την χώρα και τους θεσμούς της.

  • Τι να σου κάνει ο Κοντόπουλος και ο κάθε manager. Εδώ το ξήλωμα πρέπει να γίνει από την αρχή. Μητσοτάκης, Σταικούρας και Πατέλης αν νομίζουν ότι έλυσαν το πρόβλημα είναι γελασμένοι. Θέλει νυστέρι εδώ… το Χρηματιστήριο είναι αναπτυξιακό εργαλείο για όλη την οικονομία. Δεν είναι απλά μια ιδιωτική επιχείρηση στην οποία δεν μπορούν να παρέμβουν.

Επιτέλους- Τέλος στην υπερδεκαετή χειμέρια νάρκη του ΧΑ…

Και με το ΑΕΠ της χώρας στα 170-180 δις να δούμε ποιους θα φορολογούν οι κυβερνήσεις για να μοιράζουν συντάξεις και επιδόματα….και να περισσέψει και κάτι για να εξυπηρετηθεί το δημόσιο χρέος των 380 δις…

  • Του Ειδικού Έκτακτου Συνεργάτη μας