Χ.Α: Πολύ εύθραυστη η ισχύς των τεχνικών σημάτων – επιφυλακτικοί οι επενδυτές

Graphs and Charts Report with pen

Οι αποφάσεις του Eurogroup έδωσαν κάποιο τόνο αισιοδοξίας πριν και μετά την συνάντηση της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, όχι όμως με την ένταση που θα βοηθούσε την Αγορά να ξεκολλήσει από το εύρος διακύμανσης στο οποίο κινείται τον τελευταίο μήνα.

Οι επενδυτές διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις οι οποίες σχετίζονται και με την πολιτική κατάσταση καθώς η χώρα εισέρχεται σε περίοδο πολιτικών ζυμώσεων ενόψει των εκλογών του 2019 ειδικά μετά και τις εξελίξεις της συμφωνίας των Πρεσπών. Από την πλευρά των εισηγμένων εταιριών η παρουσία τους στο πρόσφατο φόρουμ της Ν. Υόρκης που διοργάνωσε η ΕΧΑΕ δεν συνοδεύτηκε από ισχυρές εισροές παρά τα πολυάριθμα ραντεβού που πραγματοποιήθηκαν.

 • Την ίδια στιγμή τα εγχειρήματα αποκρατικοποιήσεων που θα μπορούσαν να δώσουν κάποιο ζωηρότερο τέμπο είτε βρίσκονται σε αρχικό στάδιο είτε κρίνονται περιορισμένου ενδιαφέροντος από πλευράς συμμετοχών.
 • Παλαιότερα «η ρευστότητα έφερνε την είδηση» με την έννοια αυτοτροφοδοτούμενων νέων από το σταθερό έμπρακτο ενδιαφέρον της αγοράς.
 • Τώρα ακόμα και ειδήσεις που έχουν κάποιο ειδικό βάρος στην αποτίμηση των εταιριών εξαντλούνται εξαιρετικά βραχυπρόθεσμα.
 • Ενδεχομένως η ανάνηψη να απαιτήσει κάποιο θετικό σοκ που θα έχει περισσότερους αποδέκτες και πιο μετρήσιμα αποτελέσματα.

Σε περιόδους επενδυτικής χαλαρότητας όπως είναι το καλοκαίρι η συνθήκη αυτή είναι μάλλον απίθανο να ικανοποιηθεί μεταθέτοντας το momentum για το μέλλον. Ενδεχομένως το σοκ να σχετίζεται και με την αλλαγή της ατζέντας –όχι βέβαια σε “μίκρο” επίπεδο- και την διαμόρφωση νέων συσχετισμών σε επίπεδο κεντρικών αποφάσεων.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έφθασε εκ νέου στην περιοχή των 790 μονάδων η οποία πλέον έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά αντίστασης. Η αδυναμία υπέρβασης δεν ήταν τυχαία αφού εκεί πλέον κινείται ο κινητός μέσος των 200 ημερών με κατερχόμενη φορά. Το αγοραστικό σήμα του MACD έχει βρει συμπαράσταση και από τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών, ωστόσο η σύγκλιση των χρονοσειρών είναι πλέον τέτοια που καθιστούν πολύ εύθραυστη την ισχύ των τεχνικών σημάτων.

 • Οι ταλαντωτές βρίσκονται σε ουδετερότητα μοιράζοντας τις πιθανότητες και προς τις δύο κατευθύνσεις.
 • Συμπερασματικά οι συναλλαγές δεν ευνοούν την αλλαγή επιπέδων, πιθανότερο σενάριο είναι η παραμονή στην ζώνη συσσώρευσης των 750 – 790 μονάδων σε μια εβδομάδα που θα επηρεαστεί και από πλήθος σημαντικών μερισματικών αποκοπών.
 • Το εξάμηνο ολοκληρώνεται ημερολογιακά την ερχόμενη εβδομάδα με ότι αυτό συνεπάγεται για το εποχικό window dressing όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Η χρονιά έχει νικητές, χαμένους και… πολύ χαμένους ενώ ο δείκτης βρίσκεται 2,5% χαμηλότερα έναντι της αρχής τους έτους σε μια χρονιά ροντέο με μηνιαίες
διακυμάνσεις δείκτη ακόμα και πάνω από 10%.

 • Κατά τα άλλα η ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει με τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου της ΔΕΗ την Δευτέρα (πριν την έναρξη της συνεδρίασης) ενώ στις τακτικές συνελεύσεις που αναμένονται ξεχωρίζουν αυτές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ (27/6), ΟΛΠ (28/6) Alpha Bank και Ελλάκτωρ (29/6).

Χωρίς το μέρισμα χρήσης θα διαπραγματεύονται μέσα στην εβδομάδα οι Καρέλιας (€9,2000 25/6), Motor oil (€1,0000 25/6), Τιτάν (€0,0500 25/6 και €0,5000 26/5), Coca Cola (€0,5400 28/6), ΕΥΑΠΣ (€0,2210 28/6), ΟΤΕ (€0,3600 28/6), Μύλοι Κεπενού (€0,0280 28/6), Λάμψα (€0,2000 28/6) και Alpha Trust (0,5000 29/6).

 • Για την Κορρές και την κατασκευαστική Αθηνά η ερχόμενη εβδομάδα είναι η τελευταία ως εισηγμένες εταιρίες στο ΧΑ.
 • Συγκεκριμένα η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της Κορρές έχει οριστεί στις 29 Ιουνίου μετά την επιτυχημένη συγκέντρωση ποσοστού με Δημόσια Πρόταση άνω του 96% από την Nissos Holdings.
 • Νωρίτερα στις 25 Ιουνίου είναι η σειρά της Αθηνάς να αποχαιρετίσει την αγορά μετά από αίτημα της J&P ΑΒΑΞ που κατέχει άνω του 99%.

Σε πολιτικό επίπεδο την ερχόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε. (28-29/6) με κύριο θέμα το προσφυγικό ενώ την Κυριακή θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία.

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ – ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ

Print Friendly, PDF & Email