(24/3) Χ.Α: Σχόλια, Παρατηρήσεις, Εκτιμήσεις, Επισημάνσεις

ΝΙΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ- Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Εκ νέου σταθεροποιητικά έκλεισε ο ΓΔΧΑ χθες, ενώ μικτή ήταν η εικόνα των διεθνών αγορών.  Στα 103,7εκ. ευρώ ανακοινώθηκε η τελική γραμμή της ΑΛΦΑ, η οποία χρηματοδότησε  έκτακτες πρόσθετες προβλέψεις της πανδημίας (συνολικές προβλέψεις και απομειώσεις δ’ τριμήνου στα 569,5εκ. Ευρώ) από έκτακτα χρηματοοικονομικά κέρδη 430εκ ευρώ στο 4ο τρίμηνο.

 • Επιπλέον, ιδιαίτερα ανθεκτικά εμφανίστηκαν τα μεγέθη του Τιτάν, ,αλλά και του Φουρλή δεδομένου των συνθηκών.

Για τον τραπεζικό δείκτη αξίζει να αναφέρουμε το θετικό γύρισμα της Πειραιώς χθες και την παραμονή του ΔΤΡ πάνω από την περιοχή των 500 μονάδων, η οποία δοκιμάστηκε.

 • Η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει δείκτες μεταποίησης και υπηρεσιών Μαρτίου της Markit PMI για Ευρωζώνη, Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα ξεκινά και η διαπραγμάτευση του νέου εταιρικού ομολόγου της Motor Oil.

ΕΠΕΙΔΗ λίγοι το πρόσεξαν και ελάχιστοι (ίσως ένας) το επισήμαναν εγγράφως…

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Όταν ο σχεδιασμός είναι λάθος εξ αρχής τα παρατράγουδα είναι μεγάλα. Όταν οι διαρροές οδηγούν μία αγορά και η εταιρία σφυρίζει αδιάφορα έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.

 • Τα λάθη διαδέχονται το ένα μετά το άλλο, με αποτέλεσμα μετά τις διαρροές ότι οι παλαιοί μέτοχοι θα συμμετάσχουν με το σύνολο του δικαιώματος τους στην ΑΜΚ ανάγκασε το συμβόλαιο να κινηθεί με πάνω από 30% discount.

Ο τζίρος στο συμβόλαιο ήταν ιστορικός έκλεισε στο 33 με την μετοχή στο 48 μιας και η αγορά πιστεύει ότι ουσιαστικά τον Ιούνιο που λήγει δεν έχει δικαίωμα.

 • Λογικά θα πρέπει εταιρία και αρχές να βγουν και να δηλώσουν ότι το συμβόλαιο θα λήξει μία μέρα πριν την ΑΜΚ και θα δημιουργηθεί ένα νέο συμβόλαιο που θα είναι μετά ΑΜΚ

Αυτό άμεσα θα λύσει το πρόβλημα και του discount μιας και οι κατέχοντες δεν ήξεραν τα δεδομένα. Αν αυτό δεν συμβεί κάποιος μπορεί και να πει ότι αυτό έγινε εσκεμμένα και κάποιοι το ήξεραν και θέλησαν να κερδοσκοπήσουν.

 • Αν το χρηματιστήριο και η ΕΚ θέλουν να θυμόμαστε μαζί με το Follie Follie και την Πειραιώς δεν θα διορθώσουν το λάθος.

****

Φθηνή ή ακριβή η μετοχή της Cenergy Holdings;

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: Η αγορά αντέδρασε αμέσως…

 • MAZI της ο μ/μ από τα 0,7000 – 0,7500 ευρώ

Η εταιρεία από το 2018 έχει αλλάξει σελίδα και επισήμως η μέχρι τώρα πορεία της εταιρείας της δίνει τον τίτλο του turn around story. Το ζήτημα που θα εξετάσουμε στη συνέχεια είναι: «Αγοράζεται σε αυτές τις τιμές η μετοχή;» Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσουμε:

 1. το δείκτη EV/EBITDA, όπου Enterprise Value(EV)=Market Capitalization + total debt – cash and cash equivalents και EBITDA= Earnings before interest, taxes, depreciation and amortization
 2. το δείκτη EBITDA/Net Sales
 3. το δείκτη P/E, όπου P=τιμή της μετοχής και Ε=κέρδη ανά μετοχή
 4. ως μέτρο σύγκρισης τις εταιρείες ELVALHALCOR από Ελλάδα και Nexans από Γαλλία.

Από τη μελέτη των στοιχείων του πίνακα προκύπτει ότι η CENERGY είναι ισχυρά υποτιμημένη σε σχέση με την άλλη εταιρεία του ομίλου VIOHALCO την ELVALHALCOR. Η υποτίμηση σε όρους EV/EBITDA είναι της τάξης του 29%, ενώ σε όρους P/E η υποτίμηση φθάνει το 39%! Αν μάλιστα η σύγκριση γίνει στο περιθώριο οργανικής κερδοφορίας τότε πραγματικά ζυγαριά γέρνει απελπιστικά υπέρ της Cenergy, αφού η Cenergy εμφανίζει κατά 87% μεγαλύτερο περιθώριο οργανικής κερδοφορίας από την ELVALHALCOR. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι η κεφαλαιοποίηση της Cenergy αντιστοιχεί μόνο στο 54% της κεφαλαιοποίησης που έχει σήμερα η ELVALHALCOR.

Τα πράγματα είναι το ίδιο καλά για να μη γράψουμε καλύτερα όταν τη συγκρίνουμε με το δεύτερο μεγαλύτερο όμιλο παγκοσμίως στο χώρο που δραστηριοποιείται η Cenergy, τη Nexans. Συγκρινόμενη η Cenergy Holdings με τον Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κολοσσό NEXANS, ο οποίος προ τετραμήνου είχε ξεκινήσει συζητήσεις για εξαγορά της και οι οποίες διακόπηκαν σύντομα και απότομα, προκύπτει ότι η Cenergy είναι υποτιμημένη σε όρους EV/EBITDA κατά 19% και ισχυρά υποτιμημένη σε σχέση με τη Nexans σε όρους P/E με την υποτίμηση να φθάνει το 54%!!! Ταυτόχρονα η Cenergy έχει κατά 124% καλύτερο περιθώριο οργανικής κερδοφορίας από τη Nexans.

Φυσικά όλα τα παραπάνω έχουν να κάνουν με την εικόνα που έχουμε μέχρι και το 2020. Για το 2021 τα πράγματα φαίνονται να είναι πολύ καλύτερα κάτι που σίγουρα θα μεταφραστεί και στις πωλήσεις της με ότι αυτό συνεπάγεται για την συνολική κερδοφορία του 2021. Η Cenergy Holdings μέσω των Hellenic Cables συμμετέχει στο μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στον κόσμο, DOGGER BANK στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχοντας διασφαλίσει την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σύμβαση για καλώδια παγκοσμίως (650 χλμ υποβρυχίων καλωδίων).

 • Το έργο θα ξεκινήσει το 2021 και η πρώτη φάση του θα ολοκληρωθεί το 2023. Οι επόμενες δύο φάσεις προβλέπονται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2026. Με την ολοκλήρωση του έργου θα έχουν εγκατασταθεί 3.6GW παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του αιολικού δυναμικού, η οποία θα είναι ικανή να τροφοδοτήσει 6 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Μεγάλη Βρετανία, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελεί το μεγαλύτερο παγκοσμίως θαλάσσιο αιολικό πάρκο.

Ταυτόχρονα μέσα στο 2021 ανακοινώθηκε ότι η θυγατρική της Cenergy Holdings, Hellenic Cables θα προμηθεύει τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Γαλλίας Réseau de Transport d’Electricité με υπόγεια καλώδια, ενώ θα προσφέρει και υπηρεσίες εγκατάστασης. Η σύμβαση είναι διάρκειας τριών ετών με δυνατότητα παράτασης δύο επιπλέον ετών.

 • Με λίγα λόγια όχι μόνο η Γαλλική Nexans δεν κατάφερε να εξαγοράσει την Cenergy προσφέροντας κατά πληροφορίες τίμημα κοντά στα 700 εκ. ευρώ όταν η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας σήμερα μετά βίας ξεπερνά τα 400 εκ. ευρώ, αλλά έχασε μέσα στην έδρα της από την Cenergy Holdings. Να σημειώσουμε ότι η Nexans είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης παγκοσμίως στον χώρο των καλωδίων, με πρώτο την Ιταλική Prysmian Group, ενώ η αγορά των wires and cables παγκοσμίως θα ξεπεράσει τα 250 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, όπως λένε οι περισσότερες προβλέψεις που έχουμε διαβάσει.

Η Cenergy Holdings εισέρχεται επιθετικά σε αυτή την αγορά από πολύ καλή θέση κι αν συνεχίσει να φέρνει τα έργα και τις συμβάσεις που έφερε το τελευταίο διάστημα, και συνεχίζει να κάνει τη δουλειά της σε 4 βάρδιες 7 μέρες την εβδομάδα τότε η σημερινή αποτίμηση της μετοχής ίσως είναι a good start point to look at the moon and beyond.

(από την μελέτη των καλών μου φίλων Στέλιου Ορφανάκη και Νικήτα Παπαντωνίου)

*****

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΝΕΑ πιλοτική υπηρεσία άμεσης χρηματιστηριακής ενημέρωσης

ΦΡΙΓΟ: Οπως φαίνεται ο πωλητής εννοεί το Sell to Zero και δεν κάνει πίσω. Οπότε και οι αγοραστές τον περιμένουν και στήνονται χαμηλότερα. Με αυτά τα χαρτιά, σε αυτές τις τιμές, ασχολούνται μόνον επαγγελματίες του υψηλού ρίσκου… ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ πάντως…
 • ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΕΣ του μ/μ και μόνον
ΛΟΓΟΣ: Τα παιδία παίζει… Αυτός που μαζεύει σποραδικά και κατά διαστήματα, πάντως δεν παίζει…
ΕΣΥΜΒ: Ξεκαθάρισαν τα πράγματα, έτσι μαθαίνουμε παρασκηνιακά. Η μτχ παίζει με εντελώς διαφορετικό αέρα. Να μην την ματιάσουμε μόνον…
ΠΑΙΡΗΣ: Η ΒΙΟΤΕΡ αντέδρασε, η ΕΣΥΜΒ επίσης, το ίδιο και η ΙΛΥΔΑ (+9,5% με 24 χιλ. τμχ). Αυτός τι λέτε; Δεν θα αντιδράσει;; Με κ/φση 4,2 εκατ. ευρώ που δεν φτάνουν ούτε για τις κουπαστές των εργοστασίων του…
ΕΣΥΜΒ: κ/φση 4,5 εκατ., ΙΛΥΔΑ: κ/φση 6,7 εκατ. και ΒΙΟΤΕΡ: 7 εκατ. ευρώ… Με τον ΠΑΙΡΗ στα… 4,1 εκατ. ευρώ………………………………….
ΠΑΙΡΗΣ: Προσέξτε κι αυτό… (Όσο άσχημα αποτελεσματα κι αν ανακοινώσει, έχουν προεξοφληθεί στη τρέχουσα κφση, αν και το 9μηνο του δεν προϊδεάζει για κάτι τέτοιο, ίσα ίσα μάλιστα) Στο -2% και σήμερα , στα 0,8400 ευρώ με 17 χιλ. τμχ… (μετά πήρε τα πάνω του, με κλείσιμο στα 0,8800 και 48 χιλ. τμχ…
ΠΡΥΤΑΝΕΥΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ, αποκαθίσταται κατά τι η τάξη αλλά η ζημιά έγινε. Μοναδικοί τυχεροί οι παικταράδες που τοποθετήθηαν χθες στα χαμηλά της και εννοείται σήμερα ακόμη χαμηλότερα…
***
***
ΟΣΟΙ έχασαν το τρένο ΕΛΧΑ – CENER ας μην το πάρουν κατάκαρδα… Ερχεται κι άλλη δυάδα – αλλά πρέπει να έχουν υπομονή όπως είχαν αυτοί που απολαμβάνουν τώρα τις αποδόσεις των ΕΛΧΑ – CENER… ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ σε μηνύματα- ΜΟΝΗ ΒΟΗΘΕΙΑ: Δοκιμάζουν εδώ και μερικές εβδομάδες τα νεύρα, τις αντοχές και την πίστη των επενδυτών μετόχων τους… Που όμως δεν πρέπει να έχουν κανένα παράπονο, γιατί απλά τους καλόμαθαν…

*****

Alpha Bank (Results Q4/FY:20 preview):

 • Alpha Bank announced a good set of results boosted by almost €430m of trading gains which utilized to increase provision coverage to 47.1% from 45% in Q3:20. Highlight in the conference call was the new €3.3bn securitisations to be carried out in 2021 without any additional capital hit. Alpha said also that estimated NPE formation from moratoria will reach €300m. In more details:

§   In Q4:20, NII stood at €388m, up by 1.6% q-o-q on higher contribution from the asset-side. Net Interest Margin remained stable q-o-q at 2.2%. In Q4:20, Net fee and commission income stood at €83.8m, down by 1.2% compared to Q3:20.

§   In Q4:20, income from financial operations amounted to €429.7m, mostly due to gains realization from the Greek Government Bonds portfolio. From the recorded gains, an amount of €171m is related to gains from a GGB swap with the Greek State completed in December 2020 and €42m is related to gains recorded from the sale of the Group’s investment in Mastercard. In 2020, trading income reached €690m vs. €409.6m in 2019. Other income stood at €24.4m in 2020

§   NPE stock in Greece declined by €0.6 billion, on the back of curings and repayments, which continued throughout 2020 despite the pandemic, however at a lower pace. At the end of December 2020, the NPE ratio in Greece pro-forma for Galaxy stands at 24%. On a Group level, the NPE ratio pro-forma for Galaxy at the end of December 2020 stood at 26.5%. NPL balances in Greece declined by €0.4 billion y-o-y. Pro forma for Galaxy, Alpha Bank’s NPL ratio in Greece down to 13%3 over total loans, and to 16% on a Group level.

§   In Q4:20, impairment losses on loans stood at €569.5m vs. €168.6m in the previous quarter, materially affected by additional impairments to account for the Bank’s anticipated NPE transactions. As a result, in Q4:20, CoR stood at 5.8% over net loans vs. 1.7% in the previous quarter. In 2020, impairment losses on loans and advances reached €1,306.1m, or 3.3% over net loans, with Covid-19 related provisions of €283m. Excluding the impact of Covid-19, CoR in 2020 stood at 2.6% over net loans. Other impairment losses registered in 2020 at €13.4m.

§    Gross loans of the Group amounted to €49.1 billion as of the end of December 2020, stable q-o-q. In Greece, Loan balances increased by €0.8 billion y-o-y to €42.5 billion. As a result, in 2020, the Group’s performing book expanded by 5% or €1.3 billion y-o-y to €28.2 billion. Group deposit base expanded by €2.2 billion to €43.8 billion (+5.2%). Group’s Loan to Deposit Ratio declined to 90%, from 97%

§   Transitional Common Equity Tier 1 stood at €7.8 billion, resulting in a CET1 ratio of 17.3%, up by 10bps q-o-q as the negative impact from quarterly profitability and a decrease of FVOCI reserves – mainly due to the crystallization of gains from investment securities portfolio – were more than offset by a reduction in RWAs and the implementation of the ECB’s proposed CRR “quick-fix” amendments. The Group’s Fully Loaded Basel III CET 1 was up q-o-q by 20bps to 14.8%.

§   Total Capital Ratio came to 18.4% at the end of 2020, providing a buffer of €2 billion over Overall Capital Requirement (OCR) of 14%1 . Following the Bank’s successful Tier II issuance, completed in March 2021 and also taking into account the Galaxy impact of 280bps, Total Capital ratio remains strong at 16.9%, still maintaining comfortable buffers versus the regulatory requirements, as the balance sheet of the Bank normalizes.

§   Tangible Equity stood at €7.7 billion at the end of December 2020, or €5.7 billion pro-forma for Galaxy. Tangible Book Value per Share came to €5.0 and to €3.7 post-Galaxy. RWAs at the end of December 2020 amounted to €45.4 billion, down by 1.5% q-o-q or €0.7 billion, mainly due to a lower credit risk contribution.

§   Alpha is scheduling three NPE transactions amounting to €3.3bn in 2021. The transactions are namely Cosmos (€2.0bn NPE securitization under Hercules II, 50% of which will be mortgages, 22% consumer loans, 23% SBLs and 5% wholesale) Orbit (€0.9bn NPE portfolio sale mainly comprised of consumer loans) and a €0.4bn NPE portfolio sale in Cyprus. Transactions will be launched in H1:21 with an expected agreement in H2:21. These actions will reduce NPE balance is Greece to €6.3bn by end-2021. Alpha also said that aims to reach 3.5% NPE ratio by end 2022.

§   The estimated regulatory capital impact of the three transactions is 0.7%. Alpha said that the capital hit is largely incorporated in the end-2020 total Capital ratio of 16.9% through the front-loading of provisions. Alpha expects the Total Capital ratio to remain virtually unchanged at 16.8% by end-2021.

§   Alpha trades at 0.23x its TBV post Galaxy transaction. Eurobank and NBG are trading 0.5x and 0.44x respectively thus narrowing the gap is justified after yesterday’s announcements in the NPEs front.

The following table summarises reported results vs. our Q4:20 estimates:

Alpha Bank
Latest read
Overview
Est.
(In Million Euro)
4Q19
3Q20
4Q20
QoQ
YoY
4Q20
vs Est.
NII
387.1
381.8
388.0
1.6%
0.2%
387
0.3%
Fee income
93.1
84.8
83.8
-1.2%
-10.0%
84
-0.2%
Trading
121.1
41.9
429.7
924.6%
254.8%
320
34.3%
Other Income
6.0
7.0
5.0
7
Total income
607.4
515.5
906.5
75.8%
49.2%
798
13.6%
Operating costs
-351.1
-268.5
-369.4
-37.6%
-5.2%
-272
-35.8%
Pre-provision-profits
256.4
247.0
537.1
117.4%
109.5%
526
2.1%
Provisions
-244.8
-168.6
-569.5
-237.8%
-132.6%
-500
-13.9%
Other results
-6
-2.0
1.3
163.4%
120.6%
-70
PBT
5.4
76.4
-31.1
-140.7%
-670.5%
-44
29.3%
Corporate taxes
-0.1
32.5
-1.5
-104.6%
-1379.0%
10
-114.8%
Net profit (continued)
6
44
-30
-167.4%
-633.5%
-54
45.2%
Discontinued operations
0
0.0
0.0
1
Net profit
5.5
43.9
-29.6
-167.4%
-633.5%
-54
45.2%
Minorities
-0.1
1.0
-0.1
-110.0%
0.0%
2
Attributable net profit
5.4
44.9
-29.7
-166.1%
-645.2%
-52

***

Titan (Q4/FY:20 Results review): 

Titan posted a good set of Q4:20 results coming in line in a pro-forma basis with consensus estimates. Results were affected by one-offs. In more details:

§   Group Revenue in FY:20 was stable at €1,607m. EBITDA increased to €286m (+7.1% vs last year), highest level since 2010. Favorable energy prices, cost control, volume growth and resilient prices supported profitability. Q4:20 charge of €7m, mostly inventory impairment.

§   Net Profit dropped to €1.5m (€51m last year) after €64m of non cash charges. Egypt goodwill was fully written-off (€46.6m) and deferred tax assets of €17.3m were derecognized. Had these charges not been taken, NPAT would be €65.4m.

§   Strong US Revenue at €938m (-1.5% vs 2019, +0.3% in $) and EBITDA at €176m (-1.8% vs 2019, stable in $). Housing demand, resilient pricing and cost control were key performance drivers. Government stimulus packages and infrastructure bills provide further growth potential.

§   Greece/WE benefited from increased domestic demand, partly offset by lower exports. Revenue at €247m (+0.7%). EBITDA at €17m assisted by fuel cost savings; hit by €7m inventory impairment. Regarding outlook EU stimulus packages will preserve demand despite Tourism weakness.

§   SEE strong performance in 2020. Revenue growth to €271m (+3.2% vs 2019) and increased EBITDA at €96m (+24.6% vs 2019). Improved volumes and lower energy costs. Positive market outlook maintained; Focus on synergies and efficiencies

§   EMED 2020 Revenue up by 1.0% to €152m and negative EBITDA at €-3m (€-1m in 2019). Growth in Turkish domestic and export Volumes. Market environment and performance in Egypt remain disappointing, leading to goodwill impairment and derecognition of deferred tax assets. In Turkey strong finish to the year with healthy domestic sales volume growth. Strong exports of bagged cement and lower costs improved profitability. In 2020 Turkish Lira devalued by 26.7% vs the Euro. Turkey’s continuing strong demand vulnerable to macroeconomic risks. Egypt’s structural issues weigh on performance, despite anticipated demand rebound.

§   Brazil Revenue was up 22% and EBITDA almost doubled (+94%) in local currency, driven by growth in market demand. Net Profit turned positive to €5.2m (-€2.1m last year); Demand in Brazil to remain at healthy levels

§   Significant reduction in Net Debt by €155m to €684m courtesy of €84m lower CapEx and €77m lower interest costs. Net Debt/EBITDA at 2.35x. Bond redemption of €163m this June.

§   Net CO₂ emissions reached 674kgCO₂/t cementitious product, -13.4% vs 1990. The employee Frequency of Lost Time Incidents per million worked hours down from 1.44 in 2019 to 0.57, the lowest value since 2013.

§   BoD decision for €0.40/share return of capital and for cancellation of 5% of Treasury stock.

Overall a good set of results while outlook is pointing to improved results in 2021. Titan trades 6.5x its 2021 EV/EBITDA and 14.9x its 2021 earnings.

The following table summarise results vs. consensus estimates:

ΤΙΤΑΝ

2019

2020

Y-o-Y

2020 Est.

Act. vs

2019

2020

Y-o-Y

2020 Est.

Act. vs

EUR thous.

FY

FY

(%)

FY

Est.

Q4

Q4

(%)

Q4 Est.

Est.

Sales

1,609.8

1,607.0

-0.2%

1,591.0

1.0%

401.2

404.6

0.8%

388.6

4.1%

EBITDA

267.1

286.2

7.1%

285.4

0.3%

58.7

56.8

-3.3%

56.0

1.4%

EBITDA Mrg

-22.5%

17.8%

+4,031 bps

17.9%

-13 bps

14.6%

14.0%

-60 bps

14.4%

-38 bps

Net Income

50.9

1.5

-97.1%

67.03

-97.8%

5.7

-56.5

-1099.1%

9.0

-726.0%

Net Mrg

3.2%

0.1%

-307 bps

4.2%

-412 bps

1.4%

-14.0%

-1,537 bps

2.3%

-1,629 bps

****

FOURLIS (Q4/FY:20 preview): 

Fourlis reported yesterday after market close a very weak set of Q4 and FY:20 results, both well below last year’s performance and our estimates, driven by eroded business due to the pandemic effect. Both businesses, i.e IKEA and INTERSPORT, recorded lower y-o-y figures with margin dilution, especially on the INTERSPORT/TAF front, with lagging performance both domestically and internationally. In specific:

§   For the FY, consolidated sales dropped 20.5% to €370.58mn vs €466.32mn with operations being halted for several months due to the covid escalation. Nevertheless, e-channel sales doubled to €60.1mn vs €33.8 in 2019. Our call was for €359.6mn sales figure.

§   Consolidated EBITDA retreated to €43.1mn 35.3% y-o-y, with EBITDA margin losing 265bps landing at 11.6% vs 14.3% in FY:19. We were opting for a milder drop to €49.3mn with the divergence between our estimate and actual number at 12.5%.

§   IKEA sales retreated 19.4% to €243.6mn, €5.6mn higher than our call of €238mn with Greece coming down 24.9% and other countries dropping by 9.6% due to less lockdowns and the addition of a new IKEA store in Bulgaria.

§   IKEA EBITDA retreated 20.9% to €99.4mn, 1.17% higher than our call of €98.24mn on margin dilution to 40.8% vs 41.57% a year earlier. New IKEA store launch in Bulgaria burdened EBITDA.

§   Interpsort sales came in 22.6% lower to €127mn with Greece dropping 19.2% and foreign markets losing a hard 26.6% despite fewer covid related closures. We were expecting FY:20 sales in the athletics division in the tune of €121.6mn, so actual figure came in €5.4mn higher.

§   What was worrying is INTERSPORT EBITDA margin dilution by 452bps to 42.3% from 46.8% as offers for destocking all year long (due to limited store sales) took its toll bringing segment’s EBITDA to €14.3mn, 49.4% lower y-o-y and €2.4mn lower than our call of €16.72mn.

§   Net losses amounted to €8.7mn vs net profit of 11.9mn a year earlier, halted by increased financial expenses, losses from participations and €6.6mn write down due to real estate revaluation losses and participations (Turkey) impairment €2.1mn. We were standing for marginal net profit of €0.58mn.

§   Operating Cash Flow came in at €43.618mn, 51.3% higher on strict WC management and favorable payables terms from major suppliers. FCF was €23.14mn following a €20.5mn CAPEX taking place in 2020.

§   Net Debt, excluding leases dropped by €1.2mn y-o-y to €105.4mn vs €106.2mn on favorable WC management assisted by favorable payment terms by major suppliers (IKEA, NIKE, ADIDAS).

We will elaborate further after today’s conference call and will return with an update.

 • The following tables summarize Fourlis Q4/FY:20 financial performance vs our estimates:

FOURLIS

2019

2020

Y-o-Y

2020 Est.

Act. vs

2019

2020

Y-o-Y

2020 Est.

Act. vs

EUR thous.

FY

FY

(%)

FY

Est.

Q4

Q4

(%)

Q4

Est.

Sales

466.3

370.6

-20.5%

359.6

3.1%

126.9

91.3

-28.1%

80.3

13.7%

EBITDA

66.6

43.1

-35.3%

49.3

-12.5%

22.2

9.7

-56.3%

15.9

-38.9%

EBITDA Mrg

14.3%

11.6%

-265 bps

13.7%

-208 bps

17.5%

10.6%

-685 bps

19.8%

-916 bps

Net Income

11.9

-8.7

-172.9%

0.58

-1600.0%

5.9

-5.6

-194.4%

3.7

-252.2%

Net Mrg

2.6%

-2.3%

-491 bps

0.2%

-251 bps

4.7%

-6.1%

-1,081 bps

4.6%

-1,072 bps

IKEA (€mn)

FY 2019 (A)

FY 2020 (A)

% chng y-o-y

FY 2020 EST

Dev from actual

Sales

302.27

243.60

-19.41%

238.01

-2.29%

Gross Profit

125.66

99.40

-20.90%

98.24

-1.17%

Gross Profit margin

41.57%

40.80%

-77 bps

41.28%

+47 bps

EBITDA

39.69

30.30

-23.66%

29.48

-2.71%

EBITDA margin

13.13%

12.44%

-69 bps

12.39%

-5 bps

Intersport/TAF (€mn)

FY 2019 (A)

FY 2020 (A)

  % chng y-o-y

FY 2020 EST

Dev from actual

Sales

164.08

127.00

-22.60%

121.57

-4.28%

Gross Profit

76.80

53.70

-30.08%

54.70

1.87%

Gross Profit margin

46.81%

42.28%

-452 bps

45.00%

+272 bps

EBITDA

28.23

14.30

-49.35%

16.72

16.96%

EBITDA margin

17.21%

11.26%

-595 bps

13.76%

+250 bps

Conference Call Details (24/03 17:00 GR-Time)

§   GR: +30 210 94 60 800 or +30 213 009 6000

§   UK: +44 (0) 800 368 1063

§   US: +1 516 447 5632

ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΛΦΑ, ΤΙΤΑΝ και ΦΡΛΚ από το παιδί μου (ένα από αυτά) τον Μάνο Χατζηδάκη 

****

ΟΜΙΛΟΣ ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Υπέγραψε σύμβαση με την Κρατική Εταιρεία Σιδηροδρομικής Υποδομής της Βουλγαρίας (ΝRIC) με το έργο να περιλαμβάνει 20,9 χλμ σιδηροδρομικής υποδομής και πλήρους ηλεκτροκίνησης, καθώς και την μελέτη/κατασκευή 33 χλμ σηματοδότησης/τηλεπικοινωνιών. Η διάρκεια κατασκευής του έργου είναι 48 μήνες, ενώ ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 154,7 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

Υπενθυμίζεται, ότι η δυναμική παρουσία του Ομίλου στη γειτονική χώρα επισφραγίζεται από την επιτυχημένη ανάληψη και ολοκλήρωση σειράς σημαντικών έργων υποδομής και οικοδομικών έργων, καθώς και επενδύσεων στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων προσεγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ο Όμιλος έχει ολοκληρώσει με επιτυχία:

 • -Το έργο ανακατασκευής και ηλεκτροδότησης τμήματος σιδηροδρομικής γραμμής Dimitrovgrad – Svilengrad
 • -Το έργο ηλεκτροκίνησης και ανακαίνισης σιδηροδρομικής γραμμής Plovdiv – Svilengrad, τμήμα Kroumovo – Parvomai
 • -Την κατασκευή του εμπορικού κέντρου «ΙΚΕΑ» στη Σόφια
 • -Την κατασκευή του εμπορικού κι επιχειρηματικού κέντρου «Hermes Park» στη Σόφια
 • -Την ανάπτυξη του εμπορικού κι επιχειρηματικού κέντρου «Telus Tower» στη Σόφια
 • -Την ανάπτυξη του συγκροτήματος γραφείων, καταστημάτων και κατοικιών «3 tops» στη Σόφια
 • -Την ανάπτυξη του οικιστικού συγκροτήματος «Gerganitza Palace» στη Σόφια
 • -Την ανάπτυξη του συγκροτήματος κατοικιών με ξενοδοχειακή μονάδα «Borovets Euphoria Club»

Σημειώνεται ότι με την ανάληψη του νέου έργου στη Βουλγαρία, το συνολικό ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων και των προς υπογραφή συμβάσεων του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέρχεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην… ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων.

 • Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών.

Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.