Χ.A: Που υπερέχει το ΦΒΜΕΖΖ συγκριτικά με το ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ και τι να προσέξουν οι παίκτες (by ΟΑΚ)

Phoenix Vega Mezz V CAIRO MEZZ

Σε αντίθεση με τα μαθηματικά όπου το ένα συν ένα κάνουν πάντα δύο, στα οικονομικά οι αριθμοί αν και λένε πάντα την αλήθεια, ο τρόπος που παρουσιάζονται μπορεί να αλλάζει την εικόνα ειδικά στα μάτια ανθρώπων που δεν προλαβαίνουν να αναλύσουν ή δεν ξέρουν.  

 • Στο χώρο των επενδύσεων αυτή η εικόνα γκριζάρει και τίποτα δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Για παράδειγμα αν ένας τζογαδόρος πουλήσει το σπίτι του και βάλει όλα τα χρήματα στο 20 στην ρουλέτα και δια μαγείας η τύχη του φέρει το 20, τελικά είναι έξυπνος ή χαζός ?  Εκ του αποτελέσματος σίγουρα είναι έξυπνος. Αν μη τι άλλο πολλαπλασίασε την περιουσία του με μια ριξιά.

Η πραγματικότητα όμως λέει, ότι αργά η γρήγορα ο έξυπνος τζογαδόρος θα χάσει και τα χρήματα του και το σπίτι του. Γιατί απλά οι πιθανότητες είναι εναντίoν του και όσο πολλαπλασιάζει τα στοιχήματα τόσο θα αυξάνονται οι ζημιές.

 • Γυρνώντας ξανά στον χώρο του ΧΑΑ το να αγοράσεις μια κακή μετοχή ίσως σε γυρίσει σε κέρδη γιατί για κάποιο λόγο η μετοχή έτρεξε αλλά αυτό δεν σε καθιστά μάγκα. Μάλλον απλά έναν τυχερό χαζό επενδυτή.

Έκανα την εισαγωγή αυτή για να ξεκαθαρίσω αυτό που γραφώ πάντα. Ακολουθούμε την λογική και τις πιθανότητες  στις επενδύσεις μας. Αν μια εταιρία έχει 70% πιθανότητα να βγάλει καλά αποτελέσματα στα επόμενα χρόνια και στην περίπτωση αυτή το χαρτί θα έπρεπε να ανέβει 50%, ενώ αν εκπληρωθεί η αρνητική πιθανότητα του 30% να βγάλει χειρότερα αποτελέσματα και τότε θα έπρεπε να πέσει 20% γιατί το χαρτί έχει ήδη αφομοιώσει το αρνητικό σενάριο , είναι προφανώς ότι η συγκεκριμένη επένδυση είναι μια καλή επιλογή.

 • Μεγάλο Upside στα καλά και μικρό downsize στα άσχημα, με τα καλά πιο πιθανά να συμβούν. Αγοράζουμε στο σενάριο αυτό. Αν επαναλάβουμε το στοίχημα 5-6 φορές να είσαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα κερδίσετε 4-5 και θα χάσετε 1-2 φορές οπότε τα κερδισμένα θα είναι υψηλότερα από τα χαμένα. Το άθροισμα θετικό.

Άνοιξα λίγο την κουβέντα για να μιλήσω για το δεύτερο πιο τζογαδόρικο χαρτί του Χρηματιστηρίου. ΤΟ ΦΒΜΕΖΖ. Και λέω το δεύτερο, γιατί το πρώτο το ΚΑΙΡΟΜΕΖ δηλαδή το έχω αναλύσει από την εισαγωγή του και ελπίζω μερικοί να έχουν τοποθετηθεί και να γράφουν ήδη τα υπερκέρδη του. 

 • Τι είναι το ΦΒΜΕΖΖ

ΤΟ ΦΒΜΕΖΖ είναι μια εταιρία με  1.250.367.229 μετοχές εισηγμένες στο ΧΑΑ και κεφαλαιοποίηση περίπου 65 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρία δεν έχει ουσιαστική λειτουργία και απλά διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων. Και κάπου εδώ αρχίζουν οι ιδιαιτερότητες του χαρτιού που το καθιστούν στοίχημα παρά εταιρία.  Τι είναι αυτά τα ομόλογα. 

 • Τα ομόλογά αυτά αντιστοιχούν σε 6.8 ΔΙΣ κόκκινων δανείων της τράπεζας Πειραιώς. Τα δάνεια αυτά δόθηκαν προς διαχείριση στην εταιρία Dovalue η οποία και καλείται να εισπράξει από τους δανειολήπτες όσα περισσότερα μπορεί.  Τα έσοδα αυτά θα δοθούν για την αποπληρωμή των ομολόγων.  Και εδώ αρχίζει να γίνετε ακόμα πιο πολύπλοκο το σχήμα.

Τα ομόλογα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:- Τα Senior, τα Mezzanine και τα Junior. Τα ομόλογα Senior συνολικού ύψους 2.4 ΔΙΣ ανήκουν κατά 100% στην Πειραιώς και συνεπώς το ΦΒΜΕΖΖ δεν κάνει να λάβει τίποτα. ΤΟ ΦΒΜΕΖΖ όμως κατέχει το 65% των Mezzanine και το 40% των Junior.  Από τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα αποπληρωθούν πρώτα τα Senior και αν μείνουν χρήματα θα αποπληρωθούν τα Mezzanine και ότι μείνει θα πάνε στα Junior 

Θα προσπαθήσω να απλοποιήσω τις έννοιες για να γίνει κατανοητό το σχήμα.

 • Ας υποθέσουμε, ότι υπάρχει ένα διαμέρισμα στο Kολωνάκι το οποίο διαθέτει γκαράζ και αποθήκη. Το διαμέρισμα ανήκει στην τράπεζα και σε σας το γκαράζ με την αποθήκη.  Η τράπεζα δίνει το διαμέρισμα προς πώληση πακέτο μαζί με το γκαράζ και την αποθήκη σε έναν μεσίτη αφού όμως έχει κάνει με εσάς την εξής συμφωνία.

Τα πρώτα 150 χιλιάρικα θα πάνε αποκλειστικά στην τράπεζα. Εσείς μηδέν. Αν πουληθεί πάνω από 150 χιλιάδες το υπερβάλλον θα πάει κατά 65% ως αμοιβή για την αποθήκη και το γκαράζ και το 35% στον Μεσίτη. Στο παράδειγμα αυτό η αξία σας κυμαίνεται από μηδέν έως ένα μυθικό νούμερο μιας και αν πουληθεί το διαμέρισμα πχ μισό εκατομμύριο, εσείς θα λάβετε 350.000 0.65 για ένα γκαράζ και μια αποθήκη. 

 • Γυρνώντας στην πραγματικότητα η αξία των ομολόγων που εχει το ΦΒΜΕΖΖ είναι μερικά δισεκατομμύρια αλλά λόγο της ιδιαιτερότητας κατά προτεραιότητα αποπληρωμής των Senior δεν μπορούμε να αποτιμήσουμε ακριβώς την εταιρία. Στην πραγματικότητα η εταιρία αξίζει μηδέν αν πουληθούν τα δάνεια  με 2.4 Δις ή πολλά παραπάνω αν πουληθούν τα δάνεια με οτιδήποτε είναι πάνω από 2.4. Για κάθε εκατό εκατομμύρια πάνω από τα 2.4 ΔΙΣ η ΦΒΜΕΖΖ λαμβάνει περίπου 65 εκατομμύρια ή αλλιώς ΜΙΑ τωρινή ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ της.

Το στοίχημα λοιπόν παίζετε στις τιμές που θα πουληθούν τα δάνεια. Αυτό το στοίχημα το τελευταίο διάστημα γίνεται όλο και καλύτερο για τον κάτοχο του ΦΒΜΕΖΖ. Και ο λόγος απλός.

 • Τα δάνεια της ΦΒΜΕΖΖ είναι εξασφαλισμένα με ενυπόθηκα ακίνητα κατά 83 %. Δηλ. τα ομόλογα έχουν καλυμμένες εγγυήσεις ύψους περίπου 5.4 ΔΙΣ. Και προφανώς αυτό δεν σημαίνει ότι τα ακίνητα αξίζουν ακόμα 5,4 δισ. Σίγουρα όμως, όταν δόθηκαν ως εγγυήσεις άξιζαν κάτι. Αν δεν ήταν 5,4 θα είναι 5 ή 4 δισ. και σίγουρα αυτό σημαίνει ότι η dovalue (ο μεσίτης του παραδείγματος ) έχει πολύ καλές πιθανότητες να εισπράξει πολλά περισσότερα από τα απαιτούμενα 2.4 ΔΙΣ ( + έξοδα κλπ ).

ΦΒΜΕΖΖ

Αν δηλαδή ως ένα αισιόδοξο σενάριο τα ακίνητα πουληθούν στην αγορά στο 60% της τότε αξίας τους θα μιλάμε για εισπράξεις 3.2 ΔΙΣ και συνεπώς το ΦΒΜΕΖΖ θα λάβει περίπου 257 εκατομμύρια από τα Mezzanine ομόλογα του και από όσο μείνει θα εισπράξει το οποίο υπερβάλλον τίμημα μείνει για να αποπληρώσει μέρος από τα Junior.

 • Το παραπάνω προφανώς είναι μια εξαιρετικά απλουστευμένη παραδοχή, αλλά η πραγματικότητα  είναι ότι το ράλι των ακινήτων δίνει φτερά στις αποτιμήσεις των ενυπόθηκων δάνειων και η ΦΒΜΕΖΖ είναι ένας εκ των δυο μεγαλύτερων ιδιοκτητών τους μέσω των ομολόγων. Αυτό μάλλον εξηγεί και το ράλι του ΚΑΙΡΟΜΕΖ.

ΚΑΙΡΟΜΕΖ

Και μιας και αναφέραμε και το ΚΑΙΡΟΜΕΖ, μια τεράστια διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι οι εξασφαλίσεις του ΚΑΙΡΟΜΕΖ είναι στο 53% των δανείων σε αντίθεση με το 83% της ΦΒΜΕΖΖ. Γιαυτό καμία σύγκριση μεταξύ των κεφαλαιοποιήσεων των δύο εταιριών δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη!

 • Μια άλλη τεράστια διαφορά των δύο εταιριών υπερ του ΦΒΜΕΖΖ είναι ότι τα ομόλογα της ΦΒΜΕΖΖ διαθέτουν κουπόνι και μάλιστα 9% και 7%. Αυτό σημαίνει ότι το ΦΒΜΕΖΖ και κατά προτεραιότητα πριν την αποπληρωμή των SENIOR ομολόγων της Πειραιώς θα λαμβάνει μέρισμα για όσα χρόνια έχει τα ομόλογα στο χαρτοφυλάκιο της.
 • Μιλάμε για κουπόνια περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ αν δεν έχουμε κάνει λάθος υπολογισμούς ( για μια εταιρία 65 εκατομμύριων καθόλου άσχημα). Δεν αποκλείεται δηλαδή οι κάτοχοι των μετοχών ΦΒΜΕΖΖ και ενώ ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει οι πωλήσεις των δάνειων να λαμβάνουν για πολλά χρόνια μερίσματα και μάλιστα καλά εξαιτίας των κουπονιών αυτών. Σε συνέχεια του προηγούμενου παραδείγματος φανταστείτε ότι το διαμέρισμα είναι νοικιασμένο και εσείς ως κάτοχος του γκαράζ και της αποθήκης λαμβάνετε το ενοίκιο αυτό πριν καν πουληθεί το σπίτι και μέχρι να πουληθεί.

Προφανώς το στοίχημα είναι τόσο πολύπλοκο που η πλειοψηφία του κόσμου δεν θα καταλάβει ακριβώς τι θα γίνει. Θα καταλάβουν μερικοί και αντίστοιχα θα τρέξουν ή όχι το χαρτί. Το σίγουρο είναι ότι μιλάμε για ένα καλό στοίχημα, μια καλή τοποθέτηση με δυνατότητα να δώσει πολύ γερές συγκινήσεις αλλά και την πιθανότητα να χάσετε το γκαράζ σας χωρίς καν να εισπράξετε αντίτιμο. 

 • Δικιά σας πάντα η απόφαση, εμείς δεν παροτρύνουμε κανέναν να αγοράσει ή να πουλήσει. Ούτως η αλλιώς επαγγελματίες δεν είμαστε και από ομόλογα λίγα γνωρίζουμε.

Αν είχατε αποφασίσει όμως να αγοράσετε ΚΑΙΡΟΜΕΖ όταν το αναφέραμε, ίσως είναι μια καλή στιγμή να αλλάξετε τρένο τώρα. 

Φιλικά

ΟΑΚ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.